Колку Американци починале откако зеле вакцини против Ковид?

Еве како треба да изгледа еден телевизиски канал

Научиме многу за придобивките од вакцините против Ковид, но ретко разговараме за ризиците. Водителот на „Фокс њуз“, Такер Карлсон го направи своето дело да праша колку американци починаа по земањето на вакцината.

 

 

Еве препис на дел од видеото.

Колку Американци починале откако зеле вакцини против Ковид? Не Американци убиени од вирусот, тоа е огромна бројка, но колку Американци починале откако примиле вакцини што би требало да го спречат вирусот?

Дали го знаете одговорот на тоа прашање? Дали знаете нешто за неповолната положба? Знаеме многу за придобивките од вакцината. Целосно зборувавме во прилог на ранливите луѓе кои земаат вакцини.

Но, што е со потенцијалните ризици? Тие би помислиле дека знаете повеќе за тоа отколку што знаете. Зборуваме за вакцините цело време, не само во оваа емисија, туку и во оваа земја. Џо Бајден вчера беше на ТВ и зборуваше за вакцините.

Тој сака секој да ја изврши вакцинацијата. Секој во институцијата сака да примите вакцина. Всушност, веројатно сте ја направиле вашата вакцинација и тоа е добро за вас. Ако не сте добиле вакцина вие сте под огромен притисок да ја постигнете вашата вакцинација.

Тие разбираат дека ако не добиете вакцина, можеби наскоро нема да можете да влезете во комерцијални авиони или да работите во канцеларија или да ги испратите вашите деца на училиште.

Социјалниот притисок сега е огромен. Пријателите можеби веќе ве известиле дека нема да бидете добредојдени на нивните забави или свадби ако не сте биле вакцинирани. Во одреден момент, најверојатно, ќе се придржувате. Едноставно е премногу тешко да не се вакцинирате во оваа земја.

Но, пред да закажете состанок: дали знаете нешто за можните ризици? Веројатно не знаете многу. Сите претпоставуваме дека ризиците се занемарливи. Вакцините не се опасни. Тоа не е претпоставка, тоа го знаеме прилично убедливо од официјалните бројки.

Ние им даваме на повеќе од 160 милиони Американци вакцинации против грип секоја сезона на грип. Секоја година, се чини дека релативно мал број луѓе умираат откако ги добиле овие вакцини. Да бидеме прецизни, во 2019 година имало 203 лица. Во претходната година имаше 119. Во 2017 година, вкупно 85 лица починаа од вакцинација против грип.

Секоја смрт е трагична, но во голема мера не сметаме дека овие бројки се дисквалификувани. Постојано даваме снимки од грип и многу малку луѓе се жалат на тоа.

Прашањето е како овие бројки се споредуваат со стапката на смртност од вакцините за коронавирус што сега се дистрибуираат низ целата земја. Вреди да се знае тоа.

Денес проверивме. Еве го одговорот, земен од истите броеви на владата што ги набројавме: Помеѓу крајот на декември 2020 година и минатиот месец, се чини дека вкупно 3.362 луѓе починале откако примиле вакцини против Ковид во САД ... тоа се просечно 30 луѓе секој ден . Па, што е тоа важно?

Патем, овој извештаен период заврши на 23 април. Немаме бројки подалеку од тоа, не сме целосно во тек. Сепак, можеме да претпоставиме дека дополнителни 360 луѓе починале во последните 12 дена. Тоа се вкупно 3722 смртни случаи. Скоро 4.000 луѓе починале по приемот на вакцините против Ковид. Реалната бројка е скоро сигурно многу поголема - можеби и многу поголема.

Податоците што само ги цитиравме доаѓаат од Системот за пријавување на несакани дејства за вакцини (ВАЕРС), кој е администриран од ЦДЦ и ФДА. ВАРЕС доби многу критики низ годините, од кои некои се поткрепени. Некои критичари долго време тврдат дека ВАРЕС недоволно известува за вакцините.

Во извештајот доставен до Одделот за здравство и човечки услуги во 2010 година се заклучи дека „помалку од 1% од вакцините се јавуваат преку системот ВАРЕС“. Помалку од 1%. Кој е реалниот број на луѓе кои се чини дека биле убиени или повредени од вакцината?

Па не го знаеме тој број. Никој не го прави тоа и нема да шпекулираме за тоа. Но, јасно е дека она што се случува сега, од која било причина, не е никаде приближно нормално. Никаде не е во близина на она што го видовме претходните години со претходните вакцини.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас