Кризите се важни - Кризите се можности

Ексклузивен извадок од новиот бестселер на Марк Фридрих: Најголемата можност на сите времиња - Што сега треба да научиме од кризата и како може да имате корист од најголемиот трансфер на богатството на човештвото

Оваа криза на тежок и горчлив начин ни објасни дека нашиот систем не е еластичен, покажа какви слабости има, колку се големи ризиците од кластери и какви опасни зависници сме во овој глобализиран свет.

Многу луѓе сфатија дека ништо не е врежано засекогаш. Гигантски економски стимулативни пакети од државите и програми за поддршка од трилиони долари од централните банки, прекумерно пренатрупани и безглаво активистички политичари, но исто така и празни полици, неискористени собраниски линии, нагло зголемена краткорочна работа и бројки за невработеност го илустрираат историскиот обем.

Дури и ако многумина не сакаат да го признаат тоа: Ние сме среде историска промена на парадигмата. Колку и да е горчливо за многумина, ние повеќе нема да се будиме во стариот, познат свет и да се вратиме во стариот живот. Сè ќе се промени засекогаш:

  • како работиме
  • како ќе се движиме во иднина
  • како и што купуваме
  • како правиме бизнис, патуваме, размислуваме, живееме, плаќаме, инвестираме
  • како и што произведуваме

Таквите точки во историјата ја формираат основата и се шанса за трајни промени што човештвото никогаш не би ги започнало доброволно од удобност и страв.

Секој што ќе погледне во минатото, гледа дека вистинските и длабоки промени секогаш се принудени од надворешни околности (казнен интерес за сите: ни се заканува најопасниот коцкар во монетарната историја)

Кризите јасно ставаат до знаење дека старото завршило, старите работи се решаваат и се создаваат нови работи. И во мал и во голем обем.

Не се засегнати само нашите лични животи, туку и целата индустрија, општества, политички системи и земји. Само преку климатските промени бевме принудени да бараме алтернативи во производството на енергија.

Истото важи и за вакцините, лековите и техничките достигнувања. Само кога некое лице е немоќно и веќе не гледа друг начин, тој е подготвен за вистински реформи и (р) еволуции. Кризите вклучуваат екстремни ризици, но и феноменални можности.

 

 

Еволуцијата на човештвото е обликувана од кризи

Кризите се од суштинско значење за човечкиот напредок. Луѓето учат преку неуспех - обиди и грешки. Кризите служат како отскочна штица за развој на човекот. Само преку катарза, човештвото е подготвено да иницира промени.

На сите мора да им биде јасно дека длабоките трансформации секогаш се придружени со загуби и растечки болки.

Дури и ако звучи парадоксно: кризите се важни и тие се одлични можности за човештвото. Треба да ги поздравиме и прифатиме кризите. После секоја криза, човештвото еволуираше и се здоби со знаење и богатство. Така ќе биде и овој пат. Економистот Јозеф Шумпетер го нарекува тоа креативно уништување.

Ваквото уништување е потребно за да може да се појави нешто ново. Колку е поголема кризата, толку се поголеми можностите што таа ги носи.

Во моментов се соочуваме со најголемиот процес на трансформација во текот на целиот наш живот. Различни циклуси сега завршуваат и започнува нов, одличен циклус. Ова веќе се чувствуваше во последниве години: Бевме во постојан кризен режим дури и пред Короната.

Една криза беше заменета со нова и уште поголема: финансиска криза, еврокриза, бегалска криза, климатска криза, демографска криза, автомобилска криза, економски пад и должничка криза.

И сега, како еден вид засилувач на пожар, постои и криза со корона. Сега гледаме брз развој во многу области за краток временски период, низ целиот свет. Особено Германија ќе доживее екстремни промени и треба да гледа на ова како процес на обновување.

 

 

Нова ера

Се чувствуваме премногу безбедно во нашето совршено организирано секојдневие со постојано отворени супермаркети, трајно одвлекување внимание, попрскување и звук од iPhone, TikTok, Netflix и слободата што ја сметаме здраво за готово.

Блокадите го потресоа овој темел за кој се веруваше дека е безбеден. Оттогаш сме во исклучителна ситуација и сме поделени повеќе отколку што сме биле подолго време.

Некои се плашат од Корона и се плашат за своето здравје. Останатите се плашат од невработеност и банкрот и се плашат од нивното чисто економско постоење.

Други, пак, стравуваат од слобода и демократија. Сите овие стравови се легитимни и разбирливи. Тие мора да бидат почитувани и сфатени сериозно и не смеат да бидат исмејувани. За да го направиме општеството здраво, треба да се приближиме едни кон други, да се слушаме едни со други и да издржиме и да ги почитуваме другите мислења. За жал, во моментот често го гледам токму спротивното: Дека се разделуваме и се плашиме едни од други - може да бидете заразни.

Важно е да се разгледаат фактите објективно и да се изнајдат конструктивни решенија. Политиката мора да започне да ни ја кажува целосната вистина и да не се занимаваме со саламистички тактики.

До денес, не знаеме колку е голема економската, но исто така и социјалната, политичката и емоционалната штета. Пандемијата и мерките преземени за нејзино ограничување веројатно имаат значителни последици, особено кај најмладите од нашето општество.

2020 година беше голема пресвртница. Светот во кој ќе живееме во иднина нема да биде истиот. Ќе започне целосно нова ера - без оглед колку долго пандемијата на короната нè држи во неизвесност.

 

 

Картите се мешаат

Економијата на Германија е обликувана од машинскиот инженеринг, автомобилската индустрија и другите производствени компании. Општо е познато дека нашите клучни индустрии едноставно спиеја низ едниот или другиот тренд или дури го игнорираа. Само сега, преку акумулацијата на кризи, нашата економија ќе биде принудена да реинвестира или да пропадне.

Фолксваген веќе тргна на нов пат и е целосно посветен на електромобилноста. Други, пак, се обидуваат за автомобил на водород. Која стратегија ќе биде вистинската и кој ќе преживее, останува да видиме.

Факт е: да не се прави ништо не е решение! Застојот е смрт! Движењето е живот! Ќе преживеат само компаниите и индустриите кои ги прифаќаат промените и активно ги обликуваат.

Тоа важи за сите нас! Големото просејување започна. Ако сега немаме храброст да отвориме нови терени во псротивно, мора да се збогуваме со нашиот просперитет.

 

 

Што да се прави?

Како може една компанија, како личност и како општество, да излезе посилна од кризите и да се подготви за нив? Овде помага принципот што отсекогаш постоел: Превенцијата е подобра отколку негата. Диверзификацијата, иновациите и децентрализираните системи имаат смисла да ги намалат зависностите.

Во исто време, не треба да се потпирате премногу на политиката, туку самите да преземете акција. Вистинската промена секогаш доаѓа одоздола, од нас луѓето. Она што честопати недостасува во политиката, сега сè повеќе го имаме во форма на револуционерна технологија:

За прв пат, покрај нас имаме одлични помагачи во форма на дигитализација и вештачка интелигенција. Сето ова има огромна можност да ги совладаме кризите и да излезе посилно од нив. Човештвото никогаш не ја имало оваа можност.

Сите мора да бидеме јасни: Ако се држиме до старото, како што многу политичари и носители на одлуки во моментот се обидуваат очајно да пропагираат, колатералната штета за сите нас ќе стане се поголема и поголема - економски, монетарно, социјално и политички.

Закон на природата е развојот на настаните да се одвива во циклуси и овие циклуси не можат да се запрат. Или сме подготвени да го признаеме напредокот и тековните промени, или сме презаситени од нив.

Не можеме да избегнеме кризи, но можеме да ги користиме и да учиме од нив. Развојот на човештвото е неверојатна успешна приказна. Но, тоа секогаш одеше заедно со кризи. Кризите отсекогаш биле дел од историјата на човештвото.

Колку е поголема кризата, толку е поголем скокот во напредокот. Кризата што доаѓа има потенцијал да иницира целосен нов почеток и да не катапултира до ново ниво на свест.

Бидејќи овој пат не станува збор само за локална криза или за индустрија или земја. Овој пат станува збор за глобална криза и ние како човештво сме предизвикани заедно да ја надминеме. Исцрпувачко е и ново, но е од суштинско значење за нашиот развој.

Ако донесеме правилни одлуки сега, додека човештвото се соединува, става крај на војната во ровови, ги руши духовните граници, користи технологија за сите нас и не го максимизира профитот на одделни земји, компании или други актери, ако имаме храброст сега да правиме правилни и непријатни одлуки, газење по нови, непознати патеки и отсекување на старите плетенки, златното доба ќе започне за сите нас.

 

Забелешка од авторот: Оптимистички прозорец кон иднината кој граничи со наивност за светла иднина.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас