Оваа недела во новата нормала #8

1. Погодете кој се врати ...

Британскиот печат предупредува дека бројот на смртни случаи од грип „може да порасне до 60.000 следната зима“, бидејќи „експертите“ се загрижени за „недостатокот на имунитет“. Како одговор, НХС започнува „најголемата програма за грип во историјата“.

Како што е познато, грипот скоро целосно исчезна откако се појави „Ковид“. Па зошто повторно оживување оваа зима?

Недостатокот на аргумент за имунитет нема смисла бидејќи луѓето беа заклучени и минатата пролет / лето и речиси и да немаше грип во зимата 2020/21.

Се чини дека има две опции овде. Или сите луѓе што умираат од зајакнување на антитела предизвикани од вакцина, ќе се класифицираат како „смртни случаи од грип“ ИЛИ ќе се направи обид да се преименуваат „вакцини против КОВИД“ во „вакцинирање против грип“ за да се фатат невакцинираните. Можеби и двете опции.

2. Само што се пронајдени уште 10 милиони „смртни случаи од Ковид“

По две години интензивни пораки „Чувај се од пандемијата“ поткопани со отсуство на значителни смртни случаи, луѓето од „Новата нормала“ одлучија да го направат следниот логичен чекор и едноставно да измислат „Смртни случаи од Ковид“, кои навистина не постоеле.

Една статија во Гардијан опишува како израелски статистичар одлучил да ги изработи „вистинските“ бројки на смртност од Ковид, едноставно претпоставувајќи дека официјалните бројки се премногу мали - и додавајќи други броеви.

Да бидам попрецизен, секаде каде што има „вишок смртни случаи“ што не се припишуваат на „Ковид“, тој одлучува дека најверојатно се „Ковид“. Ако го користите овој груб метод, бројот на смртни случаи од Ковид се зголемува од 4,8 милиони на над 16 милиони.

Ова не треба детално да се побива. „Бројките не се веродостојни“, велат истражувачите.

4. „Затворањата треба да бидат новата нормалност“

Да, тоа е вистински наслов. Наводно од вистинска личност. Уште подобро, од австралиска личност која всушност живее во Австралија.

Таа ги нарекува затворањата „одмор“. Раскажува слатки анегдоти за тоа како може да поминува повеќе време со својот син. Разговори за придобивките од работата од дома. Таа цитира владин психолог и „експерт за внимателност“ кој проповеда колку е добро „побавното темпо на живот“.

Ова е толку далеку од реалноста што би било подобро да се лекува отколку да се докажува.

За појаснување, еве список на зборови и изрази што не се појавуваат во статијата: „Рецесија“, „Невработеност“, „Карантински камп“, „Насилство“, „Протести“, „Граѓански права“, „Слобода“, „ Воена состојба “,„ Полициско насилство “,„ солзавец “,„ масовен надзор “,„ вакцина “и„ пасош “.

Секој што тврди дека е новинар и пишува за Австралија без да користи ниту еден од овие зборови, е делумно одговорен за сите страдања нанесени врз нивните сонародници.
БОНУС: Најлош наставник на неделата

Следниот совршено нормален наставник, кој пее совршено нормална песна за деца кои не се барем испрани мозоци, го претставувам без коментар ...

Не е се лошо ...

Мала доза хумор за да се надополни. Некој ни го испрати ова видео пред неколку дена, кое не е од оваа недела, но е многу смешно ...

Се на се, ова беше прилично напорна недела за новата нормалност, а ние дури и не го спомнавме тврдењето на Џорџ Монбиот дека ни треба „по малку од се“ (вклучувајќи пари, храна и луѓе) или израелски пазари кои наплатуваат различни цени во зависност од статусот на вакцинација.

 

Извор: This Week in the New Normal #8

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас