Неказнетата хемиска војна против Србија - Кога ќе одговарта НАТО?

Дали со крајната пресуда против началникот на босанско-српската армија Ратко Младиќ, се заврши процесот за помирување со воените злосторства во Југославија?

Седумдесет и осум дена во 1999 година, НАТО бомбардираше српски болници, училишта, водоводи и хемиски постројки без мандат на ООН.

 

 

НАТО гранатираше болници, училишта, манастири и индустриски постројки

НАТО уништи или оштети 60 мостови, 110 болници, 480 училишни згради, 365 манастири, телевизиски центри, снабдување со електрична енергија и вода и 121 индустриски постројки.

2500 луѓе беа убиени. Покрај употребата на над 30.000 ракети со ураниум на над 80 локации, намерното бомбардирање на најголемите хемиски центри во Панчево, Нови Сад и Бор се смета за особено цинично воено злосторство.

На 4 април 1999 година, дванаесет дена по воздушните напади започна, ракетите ја погодија земјата за прв пат рафинеријата во Панчево. Маслото што истекуваше гореше две недели.

На 6 април 1999 година, бомбардери со долг дострел ја нападнаа постарата рафинерија за нафта во Нови Сад. Протекоа 80.000 тони нафта, изгореа 20.000 тони. Огромен облак од саѓи, катран, честички од масло, сулфур диоксид и азотни оксиди легнаа над градот.

На 15 и 18 април 1999 година, па дури и на 8 јуни, непосредно пред примирјето, НАТО целосно го уништи српскиот хемиски центар во Панчево. Само неколку години порано беше модернизиран со помош на САД.

Компјутерски контролирани ракети ја погодија точно фабриката за ѓубрива, рафинеријата за нафта, погонот ПВЦ  и полн резервоар со 450 тони винил хлорид, канцерогениот претходник за производство на ПВЦ.

Тоа беше еден од контејнерите што управата на централата ги пријави во НАТО како особено опасни. Иако 8.000 тони амонијак беа пренесени во Романија како претпазливост, стотици тони од овој смртоносен гас исто така истече во поднебјето.

На пример, облак од отровен гас долг 20 километри се движеше над предградијата на Белград во зеленчукот и житниците во Србија повеќе од десет дена. 40.000 луѓе беа евакуирани.

Само концентрацијата на винил хлорид се зголеми на моменти на 10,600 пати поголема од меѓународната гранична вредност.

Како што ветерот се вртеше, облакот се провлече кон Бугарија, Романија, Унгарија. Дури 550 километри јужно, научниците од грчката универзитетска станица Ксанти измерија високо токсични диоксини и полициклични ароматични соединенија на јаглеводороди.

 

Србија денес има најголем број случаи на рак на белите дробови во Европа

Само неколку години по завршувањето на војната, српските лекари како водечкиот белградски онколог Владимир Шикариќ и неврологот Даница Грујичиќ забележаа драматично зголемување на стапките на рак и морталитетот.

Денес Србија е рангирана на врвот во Европа по рак на белите дробови и рак на дојката. Дури во мај 2018 година, лекарите во белградскиот парламент ориентирани кон запад беа во можност да формираат истражна комисија за сите последици од нападите со муницијата од ураниум и врз нападите на хемиската индустрија.

 

Бомбардирањето на српските хемиски постројки е сè уште неказнета намерната хемиска војна која свесно прифати илјадници жртви на долгорочната штета. 

Скоро во исто време, специјалисти од агенцијата за животна средина на ООН Унеп, предводена од Клаус Топфер во тоа време, ја испитуваа штетата предизвикана од хемиските напади на теренот.

На крајот, сепак, во нивниот извештај тие ја држеа топката ниско на пријателски начин на НАТО и, како резултат на нивните анализи, изјавија дека најголемиот дел од „загадувањето“ предизвикано од протечените и изгорени хемикалии се контаминирани места од тоа време пред војната.

Според експертите, над 780000 тони изгорени експлозивни и ракетни горива и издувните гасови беа ослободени над милијарда кубни метри супстанции што го загадуваат воздухот, како и сите хемикалии, од над 150 000 часа летање на бомбардерите и крстосувачките ракети.

Оваа вкупна количина јаглерод диоксид, азотни оксиди и неизгорени јаглеводороди е најголемиот придонесувач во загадувањето на воздухот.

НАТО намерно ја заобиколи забраната за хемиско оружје во Жaенева и ја прекрши Конвенцијата на Енмод на Генералното собрание на ООН од 1978 година, според кој „техниките за промена на животната средина кои имаат долг, долготраен или сериозен ефект“ се забранети како средство за војување.

Но, до денес владее голема тишина за драматичните последици од оваа прва агресивна војна на НАТО.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас