Шведска - 30.000 несакани ефекти по вакцинирањето против Ковид

Официјалниот број на сомнителни несакани ефекти од вакцинацијата Ковид во Шведска надмина 30 000. Повеќето случаи се случиле кај луѓе вакцинирани со инјекцијата АстраЗенека.

Според шведската агенција за медицински продукти, од минатата недела скандинавската држава имала 31.844 извештаи за несакани ефекти поврзани со вакцините Ковид-19. Шведска моментално нуди три варијанти на експериментални инјекции со генска терапија.

Во моментов има 2103 извештаи за несакани ефекти од вакцината Модерна, додека вакцината Фајзер Бионтех е поврзана со 9117 здравствени проблеми. 19.961 од извештаите се однесуваат на Вакзеврија поранешна АстраЗенека.

Посебно инјекцијата „АстраЗенека“ сочинува околу 26% од околу 2,7 милиони вакцини што биле администрирани во Шведска до денес, но од тоа околу 63% од извештаите за несакани ефекти.

Од скоро 32.000 пријави, имало 663 случаи каде што не е јасно која вакцина е дадена. Две третини од извештаите беа доставени од јавноста. Агенцијата предупреди дека индивидуалните извештаи не мора да покажуваат корелација помеѓу медицинската епизода и вакцината.

Еба Халберг, официјален претставник на Агенцијата за медицински производи, за шведските медиуми изјави дека е невообичаено да се добиваат толку многу извештаи за несакани ефекти, но истакна дека бројот е веројатно голем поради јавниот интерес за новите вакцини.

Давателите на здравствени услуги веројатно ќе пријават само „посериозни“ несакани ефекти, рече официјалното лице. Халберг исто така рече дека е можно АстраЗенека да е презастапена во податоците бидејќи инјекцијата им била дадена на многу адолесценти и здравствени работници кои имаат поголема технологија и затоа имаат поголема веројатност да пријават проблем.

Според шведски продажен центар, агенцијата во последните неколку месеци добила повеќе извештаи за сомневање за несакани ефекти отколку вообичаено за четири години.

Во март, Шведска беше една од неколкуте нации кои привремено престанаа да користат АстраЗенека откако примателите, наводно, развиле абнормално згрутчување на крвта. Оттогаш, новите извештаи го поврзуваат лекот со сериозни медицински настани, па дури и со смрт.

Извор: Русија Денес

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас