Корупциски скандал: Дали производителите на вакцини го поткупиле еврокомесарот?

Еден од најголемите корупциски скандали во историјата на Европската унија е на пат. Бидејќи приказната е толку непријатна, голем дел од европските медиуми, печатот што се опишува себеси како независен, не гледа ништо, не слуша ништо, не зборува ништо, како и обично.

Стела Кириакидес, комесар за здравството, кој потпиша договори за доцни вакцини во ЕУ, се чини дека е вмешана во корупциски скандал од гигантски размери. Некои набљудувачи веќе се сигурни дека таа е поткупена од производителите на вакцини.

На заедничката сметка на Комесарот за здравство на ЕУ и нејзиниот сопруг неочекувано се најдоа 4 милиони евра. Кипарскиот печат веќе зборува - буквално - за пасивно мито.

Парите завршија на сметката на семејството на комесарот преку државната кипарска кооперативна банка; со цел да се избегне скандал, беа направени обиди да се маскира трансферот во заем.

Тоа нема основа бидејќи комесарот за здравство на ЕУ нема покритие за да обезбеди ваков заем. Како што веќе беше наведено во извештајот на Кипарскиот суд, Стела Киријакидес нема да може да ја врати оваа огромна сума, ниту од нејзината плата или од други извори, па затоа ни изгледа прилично јасно:

Тоа е лажен заем, ерго фасада за корупција?

Стела Киријакидес се обидува да се извини на секој можен начин откако е изложена. Таа се обидува да направи да изгледа дека парите немаат никаква врска со зделките за вакцини во ЕУ и да го одвлекува вниманието од фактот дека може да бидат митоплаќања што ги плаќаат компаниите за вакцини за договори под поволни услови за да ги одложат или да дозволат ограничена испорака. Во меѓувреме, повнимателните кипарски весници продолжуваат да пишуваат за пасивно мито.

Не е прв пат комесарот за здравство на ЕУ и нејзиното семејство да бидат вовлечени во корупциски скандал поврзан со здравството. Тие, кои години наназад, криејќи се зад банка, го приватизираа целиот онколошки третман на островот Кипар, а потоа, како и обично, ги надуваа цените за лекувањето.

Името на семејството кое се збогати со пациенти заболени од рак стана поим име низ целата земја. Кога ситуацијата стана неподнослива, работата беше изнесена пред кипарскиот парламент.

Сите освен еден пратеник гласаа за национализирање на третманот со рак и намалување на цената на третманот. Стела Киријакидес сега е комесар за здравството на Европската унија, потписник на сега многу критикуваните договори за вакцини ...

Сега треба да дадете сметка за тоа како 4 милиони евра завршиле на вашата банкарска сметка.

Во моментов е тивко во Брисел. Може ли ова да биде смиреност пред големото невреме?

 

Извор: BorsOnline / Magyar Nemzet

Кликнете ги двата извори за подршка на авторите, ви благодариме!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас