Ексклузивно: Кристијан Дорстен пред истражниот комитет во Бранденбург

Вирусно оптоварување, вредности на ЦеТе, ПЦР тест. За време на сослушувањето на истражниот комитет во државниот парламент во Бранденбург, вирусологот  Кристијан Дорстен, мораше да одговори на прашањата на пратениците на 11 јуни.

Записникот од овој состанок засега ќе остане под клуч, рече портпаролот на печатот на државниот парламент.

Нема слики, нема фотографии, нема видео записи. Релативно незабележано од јавните медиуми, на 11 јуни се одржа сослушувањето на вирусологот Кристијан Дорстен, пред истражниот комитет во државниот парламент во Бранденбург. Тој беше на располагање да одговара на прашања од пратениците три часа.

„Според законот на Федералниот комитет за истраги, снимањето на состаноците во јавниот дел е забрането“, рече државниот портпарол на државниот парламент, Геролд Бихнер, Тоа е јасно регулирано таму, на крајот на краиштата, тоа е работа на истражниот комитет и не може да се спореди со седница на државниот парламент.

Записникот од состаноците треба да се објави заедно со финалниот извештај на крајот од сите сослушувања и разговори. „Во моментов не е можно да се процени кога тоа ќе биде случај“, продолжи Бихнер.

 

 

Во име на Фондацијата на Комитет за корона, адвокатката Вивијан Фишер го следеше состанокот на истражниот комитет во јавно достапна просторија во рамките на државниот парламент.

Адвокатот го критикуваше фактот дека само пратениците имаа право да поставуваат прашања и дека Дорстен не беше „испрашуван“ со помош на други експерти, како што е вирусологот Улрике Камемер. На пратениците не им е толку лесно да ги препознаат празнините или недоследностите во изјавите и да поставуваат прашања, рече Фишер.

 

Претседателот на комитетот и претседател на состанокот, Даниел Келер (СПД), се погрижи Дрорстен „да не биде ставен на скара“, рече адвокатот. Повторно и повторно, Келер го доведуваше во прашање односот со државата Бранденбург кога пратениците поставуваа прашања и исто така му укажуваа на Дорстен кога тој не мораше да одговара на прашањата.

Изјавата на Дорстен дека ПЦР-тестот е нова технологија ја насмеа Фишер, така што ЦеТе вредноста на почетокот на пандемијата не можеше да се процени. Оваа технологија е веќе користена многу пати со различни патогени, рече таа.
Различни параметри за ПЦР-тест

Фишер смета дека е интересно што во лабораторијата на вирусологот се користат и други параметри освен ЦеТе вредноста . Соодветно на тоа, вирусното оптоварување читливо од ЦеТе вредноста  е класифицирано како високо, средно и ниско. ЦеТе вредноста од 24/25 зборува за големо вирусно оптоварување, од 29 укажува на мало.

Кога еден член на парламентот праша дали лабораториите во Бранденбург биле информирани за овие вредности, Дорстен одговорил дека не информирал никого. Тој исто така не се видел себеси должен да го стори тоа.

„Јас всушност го сметам тоа за монструозно“, вели Фишер. Ваквата изјава е шокантна, имајќи го во предвид и фактот дека луѓето со мало вирусно оптоварување мораа да одат во карантин.

Адвокатот од Коронскиот комитет обезбеди дека содржината на состанокот на истражниот комитет е стенографирана. Дел од записите треба да бидат објавени.

 

 

Ковид-19 - лесна болест

Макс Китан ја набљудуваше сесијата во државниот парламент за новинарот Борис Рајтшустер. Тој објави дека околу 90 проценти од прашањата биле поставени од пратениците на АфД. Ларс Хуних, претседател на АфД во истражниот комитет, ја оцени проценката на Дорстен за Ковид-19 како особено значајна:

„Во огромното мнозинство на случаи станува збор за лесна болест “.

За време на паузата на сесијата, пратеникот на АфД рекол за сослушувањето на Дорстен:

„Беше апсолутно возбудливо за нас она што го слушнавме. Мора да го кажам тоа искрено. Дури и тој рече дека усогласувањето со ЦеТе вредностите  биле непрецизни или премногу груби, и дека би било подобро да се направи вирусното оптоварување како решавачки фактор. „Оваа изјава на Дорстен и самиот овој увид вредеше да биде поканет“, рече Хуних.

Според Дорстен, околу 20 проценти од возрасните кои биле позитивни на САРС-КоВ-2 се асимптоматски. Во многу случаи, иако лицето е асимптоматско за време на тестот, тие развиваат симптоми два дена подоцна. Ако вирусното оптоварување е големо, пациентот е многу заразлив.

На прашањето дали може да се искористи позитивен тест дури и за откривање на активни вируси, Дростен рече: „Нема случај во кој примерокот содржи само фрагменти. Ова е така затоа што имало инфекција. Инфекцијата е веќе завршена или наскоро ќе заврши. Пациентите сè уште имаат вистински геноми по четири или повеќе недели. Најверојатно, овие пациенти веќе не се заразни “.

Како и да е, тие се вистински случаи, вели Дорстен. Овие сигурно имале инфекција. Во исто време: „Не е секој заразлив или болен кој е позитивен“.

Не може да се исклучи дали некој е на почетокот или на крајот на болеста. вирусологот претпоставува дека, за разлика од вирусот на грип, нема основен имунитет кај популацијата. Тоа е „солиден основен концепт“.

Анкетниот комитет за „истрагата на кризната политика на државната влада во врска со коронавирусот САРС-КоВ-2 и болеста КОВИД-19“ е формиран по барање на АфД и ја започна својата работа на 23 септември, 2020 година.

Сеопфатно треба да разјасни дали постапката или неуспехот на државната влада во Бранденбург, политичкиот менаџмент на одговорните министерства и властите под нивен надзор биле, неопходни и соодветни непосредно пред и за време на пандемијата на короната.

Особено, се поставува прашањето дали и во колкава мерка ширењето на вирусот може да се минимизира и дали има подобри алтернативи што владата може да ги преземе.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас