Климатски блокади - Елитите бараат екстремни мерки за борба против климатските промени

Глобалистичката елита повикува на „еквивалент на блокада од обем на пандемијата на коронавирусот што би се спроведувала на секои две години“ со цел да се бори против климатските промени.

Под „климатска блокада“, владите би ја ограничиле употребата на приватните возила, ќе ја забранат потрошувачката на црвеното месо и ќе воведат екстремни мерки за заштеда на енергија, додека компаниите со фосилни горива ќе мора да престанат со бушење, се вели во различни извештаи.

„Како што КОВИД-19 се ширеше на почетокот на оваа година, владите воспоставија блокада за да се спречи излегување т.е вонредна состојба под контрола на јавното здравство.

Во блиска иднина, светот можеби ќе треба повторно да прибегне кон изолација, овој пат да се справи со вонредната климатска состојба“, напиша Маријана Мазукато, професор по економија за иновации и јавна вредност на Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Нивниот извештај може да се најде на веб-страницата на Одделот за економски и социјални работи на ООН во областа на економската анализа, заедно со голем број поврзани извештаи од членовите на Комитетот за развојна политика (ЦДП), под-орган на Економски и социјален совет (ЕКОСОЦ), дискусија за климатските промени, КОВИД-19, иднината на капитализмот и Зелениот нов договор.

„Емисиите на јаглерод диоксид ќе треба да се намалат за приближно на секои две години во следната деценија за да се одржи светот во безбедни граници за глобалното затоплување“, напиша Фиона Харви од „Гардијан“ во март 2021.

Во ноември 2020 година Харви напиша дека „во повеќето земји, неопходна е интервенција на владата, за регулирање  на луѓето и бизнисите да се принудат за подобрување“.

„Треба да ги намалуваме емисиите по редоследот на [затворањата] на секои две години, но со многу различни методи“, рече Корин Ле Квере, главен автор на студијата во Центарот за истражување на климатските промени во Тиндал на Универзитетот во Источна Англија.

Тоа го прави во време на низа разорни кибернетички напади врз критични инфраструктурни цели што сериозно влијаеја на потрошувачката на фосилните горива и производството на месо во САД.

Њујорк Тајмс истакна дека „автомобилите се редеа на бензинските пумпи на голем дел од југоистокот“, бидејќи горивото се намали количински откако сајбер-нападот го погоди Колонијалниот гасовод, најголемиот рафиниран систем на нафтовод во САД.

Неодамна, по кибер нападот врз ЈБС СА, на најголемиот производител на месо во светот, компанијата беше принудена да ги затвори сите свои месни фабрики во САД. „Некои купувачи можеби ќе сакаат да се подготват за друга потенцијална криза во снабдувањето, овој пат со месо“, напиша Си-Ен-Ен на почетокот на јуни.

Види исто: По вондредната Ковид состојба следува климатска вондредна состојба

Кога ќе дојде Екофашизмот? - Најверојатно паралелно со коронската диктатура

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас