Ковид-19 - Психолошка војна над човештвото

Државните мерки за заклучување, кои имаат за цел да спречат ширење на наводен вирус, имаат, покрај уништување на економијата, - се уште сосема различни, подлабоки ефекти за кои не може да се претпостави дека се несакани.

Тие се очигледно насочени кон присилна контрола и деформација на човечката душа, што доведува до кршење на самоволјата, до сè поголема внатрешна и надворешна зависност, до прогресивно де-его.

Ако го истражите ова понатаму, ќе наидете на зачудувачки паралели со психолошките методи на тортура што ги практикуваат тајните служби за да го направат затвореникот со слаба волја за да биде послушен.

 

Систематска војна против психата на целото човештво.

„Да ги отфрлите сите овие контрадикторни, јасно смешни правила, прописи и барања како политичка и бирократска глупост или неспособност, тоа е она што треба да го мислите, но за цел е земнео нешто сосема друго.

„Маските се централна цел од оваа војна против човечката психа. Ги обезличува луѓето, ги прави безлични, спречува индивидуални интеракции засновани на изрази на лицето. Маските се симбол на замолчување на луѓето.

Постојат многу повеќе психолошки причини за ова и овие се само неколку. Затоа што сите овие правила и прописи што ги донесуваат владите и кои постојано се менуваат наводно немаат смисла, и се целосно контрадикторни.

Ова не е неспособност, не е политичка глупост: тоа е психолошки план. Затоа овие правила и прописи не се водени од здравствени експерти ширум светот, туку од психолози - не се водени од здравствени експерти, колку и да е сомнителна нивната компетентност.

 

Систематска психолошка тортура врз затворениците

Во 1956 година психологот Алберт Бидерман развил дијаграм наречен дијаграм на присила на Бајдерман.  Се користи како рамка за илустрација на методите што ги користат воените и разузнавачките агенции за принудување лажни признанија од воените затвореници.

 

 

Мерките на Ковид-19 - Психолошка војна

Овие методи на ментална тортура за контрола на умот и  на човечката индивидуалност се користат за разбивање на воените затвореници да прават што сакаат сторителите. И тоа е она што се случува во кризата во Короната во голем обем кај општата популација.

Овие методи ги наоѓаме во мерките за заклучување на државата. Докажано е дека комунистичката надзорна држава Кина служеше како модел каде животот и волјата на поединецот се сметаат за ништожни, а главниот аспект беше во само поднесувањето кон колективот и волјата на централното раководство.

 

 

1. Изолација

Во кризата во Короната, изолацијата значеше: држете се на дистанца, задолжително маскирање, карантин, гастрономија, продавници, затворања на училишта, забрани за сместување.

„Изолацијата ја лишува жртвата од каква било социјална поддршка за нејзината способност да се спротивстави, ја принудува жртвата да се занимава интензивно со себе си и со последиците што ќе произлезат за себе.

Тоа ја прави жртвата зависна од сторителот. Колку повеќе тиранскиот авторитет ја уништува економијата и независните средства за егзистенција, толку повеќе жртвата станува зависна од овој тирански авторитет.

 

 

2. Монополот на перцепцијата 

Кој ги контролира информациите, ги контролира нашите перцепции и знаења. Главните медиуми се доведени во огромна мерка и станаа гласноговорник на политичкото раководство, чиишто насочени изјави се шират низ екранот како валидна вистина.

Тие се монополизирани и заштитени од фактот дека алтернативните и контрадикторни ставови не само што се потиснати, туку и цензурирани.

 

 

3.Понижување и деградација

Понижувањето на човечкото суштество како самоопределувачко суштество се состои фундаментално во неговото намалување како дејствувачки субјект на опасен предмет и е примател на наредби кој се држи на растојание од другите со строги надворешни правила.

Покрај тоа, маските за уста-нос, кои го покриваат лицето и неговата карактеристика на лицето, ја ограничуваат виталната функција на вдишување и издишување, што е штетно за здравјето - и е постојан приказ на безлични луѓе кои се замолчени, како што е, нивното понижување и дехуманизација.

 

 

4. Исцрпеност

Социјалното растојание и осаменоста поврзана со тоа, загрозената и реалната загуба на работата, деловното работење, економското постоење, постојаната неизвесност за тоа што ќе се случи  создаваат страв, безнадежност и депресија.

Сето ова постепено доведува до ментална исцрпеност, која исто така се пренесува на телото. Капитулација и немоќ, нека ослабнат менталните и физичките сили на отпорот.

 

 

5. Закани 

Ние сме изложени на закани цело време. Целата мрежа на правилата и однесувањето е поврзана со последиците од казни, лични или економски непогодности, кои можат да доведат до социјален одтрацизам.

Најголемата закана доаѓа од секојдневниот  страв од страшната сериозна болест од која луѓето постојано умираат во агонија - што може да влијае на секого. Стравот го парализира сопственото критичко размислување. Предложената грижа за сопствениот живот ја задушува целата своја разумност, лицето го прави послушно  го принудува потчинетиот примател на наредби.

 

 

6. Привремено уживање

„Ако постојано газите луѓе, ако постојано им се наметнувате, тогаш им давате мала, незначителна награда за тоа што се толку послушни. Сето ова е дел од синдромот за обуката на кучиња што се применува на целото човештво денес.

Трпеливоста е мотивација за соработка: Ако го направите тоа, па ако сите се соберете заедно и бидете послушни, можеби ќе го добиете ова на крајот ... ќе направиме втора блокада, но можеби ќе можете да го прославите Божиќ, Велгиден или Рамадан за тоа. Ќе дадеме се од себе за да можете да ги прославите своите празници.

Ова го прекинува процесот на духовно прилагодување за луѓето да можат накратко да привлечат надеж. Но, тогаш тие се фрлаат назад во меурот. И тие треба повторно да се прилагодат. Играта започнува одново.

 

 

7. Демонстрирање на семоќ

Демонстрирањето на семоќност над затвореникот му дава сигнал за бесмисленоста на отпорот. Државата е семоќна. Државата има монопол за употреба на сила, што им овозможува на нејзините органи да упаднат во становите, да вршат претреси и апсења во куќите.

Да се ​​обединат со другите практично е невозможно со ограничувањата, па дури и суспендирање на слободата на собирање и протестирање. Дури и помал отпор е дискредитиран во медиумите и криминализиран како пречка.

 

 

8. Спроведувањето на тривијалните барања

Колку повеќе е тривијално, смешно и глупаво барањето, луѓето кои би требало да го исполнуваат, толку повеќе човечкиот дух, самопочитта и достоинството ќе бидат уништени.

На пример, ограничувања за излез: од 22 часот, вирусите се очигледно особено опасни по 22 часот, или пак дозволено е одење само до полноќ,  од полноќ па натаму, вирусите убијци се толку бесни што никој не смее да ја напушти куќата.

Бидејќи повеќето од нив спијат во ова време, не им пречи, но се практикува послушност. Станува збор за развој на навика на послушност без да размислуваат премногу.

Тие ја водат својата војна против сè што е забавно, сè што им овозможува на луѓето да се релаксираат, сè што им овозможува на луѓето да комуницираат, да имаат социјален дискурс, во барови, во ресторани, во кина, концерти, театри, [...] дури и спортски сали [во фокусот се], сите места каде што луѓето се забавуваат и комуницираат - она ​​што тие го нарекуваат угостителска индустрија. Зошто е најценета угостителската индустрија? Бидејќи овие се централен дел од психолошката војна. “

Сето ова доведува до тоа жртвите да станат зависни од сторителите. Заробената популација станува сè поголема и зависна од фондовите за државната помош, поединците преку социјалната помош или, компаниите преку грантовите, кои се, сепак, многу цврсто пресметани и дозволуваат само преживување со тешкотии. Во многу случаи, доброто однесување може да се спроведе на овој начин.

 

 

Заклучок

„Каде и да ги погледнете техниките на индивидуалната контрола на умот и уништувањето на волјата за отпорот, можете да видите како тие се користат денес ширум светот. И ова води до ситуација во која луѓето се толку послушни што буквално веќе немаат свој ум, перцепција или свое мислење. И, ако сега мислите дека она што моментално го доживуваме е навистина лошо, како ќе биде тоа за нашите деца и внуци? ... се до целосното уривање на целата индивидуалност.

Се работи за поробување и ништо друго, за психолошко програмирање и за ништо друго. Секој што се прилагодува и не се спротивставува: „ помага да се изгради оваа фашистичка држава - или барем да се даде придонес за неа - во која тие и нивните деца ќе мора да живеат.

Време е да се разбудиме за да ја разбереме реалноста со која се соочуваме. Еден од најголемите проблеми што луѓето го имаат - и ние го разбираме тоа - е одбивањето да се признае степенот на чистото зло што се крие зад сето тоа ... затоа што тие никогаш не го искусиле тоа зло лично ...  Но, бидејќи не  го доживеале во нивниот живот, не можат да верувате дека постои. Но, тоа постои.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас