Ексклузивно - Извадок од новата книга на Сухарит Бакди и Карина Раис

Овој текст е извадок од книгата „Корона демаскирана“ - нови броеви, податоци и позадини“ од Карина Раис и Сухарит Бакди (ослободен и дозволен за јавноста)

Ексклузивно за првпат на македонски јазик,  само кај нас!

 

Гледна точка од Сухарит Бакди и Карина Раис.

За добрите работи е потребно време. Дали тоа важи и за развој на вакцини? Досега се чинеше дека постои консензус дека одговорот на ова прашање е категоричен, императив „Да!“. Сосема со право.

Бидејќи вакцинациите можат да спасат животи, додека во исто време ниту една вакцинација не може да биде совршена и несаканите ефекти никогаш не можат да бидат исклучени целосно.

Сухарит Бакди, специјалист по микробиологија и епидемиологија на инфекции и неговиот коавтор, биохемичарката и универзитетски професор Карина Реис, се изјаснуваат во ова претходно објавено поглавје од нивната нова книга „Короната демаскирана“, која e објавена на 10 мај 2021 година, за внимателно разгледани информации и апсолутна слобода на избор за или против вакцинацијата.

 

 

Дали некоја добра работа треба да одземе време?

За развој на вакцини досега се применуваше категоричното, императивот „Да!“. И со право. Бидејќи вакцинациите можат да спасат животи. Но, ниту една вакцинација не може да биде совршена. Несаканите ефекти никогаш не можат да бидат исклучени целосно. Вакцините исполнуваат два важни услови:

  1. Вакцината мора да заштити од сериозна / опасна по живот болест или дури и од смрт;
  2. Тежината и зачестеноста на несаканите ефекти мора да бидат толерантни и оправдани.

Генерално, придобивките за сопственото здравје и за општеството мора да бидат многу поголеми од ризикот. Звучи логично, нели? И тоа е вистина исто! Кој би се вакцинирал против кашлица - течење на носот - засипнатост ако има непресмерлив ризик од сериозни несакани ефекти?

Не секоја вакцинација мора да биде корисна за секоја личност. На оној што живее во Германија не му е потребна вакцинација против жолта треска, што не се јавува тука.

Сега знаеме дека Ковид-19 ја загрозува јасно дефинираната група на ризик: луѓе над 70 години со претходни болести кои имаат релативно висок ризик да станат сериозно болни и да умрат (1).

Вакцинацијата може да има смисла за овие луѓе. Ефективноста и можните опасности треба да се испитаат особено внимателно. Сепак, студиите што се спроведени ја исклучија токму оваа група стари лица со сериозни постоечки услови.

 

 

Исклучок: убиец коронавирус?

Во средината на октомври 2020 година, претседателот на РКИ, Лотар Вилер, за телевизиската станица Феникс изјави: „Сите претпоставуваме дека вакцините ќе бидат одобрени во следната година. Не знаеме точно како тие работат, колку добро работат, што прават, но јас сум многу оптимист дека има вакцини. ”Тој беше во право за сè. Вакцините засновани на гени се таму и се даваат масовно - но не знаеме дали тие работат, колку добро работат, што прават. Се разбира, многу податоци сега се достапни, но за жал не се значајни. Затоа, немаше класично одобрување во ЕУ, туку само „условно одобрување“ (2). Во следните две години треба да се испита дали придобивката или ризикот е поголема.

Секој што е вакциниран сега е дел од овој огромен експеримент. Сепак, без никаква одговорност од страна на производителот на производот за вакцини.

Бидејќи во случај на итни вакцинации, производителите не можат да гарантираат ништо - во случај на вонредна состојба, вклучително и смрт, тие не се одговорни за одговорност.

Особено за целосно нови, гени-базирани вакцини, како што се mRNA вакцините против корона, треба особено да се испита можниот ризик, бидејќи според моменталната состојба на науката, може да се замислат различни сериозни несакани ефекти (3).

Дотолку повеќе е зачудувачки што дури не постојат значајни студии за ефикасноста и безбедноста на овие нови вакцини, кои европските влади ги нарачаа однапред во огромни количини за населението.

Тоа исто така не е можно за кратко време. Во трката за искривување на брзината за високо профитабилно одобрување за итни случаи, три фармацевтски компании беа во првите редови: АстраЗенека (векторска вакцина заснована на аденовирус), Бионтех / Фајзер (мРНК) и Модерна (мРНК).

На 21 декември 2020 година, Комисијата на ЕУ ја одобри вакцината од Бионтех / Фајзер, кратко потоа, на 6 јануари, беше одобрена вакцината на Модерна, а АстраЗенека доби одобрение од ЕУ на 29 јануари.

Иако порано беа потребни најмалку седум до десет години за внимателно тестирање на нова вакцина, сега е намалена на месеци. Дали во ова време можат да се најдат веродостојни податоци за да може населението да ги измери ризиците и придобивките?

Додека сè се вртеше низ Европа, индискиот здравствен орган рече „не“ на вакцината Бионтех / Фајзер, бидејќи безбедноста на населението не беше загарантирана (4).

 

 

Дали сегашните вакцини нудат заштита од тешка инфекција со САРС-КоВ-2?

Факт е дека заштитен ефект против тешка и, можеби опасна по живот болест Ковид-19, не може да се прикаже во модели на мајмуни со ниту една од вакцините (5, 6, 7). Секој се соочи со огромен проблем: Заразените мајмуни никогаш не се разболеа сериозно со или без вакцинација (8). Така, не може да се провери дали вакцинацијата нуди заштита од сериозно заболување.

Што велат експериментите извршени врз луѓе?

Главните медиуми весело ги шират соопштенијата за медиумите на компаниите без воопшто да ги доведат во прашање критички настроени. Значи, дознаваме дека, според студиите, заштитните ефекти на вакцините се едноставно одлични, кај Бионтех / Фајзер дури 95 проценти!

Но, како се појавија овие бројки, зарем не знаеме дека здравите луѓе многу ретко добиваат болести опасни по живот од Ковид-19?

Всушност, само 170 „случаи“ на Ковид-19 (околу 0,4 проценти) се случиле кај повеќе од 40 000 испитаници во студијата Бионтех / Фајзер (9). Осум од нив кај вакцинираните (еднаш тешко), 162 кај невакцинирани (девет потешки) - дали ова доведува до претпоставка дека постои 95 процентна заштита!?

Со толку мал број случаи, ситуацијата со податоците не може да се опише како веродостојна од научна гледна точка. Како беше дефиниран „Ковид-19 Случај“ во контекст на оваа студија? Доколку се појават симптоми, како што се кашлица, течење на носот, засипнатост и позитивен тест за РТ-ПЦР, лицето е класифицирано како случај Ковид-19.

Сепак, како што скоро секој знае до сега, значењето на овој тест е непостоечко. Како што е детално објаснето во оваа книга, тестот не е соодветен за да се покаже јасно присуство на инфекција со САРС-КоВ-2.

Значи, тука имаме вакцинација што може да спречи кашлање, течење на носот, засипнатост кај 0,7 проценти од вакцинираните - со што и да е. Стотици луѓе вакцинирани во студијата Бионтех / Фајзер мораа да прифатат сериозни несакани ефекти, од кои некои доведоа до престој во болница.

Не се разликува од другите производители на вакцини. Соодветно на тоа, Питер Доши, специјалист за безбедност на лекови и ко-уредник на реномираниот британски медицински журнал (BMJ), се жали:

„Ниту една од тековните тековни студии не е дизајнирана да утврди намалување на тешките курсеви во однос на хоспитализација, прием на интензивна нега во единици или смрт “(10).

Дали е тоа надежната 95-процентна ефективност?

Колку е голема придобивката од вакцинацијата, особено за ризичната група? Никој не знае. Затоа, човечкиот експеримент продолжува и секој што е ентузијастички вакциниран, сега учествува.

 

 

Дали вакцината спречува инфекција, а со тоа и ширење на вирусот?

Широко прокламирана цел на вакцинација не е само да се спречат болестите Ковид 19, туку и да се спречи ширењето на вирусот.

Дури и во градинките и училиштата, децата се учат дека несакајќи можат да ги „убијат“ своите баби и дедовци затоа што тие го пренесуваат вирусот без да бидат и самите болни. За да се спречи ова, треба да се вакцинираат сите, вклучително и децата. Значи, постојат две прашања:

  1. Дали има смисла вакцинацијата на населението? И:
  2. Дали вакцинацијата воопшто може да спречи инфекција? Прво, да се справиме со првото прашање, дали има смисла да се сака да се спречи ширењето на вируси кои не се многу опасни за повеќето луѓе со цел наводно да се заштити ризична група?

Познато е дека коронавирусите ги носат луѓе без да предизвикуваат симптоми. Во минатото овие луѓе биле нарекувани „здрави“ и биле игнорирани. Денес тие се „асимптоматски“ заразени и се сметаат за многу опасни.

Сепак, сега знаеме дека следново се однесува и на САРС-CoV-2: Луѓето без симптоми не можат да ја шират сериозната болест Ковид-19 на јавноста (11, 12, 13).

Фактот дека развиваме симптоми е знак дека вирусите најдоа шанса да станат активни и нашиот имунолошки систем влезе во борба. Ако нема кашлица, течење на носот, засипнатост, итн., Ова значи дека нашето тело ги контролира вирусите уште од самиот почеток.

Никогаш не е докажано дека вирусното оптоварување што едно лице може да го ослободи во надворешниот свет без симптоми е доволно за да се загрозат другите луѓе во јавност. Затоа, проектот за вакцинирање на целото население е потфат што нема никаква научна основа. Едноставно нема смисла.

Дојдовме до второто прашање: Дали вакцините можат дури и да спречат ширење на вирусите Сарс-КоВ-2? Роберт Кох Институтот (РКИ) во моментов изјавува дека ова прашање сè уште не е разјаснето (14).

За да го дознаете одговорот на ова, треба да го испитате

дали вакцинираните лица сè уште можат да добијат инфекција и
дали во овој случај количината на присутен вирус е доволна за да се заразат други.

Само АстраЗенека се најде во насловните страници со веста дека вакцинираните лица се значително помалку заразни. Меѓутоа, при поблиска проверка, ние гледаме дека не постојат податоци што би дозволиле да се донесе овој заклучок.

Во соодветната студија, беше разгледан само делот 1 од прашањето, имено: Колку луѓе сè уште ќе добијат инфекција по вакцинацијата? Како го проверивте тоа? Единствените критериуми беа позитивни тестови за РТ-ПЦР (15).

Сега дури и Светската здравствена организација (СЗО) вели дека само ПЦР-тестот не е доволен за да се зборува за инфекција (16). Па, што да се прави со неиздржаното тврдење дека вакцината АстраЗенека масовно ќе го намали ширењето на инфекцијата? Ништо.

Концептот за вакцинација воопшто треба да се доведе во прашање. Повеќето антитела произведени од вакцинацијата циркулираат во крвта. Со цел да разјасните што се случува, замислете дека и самите сте такви антитела и дека седите заедно со други антитела во дневната соба - во крвен сад во белите дробови. Сега вирусот доаѓа во куќата и ја зграпчува рачката на вратата за да зачекори во ходникот - белодробната клетка. Како сакате да го спречите тоа од дневната соба? Вие би одговориле: Тоа не е можно.

Во принцип, антителата можат да бидат ефикасни само во спречување на ширење на натрапник во крвотокот. Ова исто така важи и за вакцинирање против патогени микроорганизми, како што се пневмококи, кои, како коронавирусите, влегуваат во белите дробови преку воздухот. Вакцинацијата не може да спречи инфекција на белите дробови, но има за цел да спречи ширење  на бактериите во крвотокот.

 

 

Ако придобивките од вакцинациите се повеќе од сомнителни, што е со ризикот?

Читаме во главните медиуми: вакцините против МРН не се нови. Точно е, само до сега тие никогаш не биле користени на луѓе за да спречат вирусна инфекција. Сите искуства доаѓаат од експерименти врз животни.

Соодветно на тоа, вакцинациите беа проследени со темна сенка од самиот почеток. Со сите три вакцини засновани на гени - внимателно скриени од пошироката јавност - забележани се загрижувачки непосредни несакани ефекти: силен оток и болка на местото на инјектирање, висока температура до треска, најтешка главоболка, болка во екстремитетите и болка во мускулите на целото тело, дијареја, гадење, повраќање.

Многу вакцинирани лица се разболеле и не можеле да работат. Несаканите ефекти беа толку лоши што АстраЗенека мораше да го смени протоколот во средината на студијата. Оттогаш, учесниците во студијата добија високи дози за ослободување од болка и за ослободување од треска парацетамол, за да се направи вакцинацијата разумно толерантна (17). Ваквата промена во протоколот за студии во никој случај не е дозволена со научни стандарди. Зошто тука беше направен исклучок?

Но, тоа продолжува. Студијата „АстраЗенека“ беше прекината во јули и септември 2020 година, бидејќи се појави исклучително ретка автоимуна болест на ’рбетниот мозок кај вакцинираните лица (18).

„Попречниот миелитис“ е поврзан со симптоми на парализа и се јавува со фреквенција од околу три случаи на милион жители. Затоа беше зачудувачки што два случаи беа евидентирани во група на контролиран број на вакцинирани лица.

АстраЗенека нè увери неколку дена подоцна дека првиот тестиран човек има почетна мултиплекс склероза. Неверојатно што очигледно никој не знаеше за тоа. Вториот случај беше чисто несреќна случајност.

И со тоа вакцинациите продолжија. Не само АстраЗенека, туку и сите други. Вакцината Бионтех / Фајзер резултираше со акутна парализа на лицето кај четворица учесници и кај Модерна кај двајца без да се разјаснат причините (19).

Нешто слично се случи со конкурентите Модерна и Бионтех / Фајзер. Со двете вакцини, волонтерите доживеале слични нивоа на општи несакани ефекти.

Ваквата разновидност на непосредни несакани ефекти никогаш не е забележана со каква било друга вакцинација. Ако го споредите бројот на пријавени несакани ефекти на разни вакцинации во Америка во последните две години, вакцинацијата Ковид-19 веќе ја постигна апсолутната врвна позиција, иако беше одобрена само во декември 2020 година (20).

Со оглед на фактот дека вистинската придобивка - заштита од сериозни болести и смрт - никогаш не е покажана за ниту една вакцина, за авторите е несфатливо масовната вакцинација да продолжи непрекинато.

 

 

Дали мРНК вакцината е опасна?

Секаде се зборува дека вакцината мРНК не е опасна. Причината е :

само информациите за мал дел од вирусот, т.н. „протеин на шила“, се внесуваат во нашето тело и
ништо друго не е симулирано од она што би го сторила и природата. Кога нашите клетки се нападнати, вирусите исто така го ослободуваат својот генетски материјал, така што нашите клетки стануваат „фабрики за вируси“.

Значи, во основа сè не треба да претставува проблем? Но! Респираторна инфекција се одвива во дишните патишта. Ако, во најлош случај, настане смрт на клетките, штетата може да се поправи релативно лесно преку обновување на ткивото.

Кога се вакцинираат, информациите за вирусот се инјектираат во мускулите. Многумина веруваат дека пакуваните гени на вирусот остануваат на местото на инјектирање - т.е. во мускулите. Гените ќе бидат земени од клетките на самото место, каде што ќе се градат повеќето „фабрики за вируси“.

Затоа, би се очекувале несакани ефекти како што се оток, црвенило и болка на местото на пункцијата, но тие беа релативно безопасни и исчезнаа по неколку дена. Фатална грешка!

Гените на вирусот од производителите Модерна и Бионтех / Фајзер се спакувани во „липидни наночестички“ - ова се мали пакувања, не направени од хартија, туку од масни материи. Ова ја штити содржината и им олеснува на клетките на нашето тело да ја апсорбираат.

Самото пакување значи дека ризикот од сериозни алергиски реакции е многу пати поголем отколку кај конвенционалните вакцини (21).

Не е за залудно што сега се даваат предупредувања дека луѓето со алергии не треба да се вакцинираат - може да се активираат реакции опасни по живот (анафилакса).

Навистина, кај некои доброволци за вакцини, со ваквите опасни несакани ефекти барале итен третман. Покрај тоа, наночестичките можат да имаат бројни други штетни ефекти затоа што можат да ја нарушат функцијата на нашите крвни клетки и системот за коагулација (22).

Но, станува бесконечно полошо: Основните познавања во медицината го вклучуваат фактот дека сите растворливи супстанции кои се инјектираат во мускул влегуваат во крвотокот и се дистрибуираат низ телото за многу кратко време. Токму поради оваа причина, супстанциите што би требало да дејствуваат веднаш се инјектираат во мускулите.

Познато е дека прсканите генски пакувања влегуваат и во крвта (23). Кои видови клетки ќе ги прифатат, како ќе ги процесираат и како ќе произведат протеини од вирусот?

Одговорот е: Ништо не се знае со сигурност. Сега сме сведоци на големи тестови врз луѓе. Ова е апсолутно неодговорно, особено затоа што уште од самиот почеток постоеше причина за претпазливост. Познати беа можните опасности од „пакувањето“.

Што е уште поважно, алармантни ефекти на зголемување на зависноста од антитела се забележани во истражувањето на САРС и други коронавируси кај животни (24, 25). Во децениите имаше неуспешни напори да се развие вакцина против САРС и МЕРС, овие засилувачки ефекти беа меѓу бројните проблеми (26).

Наспроти ова, не требаше да се спроведуваат експерименти со животни за да бидат јасно исклучени за САРС-CoV-2? Факт е дека научни публикации на оваа тема не постојат. Лекарите кои не успеваат да ги освестат вакцинираните за ризикот дека вакцинацијата може да доведе до полоша прогресија на болеста, ја прекршиле нивната должност да даваат информации (27).

И посериозно: Дали инокулацијата на гените на вирусот може да предизвика други, нови ефекти на засилување поврзани со имунитетот? Зарем не требаше многу елементарни работи да се земат во предвид и да бидат проверени претходно?

За потсетување (видете го и поглавјето на Интернет „Имунитет“): Лимфоцитите имаат долгорочна меморија - се сеќаваат како изгледа ѓубре/отпад од корона. И ѓубрето од корона изгледа прилично слично, без оглед од кој член на семејството потекнува.

Сите луѓе имаат завршено рунди за обука со коронавируси и имаат лимфоцити кои го препознаваат ѓубрето САРС-КоВ-2. Некои би можеле да одговорат дека овие вкрстено-реактивни лимфоцити убијци биле откриени само во 40-70 проценти од старите примероци на крв и дека тие реагирале само слабо на САРС-КоВ-2 (28, 29).

Сепак, познато е дека има само мал дел од сите лимфоцити во крвта. Другите во моментов прават пауза и се одмараат во лимфните органи (вклучително и лимфните јазли).

Возбудливо: Во април 2020 година, шведски истражувачи објавија дека откриле нешто извонредно. Без оглед на сериозноста на САРС-КоВ-2 болест, сите луѓе (100 проценти) имале спремни за борба вознемирени Т-лимфоцити во крвта (30).

Овој наод е намигнување од ограда на ограда.. Бидејќи кога имунолошкиот систем за прв пат се соочува со вирус, одговорот на лимфоцитите е слаб. Брзите, силни реакции откриваат дека трупите што биле предупредени и се веќе на нозе спремни за борба и можат да се мобилизираат во секое време.

Потоа излегуваат од лимфните органи за да се борат против непријателот. Нивната главна задача е: бришење на фабриките за вируси. Смрт на сопствените клетки кои произведуваат вируси.

И сега назад во новата реалност, тестот за големи размери на луѓе. Инјектираните генски пакети се земаат локално во мускулните клетки, но голем дел од нив завршуваат во локалните лимфни јазли и крвотокот.

Целиот имунолошки тим седи во лимфните јазли. Оваа клетка потоа ќе го произведе протеинот на вирусот и ќе го прикаже отпадот што го создава на нејзината површина. Оваа клетка потоа ќе го прикаже протеинот на вирусот на неговата површина.

Лимфоцитот убиец од соседството, специјализиран за корона, скока - откри фабрика за вируси и ќе ја уништи.

Почнува братоубиствената битка, имунолошки клетки против имуни клетки! Отекувањето на лимфните јазли може да биде знак на оваа реакција. Плус болка. Лимфоцитите се стимулираат едни со други, а потоа се излеваат од лимфните јазли за да пронајдат други непријатели.

Овие можете да ги најдете во мускулните клетки кои го ставаат ѓубрето од корона пред вратата и одат во режим на напад. Црвенило, оток и болка се развиваат на местото на инјектирањето.

Но, сега започнува кошмарот. Најмалите супстанции како шеќерот можат да излезат од крвта во ткивото, додека големите молекули како што се протеините не можат. За нив, sидовите на садовите се затегнати благодарение на облогата со слој на клетки - ендотелијалните клетки.

Како се прават пакетите со гени - големи или мали? Точно: релативно многу големи. Значи, откако ќе влезат во крвта, како крвните клетки, тие ќе останат во затворената мрежа на васкуларните цевки. Мал дел од нив ги зафаќаат белите крвни клетки.

Веројатно, сепак, повеќето фабрики за вируси ќе бидат изградени во ендотелијалните клетки. Ова главно би се случило таму каде што крвта тече полека - во малите и најмалите садови - затоа што генските пакувања може да ги земат клетките особено ефикасно таму (31)

Потоа, клетките го ставаат отпадот пред вратата - до луменот на садот (до отворот на садот). Лимфоцитите убијци таму патролираат. Овој пат борбата е еднострана. Ендотелните клетки немаат одбрана од нападот на клетките убијци.

Можете само да погодите што ќе се случи понатаму. Уништувањето на ендотелните клетки и придружното оштетување на васкуларната обвивка обично доведуваат до згрутчување на крвта и формирање на тромби.

Ова би се случило во безброј садови на безброј места во телото. Ако се случи во плацентата, може да дојде до сериозно оштетување на детето во матката. Ако тоа се случи во други органи, вклучувајќи ги срцето, мозокот и 'рбетниот мозок, сите можни последици се можни.

Дали има докази дека се случува вакво нешто? Да, се зборува за ретки болести на крвта за кои треба да се испита можната врска со вакцинацијата (32). Извештаи од пациенти кај кои е забележан остар пад на крвни тромбоцити се видливи. Тоа би одговарало на хипотезата утврдена овде, бидејќи тромбоцитите се активираат и консумираат на локациите каде што се формира тромбот.

Би било лесно да се провери дали претпоставката е точна. Лабораториските резултати веднаш даваат информации за тоа дали крвта започнала да се згрутчува. Аутопсијата може да разјасни дали се формирале тромби во малите садови.

И, во меѓувреме, може да се размисли за употреба на антикоагуланси кај пациенти како превентивна мерка. Вреди да се разгледа и администрацијата на кортизонски препарати за да се амортизира лимфоцитната активност.

Факт е дека смртните случаи поврзани со вакцинацијата се во тек низ целиот свет. Официјално се вели дека секако вакцинацијата нема никаква врска со смртните случаи.

Скоро сите се стари лица со бројни претходни болести кои и онака би умреле наскоро. Ако тоа навистина би требало да биде така, ниедно размислувачко и сочувствително лице нема да разбере зошто тогаш морало да се вакцинираат - со едвај карактеризирана вакцина.

Кај изнемоштена личност, што може да доведе до смрт неколку часа и денови по вакцинирањето? Неколку можности се замислени:

  1. Стрес од самата вакцинација. Алергиски реакции.
  2. Автоимун напад. Лимфоцитите може да се користат и во староста. За постарите луѓе со претходни заболувања, нападот врз фабриките за вируси може да биде последната капка што го носи бурето до излевање.
  3. Станува малку покомплицирано кога ќе дојде во игра вистинска инфекција. Неколку домови за стари лица очигледно имале епидемии на Ковид-19 само во деновите откако жителите биле вакцинирани. Може да се опише како видливо што до овој момент скоро немало случаи на целата област и дека биле почитувани сите хигиенски мерки. Дури и по втората вакцинација, имаше епидемии (33,34), јасна и очекувана индикација дека вакцинацијата не штити од инфекција.

Исто така, се чини како само вакцинираните да умираат. Дали е ова можеби егзацербацијата на болеста поврзана со имунитетот, од која треба да се плашиме? Сега не е предизвикано од антитела, туку од применети убиствени лимфоцити?

И, не може ли тоа да му се случи на секое вакцинирано лице во кое било време - утре, задутре, следната недела, следната есен? Бидејќи лимфоцитите имаат слонова меморија. И тие препознаваат нешто што изгледа слично со сите коронавируси: ѓубре.

Тоа е, егзацербација на лимфоцитите поврзани со текот на болеста веројатно може да се појави со каква било инфекција со поврзан вирус. За секое „успешно“ вакцинирано лице - без разлика дали е младо или старо - и во кое било време во блиска или далечна иднина.

 

 

Заклучок

Вакцините засновани на гени брзо добија итно одобрување за борба против вирус кој според СЗО, има смртност од инфекции од 0,23 проценти ширум светот. Постојат јасни индикации дека луѓето можат да станат сериозно болни и да умрат како резултат на вакцинацијата.

Бенефитот од вакцинацијата никогаш не е покажан.

Што да правам? Следниот компромис ни се чини разумен.

Секој што е добро информиран и би сакал да се вакцинира, треба да го стори тоа. Сепак, вакцинацијата никогаш не смее да се наметнува директно или индиректно на некоја личност. Одлуката против вакцинацијата никогаш не смее да доведе до неповолна положба во каква било форма.

Во меѓувреме, треба да се соберат сигурни податоци и темелно да се испитаат смртните случаи поврзани со вакцинацијата.

 

Превод: Футв Медиа

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас