ЕМА - 1268 случаи на несакани ефекти кај деца до 17 години

Вакцините за корона во моментов имаат одобрување само за итни случаи  ширум светот од 18-годишна возраст и, во случај на Фајзер, од 16 години. Клиничките испитувања веќе течат или барем се во фаза на подготовка од возраст од 6 месеци.

Доколку фармацевтската индустрија успее да ја прошири својата кампања за вакцинација да ги вклучи и најмладите, ќе се вакцинираат околу 2,35 милијарди луѓе - огромен потенцијал за огромен профит.

Фајзер поднесе барање до Европската медицинска агенција (ЕМА) да го прошири условеното одобрување на вакцината против генетски инженеринг mRNA до деца на возраст од 12 години.

Според информациите, биле спроведени клинички испитувања на 2.000 испитаници на возраст од 12 до 15 години, односно 1.000 биле вакцинирани.

Иако сè уште не се дадени одобренија за деца, сè уште има 1268 случаи на несакани ефекти и најмалку 3 смртни случаи во возрасната група од 0 до 17 години во базата на податоци на ЕМА.

Во моментов, три вакцини за корона за возрасни на возраст од 18 години и повеќе се одобрени од ЕМА, поточно од АстраЗенека, Модерна и Јансен. Подготовката од Бионтех и Фајзер може да се користи од 16-годишна возраст.

 

Несакани ефекти

за возрасна група од 0 до 17 години, вклучително и 0 до 11 години, се регистрирани во ЕМА до 1.5.2021 година за:

АстраЗенека

0-17: 945
0-11: 771

1 починат

Вкупно случаи: 200.581

Фајзер:

0-17: 303
0-11: 125

2 смртни случаи на возраст од 7 години

Вкупно случаи: 161.895

 

Модерна

0-17: 20
0-11: 11

Вкупно случаи: 20.127

 

Погодени починати на 3-7 годишна возраст по напад, 7-годишно девојче (EU-EC-10008321943) починало по 8 дена со симптоми на хематом, срцева слабост и хроничен бронхитис.

Уште една смрт е регистрирана кај 7-годишно момче под EU-EC-10007559081, без повеќе информации за причината.

Двете категории под 2 години се нешто изненадувачки. Мајчиното млеко е наведено како причина, додека други не се наведени.

За деца постари од 1 година, сепак, мора да се претпостави вакцинација. Базата на податоци содржи парализа на лицето, миокардитис (воспаление на срцевиот мускул), неконтролирано грчење, треска, астма, алергиски реакции, проблеми со очите - во основа, повеќето несакани ефекти се среќаваат како и во другите возрасни групи.
Штетата на децата е поголема од придобивките

Принципот на вакцинација е дека потенцијалната придобивка мора да биде поголема од потенцијалната штета. Не е познато колку вакцини се направени на бебиња, деца и адолесценти на возраст до 17 години. Бидејќи нема дури и условени одобренија за ова, може да има само неколку случаи.

Од друга страна, кој е ризикот за оваа возрасна група?  Инфекциите и болестите се исклучително ретки кај здрави деца. Една студија во Шведска покажа дека многу малку деца - 0,77 од 100 000 - имаат потреба од интензивна нега од Ковид и брзо се опоравуваат. Имаше толку многу вознемиреност против авторот на студијата што тој одлучи да се откаже од својата работа за Ковид врз децата. Разбирливо - постои голем потенцијал за вакцинирање.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас