Петиција во Германија против задолжителна вакцина за деца

Повеќе од 460 000 потписи за само два дена

Петиција насочена против задолжителна вакцинација против корона за деца собра неколку стотици илјади потписи во Германија за многу кратко време. Иницијаторите стравуваат од натамошно распаѓање во општеството доколку правото на социјално учество биде поврзано со вакцинација против корона.

 

Повеќе од 460 000 потписи  против задолжителна вакцинација против корона за деца

Условот за вакцинација на корона за деца и адолесценти е многу контроверзен во Германија, а во моментов се чини дека интензивира тонот во јавната дебата: Петиција упатена до сојузниот министер за здравство Јенс Шпан (ЦДУ) и министрите за здравство на сојузните држави беше објавена на  порталот change.org, кој е насочен против вакцинација против корона за деца.

За многу кратко време, во секундарен такт повеќе од 460 000 луѓе (заклучно со средата вечер) ја потпишаа петицијата. Сепак, потписите сè уште не се проверени.

Според иницијаторите на петицијата, делови од политиката и науката „без веродостојни податоци“ изразуваат страв дека „децата се двигатели на пандемијата САРС КоВ-2 и дека училиштата се посебни фокусни точки“. Сега се дискутира за вакцинација против корона за деца и се повикува „да се произведат соодветни вакцини и да се одобруваат брзо“.

Сепак, бидејќи нема долгорочни студии, вакцинацијата претставува

Цитат: „непропорционално и ризично мешање на здравјето, правата и достоинството на нашите деца“.

Во петицијата, иницијаторите експресно се спротивставуваат на вакцинациите против корона да бидат услов за посета на училиште и дневна грижа:

„Како и со сегашниот задолжителен тест за ученици, кој беше воведен преку ноќ, постои ризик употребата на правото на образование и социјалното учество во иднина да биде поврзано со  вакцинација против корона, што ќе доведе до (барем индиректно) задолжителното вакцинирање  за понатамошна поделбана општеството “.

Поради „медицинската и етичката сомнителна природа“ на вакцинацијата против корона, ова може да се направи само на доброволна основа.

Сите кои живеат во Германија може да ја подпишат петицијата овде

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас