Шведските лекари предупредуваат да не се вакцинираат млади и здрави луѓе

Ова не е наменето за да ги повторат грешките од 2009 година. Многумина кои биле вакцинирани против свинскиот грип во тоа време подоцна развиле нарколепсија.

Група од 28 медицински експерти во отворено писмо во Гетеборгер-Постен побараа од јавните здравствени службеници да вакцинираат само високо ризични групи против Ковид-19, не млади и здрави.

Трагичните ефекти на грешките направени во 2009 година не треба да се повторуваат. Тогаш, вакцината против свинскиот грип се развиваше набрзина.

Во Шведска, случаите на нарколепсија, вид на болест на спиење, се зголемија во следните години.

Лекарите нагласуваат дека голем дел од светската популација веќе помина низ Ковид-19 или е имун на болеста на еден или друг начин:

„Затоа треба да ги вакцинираме само оние кои имаат 65 години или постари или се изложени на ризик. Во спротивно, ризикуваме да ги повториме фаталните грешки при вакцинацијата против свинскиот грип “.

Предлогот на 28-те доктори е во спротивност со општата стратегија за вакцинација на шведските здравствени власти.

Државниот епидемиолог Андерс Тегнел и владиниот координатор за вакцинација Ричард Бергстром се одговорни за ова.

Според нив, Шведска нема да излезе од фазата на пандемија се додека не се вакцинираат над 60 проценти од населението. Досега, околу 9,5 проценти од целните групи во Шведска се целосно вакцинирани.

Но, Свен Роман, еден од подолупотпишаните лекари, е скептичен во однос на очигледните врски на властите со фармацевтската индустрија.

Ричард Бергстрем, на пример, претходно беше извршен директор на фармацевтската индустрија и здружение (ЕФПИА).

„Не му верувам на овој човек. Никогаш не му верував, тој доаѓа директно од фармацевтската индустрија. Швеѓаните треба да препознаат дека овие луѓе имаат интереси и не се непристрасни »,

твитна Роман за Бергстром. Последно ги пофали шведските региони за вакцинирање на помладата популација со контроверзната вакцина АстраЗенека.

 

 

За Свен Роман, многу експерти се корисни идиоти за фармацевтската индустрија. Тој знаеше за што зборуваше, бидејќи тој беше еден од нив до пред десетина години.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас