Барселона - Локалните жители ја слават својата слобода на спонтан уличен фестивал

Вонредната состојба во регионот заврши минатата недела. Која беше прогласено поради инфекција со вирусот САРС-КоВ-2.

На првиот петок по завршувањето на вонредната состојба, луѓето се собраа на најпознатите места во Барселона за да ја прослават својата повратена слобода.

Пиеле, пееле и играле низ улиците на Барселона. Околу 1.500 луѓе се собраа околу Пасејг дел во стариот град.

Сличен број се сретна и на Триомфскиот лак. Во 23:00 часот по локално време, полицијата тогаш одлучи да ја евакуира областа бидејќи луѓето не ги одржуваа минималните растојанија поради толпата.

Откако вонредната состојба заврши минатата недела, одделните региони во Шпанија веќе немаат единствена моќ да воведат полициски час или да ги ограничат собирите.

Овие мерки сега треба да бидат одобрени од судовите.

Видео извор: Русија денес

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас