Студија - САРС-КоВ-2 предизвикува васкуларни заболувања, а не респираторни заболувања

Името дадено на коронавирусот САРС - Тежок акутен респираторен синдром - вклучува инфекција на респираторниот тракт и болести. Сепак, сега не се претпоставува дека станува збор за респираторно заболување, туку за васкуларно заболување поради истоимениот шилест протеин, кој изгледа како круна. Ова го откријаа кинеските истражувачи и истражувачи од Универзитетот во Калифорнија и Институтот Салк во Ла Јола.

Во врска со вакцинациите, во центарот на вниманието се појавија голем број на својства на овој шилест протеин, бидејќи токму овој дел од вирусот се шверцува во човечките клетки, кои потоа треба да го репродуцираат за да го претстават на имунолошкиот систем.

Сепак, шилестиот протеин има голем број непријатни својства кои предизвикуваат згрутчување на крвта и тромбози, кои сега се признати како критични и опасни несакани ефекти дури и од Европската медицинска агенција (ЕМА) и националните власти. Механизмите за ова се добро познати.

Новата студија сугерира дека шилестиот протеин може да предизвика значително оштетување на крвните садови прилично независно.

Делото, објавено на 30 април 2021 година во Циркулационо истражување, покажува дека КОВИД-19 е васкуларна болест и демонстрира како вирусот САРС-КоВ-2 го оштетува и напаѓа васкуларниот систем на клеточно ниво.

Наодите имаат за цел да помогнат во објаснувањето на мноштвото навидум неповрзани компликации на КОВИД-19. Ефектот може да ја објасни и загриженоста што Фајзер која ја имаше во обидите за вакцинирање за можното пренесување на шилестиот протеин од вакцинирани до невакцинирани.

Во новата студија, истражувачите создадоа „псевдовирус“, кој беше опкружен со класичната круна на протеини од САРС КоВ-2, но не содржи вистински вирус.

Изложеноста на овој псевдовирус резултираше со оштетување на белите дробови и артериите на животински модел - докажувајќи дека само протеинот на шила е доволен да предизвика болест.

Примероците од ткивата покажаа воспаление во ендотелните клетки кои ги обложуваат sидовите на белодробните артерии.

Тимот потоа го реплицирал овој процес во лабораторијата, изложувајќи ги здравите ендотелијални клетки (кои ги редат артериите) на шилестиот протеин.

Тие покажаа дека шилестиот протеин ги оштетува клетките со врзување на ACE2. Ова врзување ја наруши молекуларната сигнализација на ACE2 до митохондриите (органели кои произведуваат енергија за клетките), со што се оштетуваат и се распарчуваат митохондриите.

Претходните студии покажаа сличен ефект кога клетките биле изложени на вирусот САРС-КоВ-2, но ова е прва студија која покажува дека штетата се јавува кога клетките се изложени само на шилестиот протеин. Но, само ако ги игнорирате несаканите ефекти, а особено згрутчувањето на крвта и тромбозата

Сепак, тоа е токму она што се случува со една од експерименталните, генетски инженерски технологии за вакцинација што сега се користат.

Во случај на производи од мРНК, упатствата за склопување на шилестиот протеин се спакувани во липидни наночестички во човечките клетки, пред се во ендотелните клетки, а потоа се произведуваат масовно таму. На пример, векторските вакцини користат аденовируси како носители.

Во соопштението за студијата се наведува дека „научниците веќе долго време знаат дека карактеристичните шилести протеини на САРС-КоВ-2 му помагаат на вирусот да го зарази својот домаќин прицврстувајќи се на здравите клетки.

Сега, важна нова студија покажува дека протеините со шилест вирус (кои се однесуваат многу поинаку од оние што се безбедно кодирани со вакцини), исто така, играат клучна улога во самата болест “.

Вметнот во врска со вакцините веројатно треба да служи за да се избегне неволја со фармацевтските компании кои произведуваат вакцини. Не е јасно каква разлика треба да има разликата помеѓу независните шилести протеини во инфекцијата и вакцинацијата.

Тие исто така се ослободуваат за време на вакцинацијата преку производство во клетките. Всушност, голем број критички научници, пред сè, проф. Сухарит Бакди, го предвидоа токму овој ефект за вакцинацијата, вклучувајќи ги и последиците од згрутчување на крвта и тромбоза.

Работата обезбедува јасна потврда и детално објаснување на механизмот со кој протеинот прво ги оштети васкуларните клетки. Постои растечки консензус дека САРС-КоВ-2 го напаѓа васкуларниот систем.

Слично на тоа, научниците кои проучувале други коронавируси долго време се сомневале дека шилестиот протеин може да придонесе за оштетување на васкуларните ендотелијални клетки, но ова е првпат документирано на процесот

Во секој случај, поставката го прави човекот малку скептичен во врска со целта и спинот на студијата и комуникацијата.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас