Друга измама на СЗО е откриена среде пандемијата

Светската здравствена организација (СЗО) е вовлечена во уште еден сериозен скандал со клиентелизам и корупција.

Тоа произлегува од извештајот објавен во четвртокот од 72-та пленарна седница на меѓународното тело.

Со кршење на сопствените статути, СЗО додели осум договори на американската компанија БЦГ Консалтингс во средината на пандемијата на коронавирусот, од кои два вредеа по 5,40 милиони УСД.

Само минатата година СЗО потроши 332,79 милиони долари советувајќи приватни компании за справување со пандемијата на коронавирусите.

Под збунувачки услови, според извештајот СЗО додели осум договори во вредност од 11,72 милиони американски долари на компанија по име „Консултант А“. Сепак, американскиот медиум vox.com го идентификува како БЦГ консултантски услуги.

Според извештајот на Собранието на СЗО, овој консултантски завод ја започна својата работа четири месеци пред да ја добие официјалната награда на СЗО.

За да се спротивстави на гласините за повластен третман, СЗО објави повик за тендери на кои се пријавија четири приватни компании.

За да бидат избрани, тие мораа да постигнат резултат 42 и само две компании, консултант А и консултант Д, ги исполнија потребните критериуми.

Но, меѓународната институција не сакаше да го остави БЦГ Консалтинг надвор од играта, па тие брзо ги сменија правилата и ги манипулираа резултатите.

На кратко, типична измама на СЗО што не треба да биде изненадување за никого во најкорумпираното меѓународно тело што постои.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас