7 „Теории“ на заговор кои се остварија

Повеќето „теории на заговор“ се измислени или не можат да бидат поткрепени. Тие со право треба да се наречат митови за заговор. Во продолжение, ви претставуваме 7 теории кои всушност се покажаа точни.

 

  1. Американските тајни служби го следат Интернетот, ги слушаат корисниците и собираат неовластени кориснички податоци. Овие тврдења веќе долго време се означуваат како теорија на заговор. Со Едвард Сноуден, кој го откри скандалот со НСА, оваа теза може се докажа.
  2. МК Ултра: ЦИА администрираше халуциногени лекови како што е ЛСД на некои американски граѓани без нивно знаење во 60-тите години на минатиот век. Целта беше да се контролира умот. Користени се и електрични удари и хипноза. Две лица загинаа при обидот. Скандалот можеше да се разоткрие дури во 1975 година.
  3. Наводното оружје за масовно уништување на Ирак е измислено од американската влада. За да ја оправдаат војната во Ирак, САД изјавија дека Садам Хусеин поседува биолошко и хемиско оружје за масовно уништување. Подоцна се покажа дека разузнавачките информации за ова прашање биле фалсификувани.
  4. Неколку играчи на германската фудбалска репрезентација добија стимуланси за време на „Чудото од Берн“ во 1954 година. Тоа беше первитин, кој има ефект на подобрување на перформансите.
  5. Велосипедистот Ленс Армстронг се допингуваше. Ова излезе на виделина во 2012 година. Како резултат, успесите на Амстронг од 1988 година па наваму беа укинати и Американецот беше забранет доживотно.
  6. Операцијата Paperclip: ЦИА и нацистите работеа заедно по завршувањето на Втората светска војна. Нацистичките научници беа регрутирани од Германија за да спречат нивното знаење да падне во рацете на Советскиот Сојуз. Беа фалсификувани бројни резимеа за да можат научниците да работат во САД.
  7. За да ги одврати луѓето од трговија со алкохол, американската влада отрула алкохолни пијалоци за време на Прохибицијата во почетокот на дваесеттиот век. Меѓу нив, таа додаде бензин или керозин. На овој начин, 10.000 луѓе беа убиени од труење.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас