Група родители испратиле маски за лице од нивните деца во лабораторија за анализа. Еве што најдоа

Група загрижени родители од Флорида испратиле маски за лице што ги носеле нивните деца во лабораторија за тестирање. Бактерии, паразити и габи се пронајдени на пет од шесте маски за лице.

Три од нив содржеле опасни бактерии кои предизвикуваат пневмонија, пишува на веб-страницата Таунхал.

 

 

Не беа пронајдени вируси, но беше откриено дека маските за лице содржат 11 опасни патогени:

Во загради, можна болест предизвикана од бактериите

 • Стептококус пневмониа (пневмонија)
 • Микобактериум туберкулоза (туберкулоза)
 • Несерија менингитис (менингитис, сепса)
 • Акантамеба полифага (кератитис и грануломатозен амебен енцефалитис)
 • Ацинетобактер баумани (пневмонија, инфекции на крвотокот, менингитис, инфекции на уринарниот тракт - отпорни на антибиотици)
 • Ешерихија коли (труење со храна)
 • Борелија бургдорфери (предизвикува Лајмска болест)
 • Коринебактериум дифтерија (дифтерија)
 • Легионела пневмофила (легионерска болест)
 • Стафилококус пиогенес серотип М3 (тешки инфекции - високи стапки на морбидитет)
 • Стафилококус ауреус  (менингитис, сепса)

 

Половина од маските за лице содржеа една или повеќе варијанти на бактерии кои предизвикуваат пневмонија. Една третина содржеше еден или повеќе соеви на бактерии кои предизвикуваат менингитис. Третото содржело опасни патогени отпорни на антибиотици.

Откриени се и помалку опасни патогени кои можат да предизвикаат треска, акни, габични инфекции, стрептококи и пародонтални заболувања. Маските за лице биле нови или само перени пред да ги носат децата од 5 до 8 часа.

Еден родител кој учествувал во студијата, г-ѓа Аманда Донохо, коментира дека овој мал примерок сугерира на уште едно истражување: „

Треба да знаеме што правиме со нашите деца. Маските обезбедуваат топла, влажна средина во која можат да растат бактерии “.

Локалните родители ја ангажирале лабораторијата бидејќи биле загрижени за можна контаминација на маските што нивните деца морале да ги носат цел ден на училиште, ставајќи ги на лицата и вадејќи ги, ставајќи ги на различни површини, ги носеле во бањата итн. Маските биле испратени до Центарот за истражување и обука за масовна спектрометрија на Универзитетот во Флорида за анализа.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас