Марко Пицути - Прозорец кон индината - 5Г и Трансхуманизам

Наноботите се дизајнирани да навлезат во нашите тела за да создадат нервни интерфејси што можат да го поврзат нашиот мозок на сервер преку Интернет

5G технологијата е многу повеќе од мобилната комуникација. Пред се, има исклучително воено значење - во иднина ќе се користи за контрола на интелигентни системи за оружје.

Но, и самите луѓе би можеле да се интегрираат во мрежата, со што нивните мисли и чувства повеќе не се кријат. Поранешниот офицер на италијанската армија и актуелен бестселер автор на не-фантастични книги Марко Пицути говореше за замисливите последици од технолошката револуција предизвикана од 5G.

 

Како и со кое оружје ќе се водат војните во иднината?

Марко Пицути: Втората светска војна заврши со фрлање на две атомски бомби. И покрај - или можеби поради - нивната огромна разорна моќ, таквото оружје има две својствени недостатоци: Од една страна, тие не оставаат ништо друго освен остатоци, односно, откако ќе бидат исфрлени, повеќе не вреди да се освојува областа во која се детонирале.

Второ, тие всушност можат да се користат само додека противникот нема слично оружје. Ако го сторат тоа, тие можат да послужат само како стратешко оружје за меѓусебно одвраќање - како што беше случај за време на Студената војна, на пример.

Тие не можат да се користат како тактичко оружје, бидејќи тоа би значело дека напаѓачите и бранителите ќе се уништат меѓусебно и дека на оваа планета повеќе нема да може да се живее. Генерално, нивната употреба е строго ограничена.

Меѓутоа, денес, големите сили имаат ново, строго тајно оружје што може да го изненади непријателот без да ја уништува и труе животната средина со векови. Знаеме нешто за овие оружја само од објавувањето на неколку патенти, неколку сведоштва и индивидуални научни студии.

Во основа, сепак, овие технологии во голема мера се тајно непознати, и тие ќе останат така додека не се случи барем судир помеѓу суперсилите. Да се ​​користат во мали локални конфликти би значело напуштање на изненадувачкиот ефект, а со тоа и важна предност во случај на навистина голема војна.

Биолошкото оружје, како што се вирусите и бактериите произведени во лабораторија, се најпознати, но има и други подеднакво страшни оружја за кои огромното мнозинство од населението дури и не се сомневаат дека постојат.

Тие се движат од геофизичко оружје (способно да предизвика земјотреси, цунами и климатски промени предизвикани од човекот) до нови директно енергетски оружја (како што се ласери, зраци на честички и микробранови) до нано-роботи (роботи со големина од милијардити метар) , кои официјално се користат само во медицината, но кои можат да се користат како тивки убијци и се способни да извршат секаква смртоносна функција за која се програмирани: да се врзуваат за човечката ДНК, да се движат низ телото, да уништат целни клетки или органи , собирајќи се и размножувајќи се.

Таканаречената Моргелонова болест (синтетички влакна што излегуваат од кожата на пациентот), која според официјалното медицинско читање е само имагинарна болест, се чини дека е непожелен несакан ефект на тајните воени експерименти со нано-роботи и паметна прашина.

За авторитативните истражувачи како проф. Ренди Вајмор (професор по фармакологија на Државниот универзитет во Оклахома) болеста (моментално неизлечива) е навистина реална и може да се објасни само како ефект предизвикан од нано-роботи способни да се врзат за ДНК-та, да се соберат , и самореплицираат.

 

Кое е военото значење на 5G мрежата?

Марко Пицути: Од чисто воена гледна точка, 5Г е апсолутно неопходна технологија што сите суперсили сакаат да ја стекнат во најкус можен рок. Брзината со која се случува глобалното покривање е како нова нуклеарна трка.

5Г е важен затоа што сите најнови генерации на паметни оружја, од беспилотни летала до кој било друг вид на автономно управувано оружје, можат да бидат поврзани со вештачката интелигенција.

За да функционираат безбедно и да ги погодат целите со најголема прецизност, на новото интелигентно оружје му треба фреквентен опсег што е во состојба да пренесе голема количина на информации со најниска можна латентност.

Затоа, суперсила без 5Г мрежа не би можела брзо да реагира на агресијата на делумно или целосно автоматизирана воена моќ што работи со вештачка интелигенција. Затоа, 5Г е средство што ќе овозможи вештачката интелигенција да стане „доминантна“, и од воена и од геополитичка гледна точка.

Понатаму, постои загриженост дека огромното зголемување на автоматизацијата и дигитализацијата на синџирот на производство и услуги ќе доведе до сериозни проблеми со вработувањето во наредните години, бидејќи буквално милиони работни места ќе бидат уништени и во моментов е целосно нејасно како тие би можеле да бидат заменети со нови работни места.

Покрај тоа, сите податоци собрани од интелигентните уреди во врска со нашите активности преку 5Г би можеле да течат во огромна база на податоци, а Вештачката интелигенција тогаш веројатно ќе не познае подобро отколку самите себе.

Нашите физички карактеристики, нашата здравствена состојба, нашите навики, нашите желби , нашите набавки, нашите контакти, нашите односи и се што сме и правиме во таков случај би можеле да се следат, архивираат, профилираат и постојано да се ревидираат.

Накратко, се чини дека сме на пат кон она што се нарекува „надзор на капитализмот“: држава во која и владите и мултинационалните корпорации можат да ги водат нашите одлуки, подобро отколку што можеше најквалификуваниот илузионист во шоуто на Лас -Вегас.

 

Значи 5G е многу повеќе од мобилна телефонија?

Марко Пицути: Дефинитивно. Појавата на петтата генерација мобилна телефонија ќе доведе до радикални промени во целото општество, бидејќи ќе биде интегрирана во контекст на индустриската револуција 4.0, која е во тек веќе неколку години.

Во меѓувреме, роботиката и вештачката интелигенција достигнаа пресвртница во епоха со антропоморфни автомати кои можат да вршат работи за поправка, монтажа и складирање, кои претходно беа резервирани за луѓето. Овие сега можат да направат акробатски скокови.

Марко Пицути;  приватна изјава
Изведете ротации. Бостон Динамикс веќе изнајмува кучиња -роботи на компании за надзор. Благодарение на неговата способност за пренос на огромна количина на податоци за многу кратко време, 5Г е првата мрежа што овозможува секој електричен уред да се поврзе со вештачка интелигенција и со тоа да го направи уредот „интелигентен“.

Затоа, сите машини ќе можат да комуницираат едни со други без човечка интервенција, и токму затоа 5Г го доби прекарот „Интернет на нештата“. Индустриите ќе станат целосно или речиси целосно автоматизирани „паметни фабрики“, а градовите ќе станат „паметни градови“, додека автомобилите и сите транспортни системи ќе можат да бидат опремени со исклучително прецизно и безбедно автономно возење; нашата влезна врата ќе може сама да се отвора и затвори за да овозможи испорака на пакет.

Наместо брави, тие ќе имаат сензори за препознавање на лице, а едноставен фрижидер ќе може да нарача директно од добавувачот без наша интервенција. Хирурзите ќе можат да вршат сложени далечински интервенции без доцнење (одложување) што би можеле да го загрозат животот на пациентот.

5Г ќе ги елиминира скоро сите технологии што се користат во моментов, а трката за продажба на апарати за домаќинство и нови паметни производи и услуги ќе создаде бум во индустриското производство со приходи од илјадници милијарди.

Со камери и беспилотни летала за надзор опремени со препознавање на лицето со висока резолуција во комбинација со вештачка интелигенција, градовите ќе станат побезбедни, а воведувањето паметни договори исто така ќе ги трансформира традиционалните деловни односи.

Всушност, хартиените договори се заменуваат со софтвер што може да комуницира со машините „5Г подготвени“, така што условите од договорот може да се променат во реално време. На овој начин, на пример, ако не платиме рата од заем, веднаш можеме да утврдиме дека вратата на нашиот паметен автомобил е блокирана.

Впрочем, повеќе од милион електронски уреди по квадратен километар можат да се контролираат истовремено со 5Г, и овој имот ја отвора вратата за употреба на вештачка интелигенција во големи размери.

 

Дали и ние ќе гледаме како луѓето се интегрираат во 5Г мрежата со вметнување нано-роботи во нивните тела?

Марко Пицути: Огромното мнозинство луѓе не се свесни за напредокот во нано-технологијата и вештачката интелигенција и се уште веруваат во приматот на човештвото. Во реалноста, сепак, спојувањето човек / машина веќе стана процес кој изгледа неизбежен.

Упатените веруваат дека нашите интелектуални способности се на работ да бидат надминати. Се чини само прашање на време кога Вештачката интелигенција повеќе не ги извршува задачите за кои беше програмирана, како и порано, но благодарение на својот софтверски систем кој ги имитира човечките нервни процеси, почнува да учи практично без ограничувања.

Некои големи мултинационални компании веќе финансираат проекти за истражување и развој насочени кон спојување човек-машина. На пример, во 2013 година, наградуваниот научник Рејмонд Курцвејл (во 1999 година го доби „Националниот медал за технологија и иновација“ директно од рацете на американскиот претседател Бил Клинтон), кој го предводи истражувачкиот сектор на Гугл, шпекулираше дека наноботите ќе навлезат во нашите тела до 2030 година за да создадат нервни интерфејси кои можат да го поврзат нашиот мозок со онлајн облак:

„Наномашините ќе стигнат до нашиот мозок преку капилари и ќе создадат продолжена врска помеѓу нашиот нанокортекс (седиште на повисоки когнитивни функции) и синтетички нанокортекс поврзан со дигитален облак (база на податоци преку Интернет).

Ако ни треба дополнителен нанокортекс до 2030 година, можеме директно да се поврземе со облакот од нашиот мозок, и нашето размислување во тој момент ќе биде хибрид помеѓу биолошкото и небиолошкото. способни да ги надминат нашите граници работејќи директно во облакот размислете, ќе внесеме порта кон облакот во нашиот мозок и ќе бидеме сведоци на постепеното зголемување на нашите способности што ќе доведе до спојување со машини.

Од моја гледна точка, во природата на луѓето е да ги надминат своите граници [...]. Ќ можеме да го развиеме „нанокортексот“ и да станеме како Господ . “Можеби не ни се допаѓа оваа трансхуманистичка визија за иднината, но нема сомнение дека веќе учествуваат многу еминентни научници и многу од најголемите мултинационални корпорации во светот работа на овој проект.

Дали во иднина ќе биде можно да се контролираат чувствата и / или мислите на луѓето кои се интегрирани во 5Г мрежата преку нано-роботи?

Марко Пицути: Се сомневам дека трансхуманистичките проекти наскоро ќе станат реалност, бидејќи со оглед на брзината со која напредуваат новите информатички технологии, едвај постои причина да се претпостави спротивното: нервните интерфејси од кои веќе постојат прототипи на играчки на пазарот (Дроновите, контролирани со мисли преку чувствителни сензори прикачени на главата кои пренесуваат мозочни бранови), ќе станат уште пораспространети и неопходни од денешните паметни телефони.

Сите наши емоции и нашите најинтимни мисли би биле „објавени“, споделени, профилирани, архивирани, па дури и избришани или изменети во мрежата како датотека на меморија.

Технологијата што се користи за читање умови, исто така, може да се користи за фотографирање на нашиот мисли како слики, снимаат соништа, споделуваат или воведуваат лажни сеќавања.

5Г ќе започне да го овозможува сето ова поради новата моќна радиофреквентна мрежа, луѓето ќе можат од далечина да комуницираат едни со други, со вештачка интелигенција и со било кој електронски уред, и оние што ја контролираат и управуваат со таква мрежа ќе имаат потенцијал да го контролираат човештвото на начини што се спротивставуваат на онаа Дистопија, како што Орвел мислеше дека исчезнува.

Маркко Пицути, лични податоци:

По завршувањето на службата, поранешниот армиски офицер Марко Пицути (49) се прослави како автор на книги, кои сега се појавија во вкупно 19 земји.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас