Франција нацрт-закон за задолжителна Ковид-вакцинација од 1 јануари 2022 година

„На 13 -ти октомври, ќе се одржи јавна дискусија во францускиот Сенат за предложение за измена на Законот за здравство, пред да биде проследен до Националното собрание

„Како и многу други земји во Европа, Франција воведе неколку строги прописи за вакцинација што неотповикливо го сменија животот во Франција. Градот на светлината е осветлен со алегориски амбиент на вили и факели, бидејќи масовните протести се протегаа на улиците во Париз откако претседателот Емануел Макрон на 12 јули објави мерки кои бараат доказ за вакцинација за да влезат во кафулиња, ресторани, па дури и во болници.

Претчувството за негодување од овие демонстранти сега го достигна својот врв, бидејќи Социјалниот комитет на францускиот Сенат поднесе предлог-закон со кој ќе биде задолжително сите граѓани да се вакцинираат против КОВИД-19 од 1 јануари 2022 година.

Предложениот мандат за вакцинација го воведе сенаторот Бернард Жомиер на 4 октомври. Жомиер, парискиот сенатор кој го поднесе законот, е потпретседател на Социјалниот комитет (...) во француската влада. Жомиер, кој припаѓа на Социјалистичката партија, продолжува да работи како доктор, како и пред првиот мандат како сенатор, кој започна во 2017 година ...

Барањето за вакцинација ќе стапи на сила на 1 јануари 2022 година, и секој што нема да го стори тоа ќе биде казнет со 135 евра според членот 519 од Францускиот законик за кривична постапка. Во случај на повторени прекршувања на обврската за вакцинација, казната може да се зголеми до 1.500 евра.

 

Извор и повеќе: French Senate Introduces Bill to Mandate COVID-19 Vaccinations for All Beginning January 1, 2022

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас