Внатрешниот круг на римскиот клуб

Клубот од Рим не е основна организација на еколошки свесни граѓани. Организацијата се враќа кај италијанскиот индустријалец Аурелио Печеи, тогаш член на управата на компанијата на производителот на автомобили Фиат.

Фиат припаѓа на влијателниот клан Ањелис. Членовите на кланот Ањели се опсипуваа со разни витешки наредби. Џовани Ањели се ожени со Марела од благородната линија на Карачиоло од Неапол, а неговата сестра Клер се омажи за Тасило фон Фурстенберг.

Печеи бил во контакт со другиот евентуален основач на Клубот на Рим; британскиот Александар Кинг. Ова е наградено со Орден на Свети Михаил и Свети Џорџ, како и Орден на Британската империја. Таткото на Александар Кинг работел за Нобеловата експлозивна компанија специјализирана за експлозиви и напреден барут.

Подоцна работел во Империјал Хемикал Индустрис. Предок на Александар Кинг бил свекор на влијателниот социјалист Роберт Овен. Кинг се ожени со внуката на Валтер Рансиман, 1-ви Виконт Рансиман од Доксфорд. Вториот беше дури и во Британскиот совет за приватност.

Макс Констам беше еден од оригиналните „внатрешни кругови“ на шест лица во Римскиот клуб. Неговиот татко беше оженет со една од ќерките на ан Баптист Август Кеслер, која помогна да се основа компанијата сега позната како Ројал Дач Шел.

Еден од неговите чичковци бил Гелдолф Адријан Кеслер, кој помогнал во градењето на холандската индустрија за челик. Тој беше еден од основачите на Европската унија и играше важна улога во развојот на Европската заедница за јаглен и челик (ЕЗЈЧ), а потоа и на Европските економски заедници во 1950-тите.

Бил приватен секретар на холандската кралица Вилхелмина од 1945 до 1948 година, а потоа работел за холандското Министерство за надворешни работи од 1948 до 1952 година. Тој беше претседател на Трилатералната комисија во Европа. Тој беше поранешен член на Управувачкиот комитет на групата Билдерберг.

Шведскиот политичар Андерс Вајкман во Клубот на Рим е член на Кралската асоцијација на науки во Шведска. Клубот има и почесни членови како што се принцезата Беатрикс од Холандија и шпанскиот крал Хуан Карлос Први.

Актуелниот белгиски крал Филип е член на Клубот на Рим, каде работи на зелената агенда. Тој беше на конференција во Билдерберг каде што се претставени сите големи корпорации.

И тој е Голем витез во Орденот на Светиот Гроб во Ерусалим. Истиот редослед каде што бил прифатен богатиот свекор на Лашет, Малангре. Денес сè е поинаку. Денес сè е афера на срцето, а не одгледување на империја ширум Европа.

Ернст Улрих фон Вајцокер од истоименото античко благородно семејство беше копретседател на Клубот на Рим до 2018 година. Тој е добитник на златниот медал Војводата од Единбург од ВВФ Интернашионал.

Принцот Хасан ибн Талал потекнува од јорданското кралско семејство и беше претседател на Клубот на Рим.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас