Апел од доктор до лекарите - запомнете ја нашата хипократска заклетва

Минатата недела се одржа првата медицинска конференција, која се однесуваше на употребата на ивермектин (ИВМ) за профилакса и третман на Ковид-19. Беше домаќин на БИРД, организација на Велика Британија, која развива препораки за ивермектин. Значајно е што не е пријавено во главните медиумите, кои се чини дека не се грижат за третманот со Ковид.

Советот од австралискиот професор по патологија Роберт Кленси беше дека вакцините се експериментални и можеби не се ефикасни, фокусот на јавното здравство е насочен кон Третманот кој мора да се реши.

Тој рече дека се покажало дека два лека, кога се користат рано, ги намалуваат приемите во болницата и смртните случаи. Тоа беа хидроксихлорокин (ХЦО) и ивермектин (ИВМ), за кои се покажа дека се користат како профилактички или терапевтски лекови.

Кленси тврди дека несигурните почетоци имаат акумулирано импресивна база на податоци што силно ја поддржува нивната употреба и дека, со или без вакцини, тие ќе спасат животи.

Сепак, и покрај ова професионално застапување и покрај нивната широко распространета и ефективна употреба на друго место, и двата лека продолжуваат да се игнорираат, отфрлаат или забрануваат на Запад.  Зошто? Одговорот е во рефренот на спотот подолу.

Благодарение на БИРД, медицински експерти од целиот свет се собраа заедно за да ги претстават најновите резултати од истражувањето за повторна употреба на ивермектин; безбеден лек за кој велат дека има способност да ги промени глобалните напори за борба против Ковид-19 низ целиот свет - но само ако лекарите се спротивстават на неетичките одлуки донесени од владите и медицинските власти што се противат и го блокираат.

Еден од говорниците, др. Тес Лори изрази жестоко изјаснување по оваа точка на крајот од конференцијата. Таа ги молеше лекарите да ја разгледаат оваа работа. Колку е импресивна жената, ќе видите кога ќе ја погледнете како зборува подолу.

Секој што ќе го слушне нејзиното посочно објаснување за тоа како е расипано научното и медицинското истражување, како лекарите повеќе не биле во можност да лекуваат пациенти на кои можеле да им помогнат и да ги спасат и како таа ги потсетила своите колеги лекари за нејзината заклетва за Хипократ.

 

Ова е препис од д-р Лори: превод Футв Медиа

Пред да завршиме, би сакала да споделам со вас неколку размислувања за ивермектинот и состојбата во врска со медицината базирана на докази.

Како научник кој има за задача да обезбеди докази заедно со принципите на медицината заснована на докази, станав свесна дека хиерархискиот пристап кон синтезата на доказите, каде систематските прегледи седат на врвот на пирамидата на доказите, а стручното мислење и консензус на дното, веќе не е соодветно .

Ова делумно се должи на тоа што интегритетот на систематските прегледи и мета-анализата се влоши од зголемените барања за спроведување на рандомизирани контролирани испитувања, сметаниот златен стандард на клинички студии кои ја фаворизираат фармацевтската индустрија.

Големите рандомизирани испитувања станаа огромно интензивни за ресурси. Седумдесет страници за пробни протоколи и апликации за грантови бараа месеци и експертиза за да ги прескокнете сите обрачи потребни за обработка и овластување.

Покрај тоа, тие чинеле милиони долари. Овие барања играат во рацете на Биг Фарма, кои се единствените кои можат да си дозволат такви испитувања.

Големи рандомизирани клинички испитувања на генерички лекови и нефармацевтски интервенции кои заслужуваат да се проценат за голем број (нејасни зборови) и канцерогени состојби се ретки бидејќи, искрено, нема пари да се направат и нема финансиски средства на располагање.

Според моето искуство за проценка на извештаи за испитувања на нови антиканцерогени агенси, вообичаено е дека наодите од раното испитување што покажуваат корист што доведува до одобрување на лекот се контрадикторни со подоцнежните докази кои не покажуваат никаква корист. Дотогаш, лекот е веќе лиценциран за употреба и фармацевтската компанија веќе заработи милијарди.

Поради оваа причина, јас предупредувам против несомнено прифаќање на податоците обезбедени од развивачите на нови третмани и силно сугерирам дека за нив е потребна независна проценка. Не од академици и институции кои добиваат неограничени грантови за истражување и финансирање од фармацевтската индустрија и придружните фармацевтски компании и добротворни организации, туку од независни, објективни научници без судир на интереси.

Време е да го препознаеме и разгледуваме вклучувањето на индустријата и институциите некогаш познати по нивниот научен интегритет и сите таканаречени јавни / приватни партнерства и добротворни фондации што ја олеснија корупцијата на науката и нашата чесна професија: лекување.

Тие што ги дизајнираат испитувањата и ги контролираат податоците, исто така го контролираат резултатот. Значи, на овој систем и фокусот на испитувањата водени од индустријата треба да се стави крај.

Податоците од тековните и идните испитувања на нови третмани со Ковид мора да бидат независно контролирани и анализирани. На ништо помалку од целосна транспарентност не може да се верува.

Што се однесува до дозволата за докази, треба да има нов пристап, интегриран пристап на докази наместо нивоа, хиерархиски пристап. Наместо пирамида, според мое мислење, круг би бил посоодветен каде центарот претставува интегрирано тело докази од различни извори.

Систематскиот преглед и мета-анализата на рандоми набљудувачки студии, податоци од реалниот свет, квантитативни податоци за ставовите и искуствата на луѓето и стручното мислење на лекарите.

Ова би го информирало донесувањето одлуки за клиничката пракса на многу по холистичен начин.

Сите овие различни типови на податоци се од клучно значење за големата слика, а интеграцијата на овие податоци отсуствува во евалуацијата на сите интервенции наметнати на јавноста во текот на минатата година.

Наместо тоа, властите избраа наука и научници за да ги поддржат нивните погрешни процеси на донесување одлуки.

Приказната за ивермектин истакна дека сме во извонреден момент во медицинската историја, каде што строгите научни докази, нашата обука и искуство, алатките што ги користиме за лекување и нашата врска со нашите пациенти, се систематски поткопувани од немилосрдни дезинформации кои произлегуваат од корпоративна алчност.

Приказната за ивермектин покажува дека ние како јавност ја сместивме недовербата во властите и го потценивме степенот на расипување на парите и моќта.

Дали „ивермектин“ беше вработен во 2020 година, кога медицински колеги ширум светот за прв пат ги предупредија властите за неговата ефикасност, милиони животи можеа да бидат спасени и пандемијата, со сите поврзани страдања и загуби, да се донесе на брз и навремен крај.

Оттогаш, стотици милиони луѓе се вклучени во најголемиот медицински експеримент во историјата на човештвото, масовна вакцинација со недокажана нова терапија. Стотици милијарди ќе бидат направени од Биг Фарма и ќе бидат платени од јавноста.

Бидејќи политичарите и другите немедицински лица ни диктираат што смееме да им препишеме на болните, ние како лекари сме ставени во ситуација да се напаѓа нашата способност да ја одржиме заклетвата на Хипократ.

На овој кобен момент, затоа мора да избереме: дали ќе продолжиме да ни држат откуп од корумпирани организации, здравствени власти, Биг Фарма и милијардери социопати?

Или, ние ќе ја сториме нашата морална и професионална должност да не направиме никаква штета и секогаш да го правиме најдоброто за оние што се грижат за нас?

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас