Студија: Вакцинациите против Ковид ги влошија симптомите на МС

Тим од истражувачи за мултиплекс склероза од Медицинскиот факултет Харвард и центрите за МС во Масачусетс и Њујорк објавија зголемување на симптомите на МС кај пациенти со МС вакцинирани против КОВИД

Особено, тимот открил зголемена демиелинизација на централниот нервен систем (ЦНС) поврзана со активна демиелинизација на ЦНС на оптичкиот нерв, мозокот и / или 'рбетниот мозок.

Симптомите вклучуваат губење на видот, дисметрија, нестабилно одење, парестезија, нарушувања на сфинктерот и слабост на екстремитетите “, велат истражувачите во случај објавен во весник на неврологија.

Иако ниту еден пациент со МС (Мултипла Склероза) не беше запишан во првобитните клинички испитувања на гласник-РНК вакцината, тимот од Харвард ја даде вакцината на седум лица врз основа на набљудувачка студија на 555 пациенти со МС кои беа вакцинирани кон крајот на декември и почетокот на јануари 2021 година, се појавија релативно малку несакани ефекти.

Сепак, седумте пациенти од тимот на Харвард развиле нови невролошки симптоми во рок од неколку недели од првата или втората доза. Пациентите имале „мали“ невролошки попречувања пред да им бидат дадени инјекции; три од нив воопшто немале историја на демиелинизирачка болест.

Тимот од Харвард рече дека не можат дефинитивно да ги идентификуваат вакцинациите како причина за новите симптоми кај седумте пациенти, бидејќи овие симптоми теоретски може да се појават во секое време кај пациент со МС, но:

„Нашите набљудувања сугерираат дека вакцинацијата против КОВИД-19 би можела стави некои луѓе на краткорочен ризик од демиелинизација на ЦНС. Ова е спротивно на неодамнешното истражување во Израел на 555 пациенти со MS, кои примиле вакцина од Фајзер против КОВИД-19 “.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас