Во Шведска, околу 6.000 луѓе биле заразени со коронавирус по вакцинирањето

СТОКХОЛМ, 4 мај, Шведска. / ТАСС /

Повеќе од 5900 лица (0,3%) од над 2 милиони кои примиле барем една доза на вакцина против коронавирусот во Шведска, биле заразени најмалку три недели по вакцинацијата. Од нив, 20 завршија на интензивна нега, а 187 починаа, според податоците објавени во вторникот од шведскиот здравствен орган.

Од 700 000 целосно вакцинирани, 1624 (0,2%) се разболеле, шестмина биле лекувани на оддели за интензивна нега и 67 граѓани починале.

Податоците исто така покажуваат дека ризикот од интензивна нега и смрт е помал кај вакцинираните отколку кај оние кои не се вакцинирани.

„Ниту една вакцина не ја исклучува можноста да се разболиме. Сепак, со оглед на степенот на инфекција и бројот на вакцинирани лица, бројот на сериозни случаи е мал “, коментира Андерс Тегнел, главниот епидемиолог во Шведска.

 

Забелешка од уредникот: Ако вакцинираните се заразуваат повторно значи дека вакцината не ги штити од повторна зараза и ширење на вирусот, која е логиката тогаш за воведување на пасоши за вакцинација?

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас