Студија покажува дека човечките клетки можат да ги претворат РНК секвенците во ДНК

Човечките клетки можат да ги претворат низите на РНК во ДНК. Ова откритие „ја доведува во прашање долгогодишната догма во биологијата“.

Човечките клетки можат да ги претворат РНК секвенците во ДНК, според студијата објавена во Напредок на науката од Универзитетот Томас Џеферсон во (САД). Тимот што ја проучувал функцијата на полимераза верува дека откритието „ја предизвикува долгогодишната догма во биологијата“, се вели во соопштението на универзитетот.

Претходно се веруваше дека полимеразите работат само во една насока, од ДНК до РНК, што, следејќи ја аналогијата, спречува пораките на РНК да бидат „транскрибирани во главната книга со рецепти на геномската ДНК“.

Истражувачкиот тим сега ги обезбедува „првите докази“ дека сегментите на РНК може да се запишат повторно во ДНК, „што може да ја доведе во прашање централната догма на биологијата и да има далечни ефекти што влијаат на многу области од биологијата“.

„Фактот дека човечката полимераза може да го стори тоа со голема ефикасност покренува многу прашања“, вели Ричард Померанц, еден од авторите на студијата, вклучително и дали е можно РНК пораките да се користат како обрасци, за да се поправи или препише геномската ДНК.

Покрај тоа, тој верува дека „оваа работа отвора врата за многу други студии кои ќе ни помогнат да ја разбереме важноста на механизмот за претворање на РНК пораките во ДНК во нашите сопствени клетки“.

Телото има 14 ДНК полимерази, ензими кои играат клучна улога во репликацијата на ДНК, така што генетските информации можат да се пренесат од една во друга клетка. Од нив, само три работат во удвојување на целиот геном, додека останатите се главно одговорни за откривање и санирање на паузи или дефекти на ДНК насоките.

 

 

Студијата се фокусираше на тета полимеразата.

Тимот, предводен од Гурушанкар Чандрамули, ги насочи своите истражувања на една многу невообичаена полимераза наречена полимераза тета, која ја поправа ДНК-тс, но е склона кон грешки или мутации.

Ова е својство што истражувачите велат дека го дели со реверзна транскриптаза, ензим кој се наоѓа во вируси како ХИВ. Обратната транскриптаза работи како ДНК полимераза, но исто така може да ја поврзе РНК-та и да ја прочита РНК-та повторно во ДНК-влакно.

Тимот ги спореди двете и откри дека полимеразата тета е во можност да ги претвори пораките на РНК во ДНК и направила „исто како и ХИВ реверзната транскриптаза“.

Нашето истражување сугерира дека примарната функција на тета полимеразата е да дејствува како обратна транскриптаза “, рече Померанц, додавајќи:„ Во здравите клетки, целта на оваа молекула може да биде РНК-посредувана ДНК поправка “.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас