ПЦР-тестови со 28 циклуси за лица вакцинирани против корона

Веќе некое време, велевме дека очигледно е посакувана нестандардизирана калибрација на полимеразната верижна реакција (ПЦР) со цел да се прикажат различните фази на пандемијата на короната како плоден успех.

И сега никој друг, освен американската агенција за контрола на инфекции, Центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), ги потврдува овие сомневања.

ПЦР-тестот е преполн со дијагностички ахиловски стихови, но само еден е доволен да ги размрда епидемиолошките возења со тобогани по ваша дискреција. Прагот на циклусот (Ct) се објаснува на следниов начин:

Како дел од соодветниот тест, трагите на генетскиот материјал содржан во примерок постојано се удвојуваат во неколку циклуси. Ако е присутна единствена трага од вирусот, по вториот циклус веќе има два, по три циклуси четири, по десет 1.024 и по 20 циклуси 1.048.576 и така натаму, сè додека не се појави позитивен сигнал. Оваа удвојување овозможува постапката за тестирање да открија дури и мали количини на вируси.

Колку повеќе циклуси се потребни, толку е помала концентрацијата во оригиналниот примерок - а со тоа и веројатноста за инфекција.

Меѓутоа, во тестот за ПЦР, ова исто така значи дека луѓето добиваат позитивен резултат иако во телото имаат само мали количини на вирусен материјал и веројатно веќе не се во можност да заразат никого.

Особено затоа што претежно асимптоматските групи се тестираат континуирано, може да се заклучи дека секаков вид лутање во однос на вредностите на Ct калдрмисани е по своја волја.

Во спротивно, не би добиле лажен позитивен сигнал со митски асимптоматски носачи на корона. ПЦР не е во состојба да тестира за самиот вирус, ниту е во состојба да разликува одржлив од неодржлив вирусен материјал. Што значи, тоа има тенденција да биде спектакуларно погрешно.

Која е причината, зошто постапката за тестирање е исклучително корисна за да се обезбеди маневрирање на пандемиите на СЗО.

Од почетокот на ерата на Короната, голем број реномирани научници ширум светот извикуваат од покривите дека бурите од коронските бранови понекогаш се производ со нестандардизирана вредност на Ct.

Минатиот септември, Њујорк Тајмс цитираше разни научници кои се револтирани што поради зголемените вредности на Ct, се создава сосема погрешен впечаток и дека постојано се зборува за стапки на новозаболени лица.

Секој тест со праг на циклус над 35 е премногу чувствителен,  Вирусологот од Универзитетот во Калифорнија во Риверсајд, Џулиет Морисон, се согласува, велејќи: „Јас сум шокиран што луѓето мислат дека 40  може да биде позитивен резултат“

„Поразумна граница би била од 30 до 35, додаде  Д-р Мина рече дека ќе го постави бројот на 30 или уште помалку “.

Затоа што, како што беше наведено понатаму, врз основа на студија на Центрите Вадсворт, лабораторија во Државната Њујорк:

„Со намалување на 35, околу половина од овие тестови повеќе не би се сметале како позитивни. Околу 70 проценти повеќе не би биле оценувани како позитивни ако циклусите се ограничени на 30 “.

Понатаму, повикувајќи се на американската надзорна институција ЦДЦ, американскиот весник исто така изјави дека пресметките на здравствениот орган сугерираат дека е крајно тешко да се откријат живи вируси во примерок над прагот од 33 циклуси. Според официјални лица од некои државни лаборатории, ЦДЦ не побарала да ги бележи праговите или да ги проследи за да контактираат со организациите за надзор.

Со ова рудиментирано познавање на позадината, дојдовме до зачувувањата. Како што можете да видите од горенаведениот извадок, ЦДЦ сè уште не им наложила на американските лаборатории да ја забележат вредноста на Ct.

 

 

Дотолку е сомнително тоа што неодамна набљудувачот на инфекции даде препораки за луѓето вакцинирани против корона да бидат претпазливи да не го намалат прагот на 28 циклуси.

Што е за 17 циклуси помалку од упатствата за употреба на Дорстен за таканаречениот прв Корона тест РТ-ПЦР, објавен во јануари 2020 година.

Иако Светската здравствена организација, па дури и мејнстрим-научниците, сега сериозно ја доведуваат во прашање нејзината информативна вредност во зголемените сфери на Ct, федералната влада продолжува да инсистира дека ПЦР треба да биде златен стандард за откривање на инфекција со Сарс-Ков-2.

Значи, ако примероците од вакцинирани лица во САД треба да поминат низ 28 циклуси отсега, очигледно е дека се откриени приближно 80% помалку „позитивни“ отколку ако се случат 45 или дури 50 циклуси.

 

 

Дали ЦДЦ сака да ја продаде кампањата за вакцинација и лудоста за заклучување како гаранција за успех на овој начин?

И, дали е ова глобален режим на работа? Сè додека не постои стандардизација на вредноста на Ct, таквите претпоставки не можат да се побијат

Патем, гувернерот на американската држава Флорида, Рон Де Сантис, одамна сфати дека произволното постапување со постапката за тестирање е во корелација со експоненцијалниот раст и го стави веќе несоодветниот ПЦР-тест во пранги.

Од септември 2020 година, лабораториите треба да ја евидентираат Ct вредноста и сите варијабли, како што се клинички изглед, итн. Лабораториите на македонската банана република се уште се далеку од тоа.

Сè додека не постои стандардизација на вредноста на Ct, таквите претпоставки не можат да се побијат.

Information-for-laboratories-COVID-vaccine-breakthrough-case-investigation

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас