Флорида - Законска забрана за пасоши за вакцинација и други ограничувања

Гувернерот на Флорида, ДеСантис минатата година се консултираше со високи експерти за јавно здравје и научници, а потоа ги укина сите мерки за корона, вклучително и барањата за маскирање.

Тој неодамна со уредба ги забрани записите за вакцинација. Забраните за картички за вакцинација, блокадите, затворање продавници или училишта и други ограничувања исто така сега се ставени во закон.

Гувернерот Рон ДеСантис го потпиша Предлог-законот за Сенатот (СБ) 2006 година заедно со локални пратеници и сопственици на мали бизниси во Санкт Петербург на 3-ти мај, чија цел е да се запре бранот на локална и државна пререгулација.

Особено важно во сегашната ситуација е забраната на законот за пасоши за вакцинација. Гувернерот ДеСантис ја донесе оваа забрана минатиот месец преку наредба со која се забранува која било компанија или владин субјект да бара доказ за вакцинација против КОВИД-19.

ДеСантис исто така потпиша извршни наредби за суспендирање на сите локални наредби за итни случаи до 1 јули 2021 година; од овој момент, локалните нарачки во согласност со СБ 2006 година ќе бидат трајно суспендирани.

„Во текот на изминатата година, избегнавме долги заклучувања и затворање на училишта во Флорида затоа што одбив да го заземам истиот пристап како и другите гувернери за затворања.

Ова законодавство гарантира дека постојат законски заштитни мерки за да се спречат локалните власти произволно да ги затвораат нашите училишта или деловни активности “, рече гувернерот Рон ДеСантис.

„Во Флорида, вашиот личен избор во врска со вакцинациите е заштитен и ниту една деловна или владина агенција нема да може да ви ги одбие услугите врз основа на вашиот избор.

„Додека многу држави низ целата земја само сега започнаа да се отвораат повторно, Флорида одговорно повторно се отвори минатата година под водство на гувернерот ДеСантис.

Нашата економија се опоравува побрзо отколку што некој можеше да замисли дека се повеќе луѓе бегаат од држави со високи даноци и регулативи и се одлучуваат за слободата што ја имаме тука во Флорида “, рече претседателот на Сенатот Вилтон Симпсон.

„Овој закон ги кодифицира активностите што нашиот гувернер ги презеде во текот на минатата година за да одговори на пандемијата, од нашата владина акција до специјалниот фонд за итни случаи. Исто така, нè штити од владиниот напад што го видовме во другите држави “.

Новиот закон ќе осигури дека ниту државата, ниту локалните власти не можат да затворат продавници или да ги спречуваат учениците да одат во училиштата во Флорида, освен во итни случаи за ураган. Ги ограничува сите локални итни случаи на седум дена.

Законодавството исто така му дозволува на гувернерот на Флорида да ја поништи локалната наредба за итни случаи ако непотребно ги ограничува правата или слободите на поединецот.

Предлог-законот исто така го подобрува планирањето на Флорида за итни случаи во јавното здравство со додавање на опрема за лична заштита и други помагала за јавно здравје во пописот на Одделот за управување со итни случаи во Флорида.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас