Флорида донесе закон против цензура во социјалните мрежи

Оваа недела Сенатот и Конгресот на Флорида усвоија закон со кој се криминализира цензурата и политичкото мешање на социјалните мрежи.

Според американските медиуми, законот СБ 7072 беше донесен во Конгресот во средата со 78-41, откако беше изгласан во Сенатот со 22-17.

Законодавството беше приоритет за гувернерот ДеСантис. Меѓу другото, законот ќе спречи компании за социјални медиуми да бришат кандидати за јавни функции, да ги спречи компаниите за социјални мрежи да забрануваат корисници без најава и да ги принуди компаниите да ги објавуваат своите правила за содржината.

Законот исто така наложува компаниите да им објаснат на корисниците зошто е преземено нешто против нивните сметки.

Новиот закон треба да ја поттикне Биг Тех да ја преиспита својата постојана дискриминација против непопуларната политичка содржина.

Новиот закон го казнува ваквото однесување и ќе ги казни компаниите со парична казна до 250 000 американски долари на ден за забрана на државни службеници и 25 000 УСД за забрана за други избрани службеници.

Покрај тоа, законот исто така спречува онлајн платформите неоправдано да ги филтрираат „новинарските компании“ во државата.

Преминувањето на СБ 7072 беше пофалено за зајакнување на слободата на говорот од страна на конзервативците, кои беа главната жртва откако Биг Тех започна со цензурата. За демократите тоа е решение без проблем.

SB 7072 во моментов го чека потписот на гувернерот Рон ДеСантис пред да стапи во сила. Гувернерот јавно се залагаше за слобода на изразување, така што нема сомневање дека тој доброволно ќе го спроведе.

Судијата на Врховниот суд, Кларенс Томас, заедно со Самуел Алито, издадоа изјава на 5 април во која се наведува дека компаниите за социјални медиуми како Твитер и Фејсбук треба да бидат регулирани како јавни, а не приватни комунални услуги. Значи, се чини дека тука има одредено движење.

Флорида го предизвика гневот на дигиталната индустрија затоа што барањата за маски и другите ограничувања беа укинати во септември 2020 година без никакви недостатоци во споредба со другите држави со заклучувања и маски: И како што можеме да видиме, се случуваат високи настани во затворени простории и има многу луѓе без вклучена маска.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас