Екстракт од лисја од глуварче го блокира врзувањето на шилестиот протеин

Конструираните шилести протеини на САРС-КоВ-2 можат да бидат запрени од обични „плевели“ кои растат на поле или на тревници секоја година.

Студија на германски универзитет открива дека обичниото глуварче може да ги спречи шилестите протеини да се врзуваат за рецепторите на површината на клетките АЦЕ2 во човечките бели дробови и бубрезите.

 

 

Екстрактот од глуварче ги блокира САРС КоВ-2 шилестите протеини и нивните варијанти

Истражувачите користеле соединенија со голема молекуларна тежина од екстракт од глуварче на база на вода и ги тестирале во човечки бубрежни клетки ХЕК293-хАЦЕ2 и белите дробови A549-хАЦЕ2-ТМПРСС2.

Глуварчето ги блокираше интеракциите помеѓу протеините до протеините помеѓу С1 под-единицата на шилестите протеини и човечкиот рецептор на површината на клетките АЦЕ2.

Овој ефект исто така се применувал на мутациите на шилестиот протеин кај доминантните варијанти во циркулацијата, вклучувајќи ги британските (Б.1.1.7), Јужноафриканските (Б.1.351) и бразилските (Р.1) варијанти.

Екстрактот од глуварче спречи да се прицврстат САРС-КоВ-2 шилестите псевдотипи честички на Лентивирус во белодробните клетки и запре воспалителен процес наречен лачење на интерлеукин-6.

Бидејќи студијата беше спроведена ин витро, потребни се понатамошни клинички студии за да се разбере како екстрактот од глуварчето се апсорбира и се користи во биолошките системи во човечкото тело.

Бидејќи вакцините го ослабуваат имунитетот на стадото, природните билки ветуваат вистинска превенција, посилен имунитет.

Иако десетици милијарди јавни средства се потрошени во експериментални кампањи за развој на вакцини и пропаганда, светот продолжува да се бори со нови респираторни инфекции бидејќи САРС-КоВ-2 е под притисок да мутира во различни варијанти.

Нема докази дека коронавирусот може да се искорени од Земјата, така што човечката адаптација ќе биде од витално значење во иднина.

Екстрактот од глуварче е една од многуте билки кои ќе помогнат во здрав имунолошки одговор.

Уште подобро, екстрактот од глуварче може да се покаже корисен во спречување на инфекцијата во целост со блокирање на самиот канал преку кој се прицврстуваат шилестите протеини и предизвикуваат вирусна репликација.

Други природни соединенија се испитани со употреба на студии за молекуларно прицврстување. Нобилетин е флавоноид изолиран од кора од агруми.

Неохесперидин, дериват на хесперетин, е флаванон гликозид, кој исто така се наоѓа во агруми. Глициризаното е молекуларно соединение извлечено од коренот на сладунец.

Сите овие три природни супстанции, исто така, го блокираат врзувањето на шилестиот протеин со рецепторите АЦЕ2.

Екстрактот од хидроалкохолна кора од калинка го блокира шилестиот протеин на рецепторот АЦЕ2 со ефикасност од 74 проценти.

Кога неговите главни состојки беа тестирани одделно, пуникалагинот беше ефикасен 64 проценти, а елагинската киселина 36 проценти.

Овие природни соединенија (заедно со екстрактот од глуварче) лесно можат да се произведат масовно, да се комбинираат и да се користат како превентивна медицина за сите идни варијанти на шилестите протеини.

Овие билки обично се препознаваат како безбедни и нема познати случаи на предозирање со екстракт од лисја од глуварче.

Според Европската научна соработка за фитотерапија, препорачаната доза на листовите од глуварче е 4-10 грама натопена во топла вода, до три пати на ден.

Авторите на студијата предупредуваат дека зависноста од вакцини е ризична и опасна, не само за индивидуалното здравје, туку и за имунитетот на стадото.

Потпирањето на вакцините се фокусира само на собирање антитела и се покажува како интервенција со висок ризик со краткорочни резултати.

Често се пријавува оштетување по вакцините. Инфекциите по вакцинацијата се исто така чести бидејќи вакцината врши притисок врз оригиналниот инженерски шилести протеин за да мутира.

Авторите заклучуваат: „Фактори како што се малата токсичност кај луѓето и ефективната инхибиција на врзувањето на пет релевантни мутации на шилестиот протеин со човечкиот рецептор АЦЕ2, како што е објавено овде ин витро, поттикнуваат за подетална анализа на ефикасноста за перевенција од САРС-Ков-2, и сега се бараат дополнителни клинички докази за потврда. "

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас