Не вакцинирајте ги младите и здравите - Шведски лекари со отворено писмо

Претпоставувајќи дека голем дел од населението веќе има некаква форма на имунитет и повикувајќи се на опасни и смртоносни несакани ефекти како што е згрутчување на крвта, лекарите ги повикаа јавните здравствени власти да не ги повторуваат грешките направени за време на вакцинациите против свинскиот грип доведоа до бројни случаи на нарколепсија како несакан ефект.

Во едно мислење, група од 28 медицински експерти побараа од здравствените власти да вакцинираат само ризични групи против КОВИД-19, но не и млади и здрави луѓе.

Во своето отворено писмо во весникот Гатеборг-Постен, 28-те лекари и истражувачи, вклучувајќи ги и психијатарот и дебатер Свен Роман и Нилс Литорин од Универзитетот Лунд, кој е и претседател на локалната партија Малмер Список, тврдат дека голем дел од светското население веќе имаат КОВИД -19 и уште повеќе имаат една или друга форма на имунитет.

„Затоа треба да ги вакцинираме само оние кои имаат 65 години или постари или се изложени на ризик. Во спротивно, ризикуваме да ги повториме фаталните грешки при вакцинацијата против свинскиот грип “, пишуваат експертите.

Во март 2009 година, светот го погоди нов вирус на грип, можеби од свињи, кој примарно ги зарази младите луѓе. Алармите ѕвонеа низ целиот свет бидејќи вирусот на многу начини личеше на шпанскиот грип од 1917 година. Наскоро, беше развиена вакцина против свинскиот грип и беа дадени 60-90 милиони дози ширум светот.

Во Европа, а особено во нордиските земји, имало бројни случаи на нарколепсија по овие вакцинации. Да биде работата уште полоша, самиот вирус на свински грип предизвикува нарколепсија, што го отежнува прецизирањето на причината. Сепак, пациентите кои развиле нарколепсија биле компензирани од државата.

Потсетувајќи на ризикот од фатални згрутчувања на крвта и крварења за кои се знае дека се несакани ефекти на неколку вакцини, вклучително и АстраЗенека, потпишаните апелираат да не се повторува „грешката на нарколепсија“ и да не се вакцинираат млади и здрави луѓе, како и оние кои веќе имале КОВИД -19 и развиле некоја форма на имунитет.

Предлогот е спротивен на општата стратегија за вакцинирање спроведена од шведскиот здравствен орган, државниот епидемиолог Андерс Тегнел и владиниот координатор за вакцинација, Ричард Бергстрем.

Според официјалните изјави, Шведска ќе ја напушти фазата на пандемија и ќе влезе во ендемската фаза кога ќе се вакцинираат над 60 проценти од популацијата. Досега, Шведска успеа целосно да вакцинира околу 9,5 проценти од целните групи.

Докторот Свен Роман е особено скептичен во однос на очигледните врски на властите со фармацевтската индустрија, како што е Ричард Бергстрем, кој претходно беше извршен директор на Здружението на фармацевтската индустрија.

„Немам доверба во овој човек. Никогаш не му верував, тој доаѓа директно од фармацевтската индустрија. Швеѓаните треба да препознаат дека овие луѓе се заинтересирани за себе и не се непристрасни “, твитна Роман од Бергстром, кој ги пофали шведските региони што дозволија помладите популации да се вакцинираат со контроверзната вакцина АстраЗенека.

„Експерти кои имаат тенденција да бидат корисни идиоти за фармацевтската индустрија. Знам за што зборувам затоа што и самиот бев еден до пред околу десет години “, твитна Свен Роман цитирајќи статија за претпоставките на експертите за масовна вакцинација.

Шведска постојано се држи настрана од големите блокади во текот на целата пандемија, воведувајќи само дел од ограничувањата забележани на друго место во Европа и оди кон милион случаи на КОВИД-19, со над 14.000 смртни случаи.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас