ММФ предупредува - Зголемувањето на цените на храната само што започна

Индексот на потрошувачките цени во Европа не престанува да расте од почетокот на годината, како што тоа се случи во САД и во голем дел од светските капиталистички земји.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) претпоставува дека цените на храната ќе доживеат натамошен пораст што ќе го почувствуваат потрошувачите оваа и следната година.

Иако неодамна цените на храната се зголемија умерено, ова може да се промени во наредните месеци.

Според ММФ аквата промена би ги влошила високите цени што потрошувачите веќе ги доживеале.

Цените на храната пораснаа дури и пред пандемијата, меѓу другото и заради блокадата на САД против Кина.

Раните ограничувања и нарушувања во синџирот на снабдување резултираа со повисоки потрошувачки цени на храната.

На почетокот на пандемијата, нарушувањата во синџирот на снабдување со храна, промените во навиките на домаќинствата (на пример, не јадење надвор) и залихите на потрошувачи (заедно со острата апрецијација на американскиот долар) доведоа до пораст на индексите на потрошувачките цени за многу земји .

Трошоците за испорака и транспорт се зголемуваат. Стапките на морски товари се зголемија за 2-3 пати во последните 12 месеци, додека зголемувањето на цените на бензините и недостигот на микропроцесорит за камиони во некои региони ги зголемуваат трошоците за товарните возила.

Глобалните цени на производители на храна достигнуваат рекордно високо ниво. Од ниското ниво во април 2020 година, меѓународните цени на храната (од гледна точка на производителот) се зголемија за 47,2 проценти и со тоа го достигнаа највисокото реално ниво во последните седум години, додека во сегашните курсеви на доларот се на највисоко ниво досега. Помеѓу мај 2020 и мај 2021 година, цените на сојата и пченката пораснаа за над 86, односно 111 проценти.

Во светло на овие факти, ММФ смета дека е многу веројатно дека инфлацијата на храната ќе расте во остатокот од 2021 и 2022 година.

Неодамнешниот голем пораст на меѓународните цени на храната веќе почна полека да влијае на домашните потрошувачки цени во некои региони, бидејќи трговците на мало, неспособни да ги апсорбираат растечките трошоци, го пренесуваат зголемувањето на крајните потрошувачи.

Овој тренд ќе продолжи бидејќи меѓународните цени на храната растат околу 25 проценти во 2021 година, па дури и ако се стабилизираат, тој пораст ќе се рефлектира во цените на мало во следните 6 до 12 месеци.

Светот во развој е почувствителен на зголемувањето на цената на свежата храна, а постои и ризик од девизен курс на нејзините валути во однос на доларот.

Амортизацијата на валутите во развој на пазарот во однос на доларот, заедно со скокот на инфлацијата на храната, може да предизвика нагло зголемување на сите цени.

Со оглед на тоа што повеќето храна се тргува во американски долари, земјите со послаба валута бележат пораст на сметките за увоз на храна.

Покрај тоа, земјите во развој и со ниски примања се повеќе склони кон шокови во цената на храната, бидејќи потрошувачите во овие земји имаат тенденција да трошат релативно поголем дел од својот приход на храна.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас