Тужби против седум авиокомпании за мерките против Ковид

Жител на Вашингтон Д.Ц. поднесе тужба против седум авиокомпании, обвинувајќи дискриминаторски практики во врска со барањата за маските.

Во тужбата се тврди дека авиокомпаниите ги дискриминираат луѓето кои страдаат од медицински проблеми што ги спречуваат да носат маски и прекривки на лицето кои се задолжителни на летовите.

Во тужбата се тврди дека компаниите го кршат Законот за пристап до авиопревозникот, кој не дозволува комерцијалните авиокомпании да ги дискриминираат патниците со попреченост.

Обвинети во тужбите се Алегиент Ер, Алјаска Ерлајнс, Саутвест Ерлајнс, Делта Ер Лајнс, Фронтиер Ерлајнс, Спирит Ерлајнс и ЏетБлу Ервејс.

Тужителот: Тужбата е покрената од Лукас Вол од Вашингтон Д.Ц. поднесе изјава дека има генерализирано нарушување на анксиозноста.

„Авиокомпаниите страшно дискриминираат секој со болест што не може да толерира да носи маска за лице“, изјави Вол за 7Њуз. „Кога се обидувам да ставам маска, тоа ме прави без здив, и почнувам да имам напад на паника “.

Неговата изјава за тужбата: „Овој случај не се однесува на фактите. Доказите се неспорни дека сите седум авиокомпании обвинети дека незаконски дискриминирале милиони патници со попреченост минатата година за време на пандемијата КОВИД-19, во суштина им е забрането да го користат националниот систем за комерцијални летови “, рече Вол во соопштението за јавноста во понеделникот.

Ова не е прв пат: Вол, исто така, поднесе тужба против Центарот за болести и контрола, Управата за безбедност во транспортот и Администрацијата на Бајден со цел да се ослободи од националното барање за маскирање во транспортните системи.

„Би сакал да се откаже целиот федерален мандат за маски за транспорт. Ќе поднесам барање за итни поставки/случаи во судот Орландо за да го сторам тоа. Еден од моите аргументи ќе биде под 10-тиот амандман на Уставот, претседателот, ЦДЦ, ТСА, тие немаат моќ да ги регулираат јавните здравствени работи само во рамките на една држава “, рече Вол.

„Бајден нема правно овластување да го стори тоа. Одамна е задоцнето ова нелегално и, тврдам, неуставно ограничување кое мора да се укине “, додаде тој.

Вол за ВУСА9 изјави дека Саутвест Ерлајнс го одби во март и покрај тоа што покажа образец за медицинско ослободување. Компанијата рекла дека мора да го достави седум дена пред летот, но Вол го резервирал два дена однапред.

„Повеќе од половина од земјата [на возраст од дванаесет години или повеќе] е целосно вакцинирана. Од здравствените власти бевме информирани на 13-ти мај дека повеќе не треба да носиме маски. А сепак, мандатот за транспорт е сè уште во сила “, рече тој за радиодифузерот.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас