Канарските острови - Врховниот суд ги поништи мерките на островската влада

Шпанската влада ги укина прилично сите мерки на Корона или барем значително ги олабави. Набљудувачите се сомневаат дека брилијантната изборна победа  на изборите во Мадрид на критичарите за заклучувањето и мерките предизвика промена во претходната строга политика.

 

Претседателката на регионалното собрание, Изабел Дијаз Ајузо, која водеше кампања под знамето на „слободата“ и која е заслужна за намалување на заклучувањата и ограничувањата во главниот град на минимум, го имаше успехот.

 

Уредбата на Советот на министри, со која се ставаат одлуки како што е моменталната политика за ограничување во рацете на автономиите, предвидува овие „да стапат во сила кога судството ќе го одобри“. Канарските острови се една од ретките автономни заедници што имаат полициски час и повеќе сакаат да одржат широки ограничувања.

 

Сепак, Врховниот суд на Канарските острови ги прифати скоро сите мерки на Корона од страна на канарската влада и со тоа го расклопи законот што беше донесен. Според судот, полицискиот час на островите и ограничувањата на патувањето не се уставни.

 

Според судот, ограничувањата на Канарските острови не се доволно оправдани. Ако некое лице имало намера да остане со пријател или роднина на друг остров, нема да има начин да го легитимира тоа со негативен тест. Судот заклучи дека мерката е недоволно оправдана „во врска со извршните цели за заштита на јавното здравје“.

 

Одржувањето на ноќниот полициски час беше одбиен од слична причина: тоа претставува „вистинско ограничување само врз основа на распоредот“ Да се ​​спроведува ноќе “, или„ веќе не е безопасно кога денот се претвора во ноќ “, се вели во оправданоста. Покрај тоа, постојат „други правни инструменти“ за да се избегнат проблемите во текот на ноќта.

 

Максималниот број на луѓе на приватни или јавни собири, од друга страна, е разумно аргументиран и исто така разумен во контекст на сегашните околности, се вели: „Ова не вклучува ограничување на суштината на основните права на слободата “.

 

Владата на Канарските острови реагираше со заобиколување на ситуацијата и најави дека, како што претходно беше најавено, ќе биде консултиран шпанскиот Врховен суд бидејќи тие не сакаат да ја признаат локалната одлука на Канарскиот суд.

 

Во прилог на полицискиот час и ограничувањата за патување, Канарскиот суд на правдата исто така го прогласи за неважечки ограничувањата на лицата на богослужбените места, т.е. црквите. Единственото правило одобрено од Судот е да се ограничи бројот на луѓе кои можат да се состанат на приватни или јавни простории.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас