Избори во Шпанија - Критичарите на блокадите донесоа брилијантна победа

Народната партија (ПП) освои 65 од 136 места на изборите во Мадрид и е предводена од претседателката на регионалното собрание, Изабел Дијаз Ајусо, која водеше кампања под знакот на „Слобода“ и се смета за кршење на блокадите и ограничувањата што ги има главниот град сведено на минимум.

Шпанската социјалистичка работничка партија (ПСОЕ), која ја формира националната влада, беше поразена, загуби 10,5% и доби само 16,85% од гласовите. За пратениците, тие паднаа на рекордно ниско ниво од само 24 места, помалку од 37 пред две години.

Конзервативниот регионален претседател на ПП, Изабел Дијаз Ајусо (ПП), водеше кампања под слоганот „Слобода“. Таа се залагаше за олабавени мерки на КОВИД-19 и го критикуваше ограничувачкиот тек на националната влада, предводена од социјалистот Педро Санчез, што доведе до познати катастрофални резултати.

Ајузо ги распиша изборите по распадот на коалицијата ПП со либералната партија Куидаданос по две години на функција. Во говорот во вторникот, таа рече дека резултатите ја поддржуваат нејзината политика за одржување отворени барови, ресторани и други бизниси дури и во екот на пандемијата, со цел да се одржи економијата.

 

Таа им рече на гласачите:

„Ние ви ветуваме уште две години бесплатно управување, намалување на даноците, заштита на јавното, приватното и специјализираното образование, грижа за нашите здравствени системи и сите големи работи што ги изградивме меѓу сите нас.

Нема да ве изневериме. Ние ќе владееме со почит кон сите, и повторувам по илјадити пат, одиме напред со знамето на слободата на главата. Да живее Мадрид, да живее Шпанија “.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас