ЦДЦ - Миокардитис по вакцинацијата кај адолесцентите е 200 пати почесто отколку што се очекуваше

Честата појава на миокардитис, особено кај машки адолесценти по мРНК вакцинирањето, предизвика одредена загриженост.

Истражувањата во Израел покажаа можност за еден случај на секои 3.000 до 6.000 вакцинации. Сега и американската агенција ЦДЦ поднесе истрага.

Миокардитис е воспаление на срцевиот мускул што може да доведе до неправилно чукање на срцето и смрт.

Според истражувачите на Националната организација на САД за ретки нарушувања, миокардитисот може да резултира од инфекција, но „почесто миокардитисот е резултат на имунолошкиот одговор на организмот на првичното оштетување на срцето“.

Оштетувањето на срцето е предизвикано од липидните наночестички содржани во мРНК вакцината или шилестиот протеин.

Во средата ЦДЦ го објави ажурирањето на миокардитис / перикардитис. Тие сега признаваат дека ризикот по втората доза кај лица под 25-годишна возраст може да биде 200 пати поголем од стапката на позадина - и покрај недоволното пријавување.

Членовите на советодавниот комитет на ЦДЦ потврдија вкупно 1.200 случаи на срцеви инфекции кај лица од 16 до 24 години, велејќи дека РНК вакцините против КОВИД треба да носат предупредувачка ознака.

 

 

Еве список на пријавени случаи по 2-та вакцинација:

И тука е стратификацијата по година на трпеливост. Како што може да се види, по втората доза, случаите се удвојуваат на возраст од 25 до 21 година, а потоа повторно се удвојуваат во опсег од 16-18 години. Колку е помлада вакцинираната популација, толку е поголем ризикот.

Советодавниот комитет за практики на имунизација на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) во средата изјави дека постои „веројатна асоцијација“ на „благо“ срцево воспаление кај адолесценти и младите возрасни лица по вакцинирањето со мРНК вакцина против КОВИД и затоа предупредување е оправдано.

Извештајот уште еднаш потврдува: колку сте помлади, толку е поголем ризикот да се разболите сериозно од вакцинацијата.

Токму спротивното важи за инфекцијата: колку е помладо детето, толку е помала веројатноста да се зарази по инфекцијата. Ризикот од вакцинација го надминува ризикот од инфекција кај деца и адолесценти.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас