Студија - Имунитетот од инфекција е поефикасен отколку од вакцинација

Многу студии потврдија дека има добар вкрстен имунитет од претходни инфекции со обични вируси на настинка.

Ова е една од причините зошто има многу висок процент на инфекции без никакви симптоми и исто така е една од причините зошто децата не се засегнати. Многу студии исто така потврдија дека инфекциите резултираат во силен и многу долготраен имунитет од Т-клетките.

Во Австрија долго време се води истрага за тоа колку е вообичаена реинфекцијата по природна инфекција. Една студија направена од МедУни Граз  дошла до следниот заклучок на тема повторна инфекција по природна инфекција:

„По интервал од околу седум месеци од првичната инфекција, откриено е дека луѓето со претходна инфекција со САРС-КоВ-2 - во споредба со првата инфекција кај остатокот од општата популација - имаат 91% помал ризик од повторно заболување. инфекција “.

 

Кохортната студија на 805,741 жител на Скане во јужна Шведска дошла до истиот заклучок. Луѓето кои претходно биле позитивни на тестот, исто така, покажале 91% помал ризик да се заразат повторно.

Кај вакцинираните со препаратот за мРНК од Фајзер, откриено е дека ризикот од повторна инфекција е 86% помал од 7-от ден по втората доза. Гледаме дека природната инфекција дава поголема заштита од вакцинацијата.

 

 

Долгорочен имунитет од Т-клетките

Една статија објавена во Nature Immunology на 19 април 20221 година ја испитува постојаноста на имунитетот преку студии и покажува дека огромното мнозинство на заразени лица развиваат робустен и долготраен имунитет од Т-клетките. Покажано е дека имунитетот се јавува после асимптоматски инфекции или благи курсеви на Ковид.

Една од евалуираните студии ги испита одговорите на Т-клетките шест месеци по инфекцијата кај 100 лица (просечна возраст 41 година) кои имале релативно благи инфекции (56 лица) или асимптоматски инфекции (44 лица).

За да се избројат Т-клетките кои го препознале САРС-КоВ-2, клетките од претходно заразени лица прво биле стимулирани со пептиди на САРС-КоВ-2 протеини за да предизвикаат одговор на цитокин.

Реактивните Т-клетки на САРС-КоВ-2 потоа се изброја врз основа на лачењето на проинфламаторниот цитокин интерферон (IFN) -γ во анализата на ЕЛИСпот (имуноабсорбентно место поврзано со ензими). Речиси сите донатори имаа реактивен одговор на САРС-КоВ-2 Т-клетки во оваа анализа. Така функционираат и некои од комерцијално достапните тестови за Т-клетките.

Степенот на реакции, сепак, варирал многу во рамките на групата и бил поизразен кај симптоматските инфекции. Иако луѓето со тешка болест не биле вклучени во оваа студија, друг неодамнешен извештај не открил значителни разлики во големината на одговорите на С-ТВ-2-специфичните Т-клетки помеѓу учесниците кои биле хоспитализирани и оние кои не биле.

Важно е дека одговорите на Т-клетките не се во корелација со возраста на испитаниците во групата. Заедно со посебен извештај, кој откри дека одговорите на Т-клетките кај пациенти со КОВИД-19 се зголемуваат со возраста, податоците смируваат дека одговорите на Т-клетките се силни од инфекцијата со САРС-КоВ-2 и може да се активираат без оглед на возраста.

Испитано е дали нивото на Т-клетките шест месеци по инфекцијата е во корелација со одговорот на антителата со текот на времето. Нивоата на антитела кај учесниците во студијата беа многу хетерогени.

Во просек, одговорите на IgG почнаа да се намалуваат по околу два месеци, но останаа далеку над границата на откривање кај повеќето испитаници до петтиот месец. Интересно, поголемите нивоа на одговор на С-специфичните Т-клетки за шест месеци во корелација со повисоки врвни нивоа на антитела кон Ес и Ен протеините и одржливиот одговор на антитела кон Ен протеините.

Централно прашање во врска со имунитетот на САРС-КоВ-2 е дали инфекцијата воспоставува резервоар на мемориски клетки против овој патоген, кои се способни да се борат против следната инфекција.

Оваа студија е смирувачка, бидејќи мнозинството од луѓето заразени шест месеци порано, дури и ако немале или имале благи симптоми за време на инфекцијата, биле во можност да изградат клеточен имунолошки одговор против овој патоген.

Со се чини дека разликата во бројот на складираните Т-клетки по асимптоматска или симптоматска инфекција е од мала важност. Ако некој преживеал инфекција без симптоми, тоа лице ќе биде уште подобро способно да се спротивстави на обновената инфекција доколку веќе се присутни специфични Т-клетки.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас