Спречете ја мигрената - природни мерки

Мигрените ве ставаат во шах мат ситуација. Обично креветот е единственото место каде што можете да издржите мигрена. Досега мигрената се смета за неизлечива. Нејзината причина е непозната. Да, има дури и расправија за можните предизвикувачи. Она што е сигурно, сепак, е дека недостаток на магнезиум може да го промовира развојот на мигрена.

 

 

Мигрена - многу повеќе од главоболка

Дури и ако главоболката обично се јавува секогаш со мигрена, нападот на мигрена не е секогаш главоболка. Во основа постојат два вида на мигрена: мигрена со и мигрена без таканаречена аура. Во двата случаи, сепак, постојат слични симптоми како гадење и екстремна чувствителност на светлина и бучава.

Мигрена со аура започнува со прелиминарна фаза, која се манифестира со проблеми со видот и чувство на вртоглавица. Само тогаш следат главоболките. Од друга страна, мигрена без аура опишува силни главоболки кои се манифестираат пулсирачки со текот на времето и често одат рака под рака со гадење - понекогаш дури и со денови.

Нападот на мигрена може да трае помеѓу 4 и 72 часа. Фреквенцијата на напади варира од неколку дена во годината до екстремни случаи со скоро секојдневни напади на мигрена.

Предупредување: мигрената не треба да се меша со главоболка. Додека најмалку 50 проценти од населението постојано страдаат од главоболка, „само“ 10 до 12 проценти се погодени од мигрена.

 

 

Конвенционална медицинска терапија за мигрена

Ако симптомите на мигрена опишани погоре важат за вас и му кажете на вашиот лекар за нив во надеж дека ќе добиете помош, во повеќето случаи тој пред сè ќе ви ја пренесе „добрата“ вест дека мигрената е неизлечива. Потоа ќе ви препишат лекови против болки и / или лекови засновани на таканаречени триптани.

Триптаните ги стеснуваат крвните садови во мозокот и затоа се спротивставуваат на вазодилатацијата типична за мигрена. Сепак, тие исто така многу често носат несакани ефекти како што се вртоглавица, топли бранови, палпитации и напади на слабост, така што многу луѓе доживуваат помалку болка кога се изложени на овие лекови, но сепак не се во состојба да се справат со секојдневниот живот. Дури и да возите автомобил со триптани не е лесна мисла.

 

 

Пронајдете ја причината!

Бидејќи многу луѓе - веднаш штом ја пронајдоа својата лична причина за мигрена - станаа трајно ослободени од болка и мигрена, јасно е дека вреди да се доведе во прашање пророштвото што може да се прочита и чуе на секој агол дека мигрената е неизлечива и да не се вознемирувате. Наместо тоа, ве советуваме да бидете доследни и мотивирани да тргнете по патот на истражување на коренот и никогаш не се откажувајте се додека не ја пронајдете личната причина за мигрена и не ја отстраните.

Бидејќи каква би била алтернативата? Земање лекови за цел живот? Очекување несакани ефекти од силните лекови врз вашето тело? Патем, заболените од главоболка и мигрена се повеќе изложени на ризик од злоупотреба на лекови од скоро која било друга група на пациенти. Меѓутоа, ако премногу често се земаат високи дози на лекови против главоболка, ова може да доведе до т.н. главоболка - главоболка што се јавува како резултат на лекови

Значи, јасно е дека вреди да се бараат начини и решенија што ќе ви овозможат да излезете од овој маѓепсан круг. Нашиот совет во оваа статија енормно ќе ги зголеми шансите да пронајдете вашиот личен предизвикувач или причина за мигрена. Потоа можете да преземете соодветни мерки и на овој начин да ја поразите вашата мигрена или барем значително да го намалите бројот на напади на мигрена.

 

 

Развој на мигрена

Кај мигрената, по првичното стегање на садовите во главата, следува проширување, што сега предизвикува вистинска болка. Во случај на мигрена, тоа е делумно и дисфункција на крвните садови. Различни гласнички супстанции (т.н. невротрансмитери) - како што е серотонин - се вклучени во ова функционално нарушување, бидејќи серотонинот има ефект на проширување на крвните садови во мозокот.

Нормално, серотонинот има ефект на подобрување на расположението, релаксирачко, поттикнувајќи го спиењето, антидепресиви и ослободувајќи од болка. Во нападите на мигрена, сепак, постои зголемено ослободување на серотонин. Ова прекумерно зголемено ниво на серотонин го стимулира центарот за повраќање во мозокот, и е одговорен за симптомите на претходниците на мигрена, како и делумно за развој на болка.

Покрај тоа, таканаречените предизвикувачи ја зголемуваат веројатноста за напад на мигрена кај страдалниците од мигрена.

 

 

Предизвикувачи на мигрена

Влијанијата врз животната средина или сопствените дисхармонии на организмот што можат да предизвикаат мигрена се нарекуваат предизвикувачи. Овие можат да бидат хемиски испарувања, силна светлина, треперење или постојано трепкачка светлина, бучава, ненадејни временски промени и промени во притисокот на воздухот.

Исто така, стресот, возбудата и менталното преоптоварување, како и недостаток на сон, алкохол и нередовни оброци се меѓу оние инциденти што погодените често ги наведуваат како активирачи на мигрена.

 

 

Флуктуациите на шеќерот во крвта може да бидат причина

„Неправилните оброци“ на активирањето треба да се гледаат на многу диференциран начин. Оние кои се хранат здраво и имаат здрава регулација на нивото на шеќер во крвта, немаат проблем со нередовни оброци. Во овој случај, телото сигурно го регулира нивото на шеќер во крвта, така што критичните фази на хипогликемија не можат да се појават толку брзо - дури и ако засегнатото лице одлучи да пости пост од неколку дена.

Од друга страна, изгледа сосема поинаку ако некој сака да јаде оброци направени од изолирани јаглехидрати (бели тестенини од брашно, џем, слатки, засладени пијалоци, бел ориз, лесни тестенини, итн.). Тогаш нивото на шеќер во крвта се зголемува енормно, што предизвикува панкреасот да ослободува прекумерни количини на инсулин.

Инсулинот гарантира дека шеќерот - освен минималната количина што секогаш треба да биде присутна - да исчезне од крвта и да се транспортира во клетките на телото. Сепак, многу шеќер доведува до ослободување на толку многу инсулин што премногу шеќер се пренесува во клетките пребрзо. Резултатот е ниво на шеќер во крвта што паѓа премногу брзо (хипогликемија), што обично доведува до повторно чувство на глад  и јадење нешто повторно.

Меѓутоа, ако не добиете можност да јадете повторно за време на таква фаза на хипогликемија и телото не успее повторно да го израмни нивото на шеќер во крвта самостојно, постојаната фаза на хипогликемија може да предизвика мигрена кај луѓето склони кон мигрена.

Покрај тоа, фазите на хипогликемија го прават мозокот исклучително ранлив на таканаречените ексцитотоксини. Како ексцитотоксини, гласничките супстанции како што се Б. Глутамат споменат подолу, што е важно за нашиот мозок во одредени количини, но може да предизвика штета во прекумерни количини.

 

 

Мигрена поради хиперинсулинизам

Сепак, некои луѓе кои претпочитаат да јадат горенаведената храна со јаглени хидрати со години веќе имаат развиено отпорност на инсулин. Ова значи дека клетките повеќе не реагираат на инсулин, при што нивото на инсулин во крвта останува покачено. Некој зборува за хиперинсулинизам.

Хиперинсулинизмот веќе е поврзан со зголемена подложност на мигрена во бројни студии. Во овие случаи, не е фаза на хипогликемија која го зголемува ризикот од мигрена, туку високото ниво на инсулин. Ова имено доведува до високи нивоа на лептин, а лептинот пак - хормон на ситост - е добро познат предизвикувач на мигрена во високи дози.

 

 

Алкохолот е уште еден предизвикувач

Двата можни предизвикувачи на лишување од сон и алкохол (а за некои луѓе и кафе) обично дејствуваат како предизвикувачи само доколку се појават во одредени временски интервали, т.е. не значат регуларност за засегнатото лице.

На пример, ако не спиете секоја вечер до 2 часот наутро и станувате свежи и среќни во 8 часот наутро, сигурно нема да претрпите напад на мигрена со тоа што ќе заспиете доцна. Ако, пак, секогаш легнувате во 23 часот и во основа ви требаат осум часа сон за да бидете одморени, лесно можете да станете жртва на мигрена, ако, како исклучок, не легнете до 2 часот наутро и евентуално треба да станете повторно во 6 часот наутро.

Исто е и со алкохолот. Секој што има тенденција да пие премногу секој ден, ретко ќе страда од напад на мигрена секој ден - само поради алкохолот.

Сепак, за оние кои страдаат од мигрена кои обично не пијат многу алкохол и потоа имаат две чаши шампањ на забава, непознатиот алкохол може да предизвика мигрена. Значи, тука се препорачува постојано да се избегнува алкохол.

Сепак, некои луѓе погодени од мигрена не реагираат со мигрена со секој алкохолен пијалок, туку само по црвено вино и шампањ. Кој е проблемот тука?

 

 

Нетолеранција на хистамин

Ако мигрена настане точно по конзумирање на црвено вино, но белото вино и други извори на алкохол предизвикуваат значително помалку проблеми, тогаш може да се појави дека мигрена се развива тука како резултат на таканаречената хиперминтна преосетливост или нетолеранција на хистамин.

Во текот на алкохолната ферментација, црвеното вино произведува многу хистамини, кои спаѓаат во класата на таканаречени биогени амини. Нормално, хистамините се распаѓаат на здраво ниво во човечкиот организам, што го прави сопствениот ензим на диамин оксидаза во организмот (ДАО). Сепак, кој има премногу малку ДАО - од која било причина - страда од последователен вишок на хистамин.

Многу луѓе сега реагираат со течење на носот,  палпитации и многу повеќе. Но, некои имаат и мигрена.

 

 

Рехабилитацијата на дебелото црево помага

Бидејќи ензимот ДАО е произведен од клетките на цревната лигавица, важна причина за недостаток на ДАО е иритирана и оштетена цревна лигавица. Но, ова е токму она што денес не е невообичаено. Многу секојдневни појави ја уништуваат здравата цревна флора, а со тоа и значајниот заштитен фактор на цревната лигавица. Ова вклучува антибиотици, хлор во вода за пиење, флуориди во пастата за заби и сол, адитиви во исхраната, храна богата со шеќер и нездрави маснотии, изобилство на стрес и многу повеќе.

Меѓутоа, ако се спроведат мерки за собирање на цревната флора како дел од чистењето на дебелото црево, тогаш на цревната лигавица може да му се врати својот здрав заштитен механизам и може да се помогне во обновувањето на истата и на тие клетки што произведуваат ДАО. На овој начин, може да се намали нетолеранцијата на хистамин и да се намали ризикот од мигрена предизвикана од хистамин на минимум.

Други силни извори на хистамин, а со тоа и активирачи на мигрена кај луѓе чувствителни на хистамин може да вклучуваат созревани сирења, конзервирана риба, пушена риба, ферментиран зеленчук (кисела зелка), ферментирани производи од соја (мисо, темпе), многу видови колбаси и оцет ( особено вински оцети, помалку јаболков оцет) и во кисели краставички.

 

 

Биогени амини активираат мигрена

Покрај хистаминот, постојат и други биогени амини кои се наоѓаат во храната и можат да предизвикаат мигрена. Две од најважните се тирамин и фенилетиламин. Како хистамин, и двата можат да се појават во текот на процесите на ферментација кога се распаѓаат протеините. Затоа ги има во долго зрело сирење (особено Тилситер, но и сина мувла и бри сирење), вино, какао, оцет, суров колбас и кисела зелка (тука има само тирамин, но не и фенилетиламин). Некои неферментирани јадења содржат и биогени амини, на пр. во банани (тирамин).

Значи, ако сте склони кон мигрена, тогаш е крајно вредно постојано да ги избегнувате овие намирници некое време. Дополнителни информации за ова во горенаведеното.

 

 

Пилула за контрацепција: почести предизвикувачи на мигрена

Хормоналните влијанија исто така можат да ве направат подложни на напади на мигрена, така што некои жени забележуваат врски помеѓу нивниот циклус и појавата на мигрената. Страшните напади на мигрена се јавуваат особено на крајот на втората половина од циклусот, т.е. непосредно пред почетокот на периодот.

Не е невообичаено корисниците на таблети да страдаат од мигрена - обично за време на паузата во земањето таблети за контрацепција - дури и ако никогаш немале проблеми со главоболки пред да пијат таблети. Хормоналните методи на контрацепција не се нужно еден од предизвикувачите, туку е една од причините за мигрена.

Секој што имал само мигрена откако земал апчиња за контрацепција, дефинитивно треба да тестира како се однесува мигрената кога пилулата повторно се прекинува.

Се разбира, не само таблетите можат да предизвикаат мигрена. Ова исто така може да се направи со други хормонални методи на контрацепција, било да е тоа тримесечна инјекција, калем со хормон или прстен за контрацепција.

Друг фактор што може да доведе до мигрена непосредно пред или за време на менструацијата е фактот дека многу жени обично се свртуваат кон олеснувачи на болка ако имаат болка. Некои од нив ја инхибираат активноста на ензимот за деградирање на хистамин ДАО, така што во случај на мигрена по земање лекови, секогаш треба да се разјасни до кој степен активните фармацевтски состојки за кои станува збор можат да влијаат на рамнотежата на хистаминот ДАО.

 

 

Еден предизвикувач на мигрена: глумат

Далеку помалку познато е дека додатокот на храна и подобрувач на вкусот глутамат може да биде важен предизвикувач за мигрена - како што покажа студија за асоцијација ширум геном од 2010 година. За оваа студија, Меѓународниот конзорциум за генетика на главоболка ги спореди гените на 2.731 пациент со мигрена од три европски земји со оние на 10.747 здрави учесници во студијата.

Тимот експерти откриле дека пациентите со одредена ДНК варијанта на хромозомот број 8 имаат значително поголем ризик од мигрена отколку пациентите без оваа генетска карактеристика. Истражувачите исто така дадоа објаснување за оваа врска: Се чини дека соодветниот генски сегмент е одговорен за регулирање на нивото на глутамат.

Глутамат не само што има за задача да го подобри вкусот на готови јадења, туку функционира и во организмот како невротрансмитер (гласничка супстанција) што пренесува пораки помеѓу нервните клетки и мозокот. Акумулацијата на глутамат на синапсите (точките на поврзување) на нервните клетки во мозокот сега - според резултатите од студијата - може да има клучна улога во развојот на напади на мигрена.

Ако сметате дека во денешно време глумат е содржан во извонредно голем број на готови производи и само неколку ресторани куваат без глутамат, па затоа, ако имате тенденција за мигрена, исклучително е вредно постојано да се избегнувате производи со глутамат, со цел да се избегне нивото на глутамат во телото.

Екстрактите од зачини и квасец се исто така особено богати со глутамат, затоа треба да обрнете внимание на овие термини при проучувањето на списокот на состојки за готови производи доколку сакате да избегнете глутамат.

Алтернативи на зачинување се супа од зеленчук без квасец, како и обилната употреба на свежи и суви билки, зачинети масла, лук, билки (на пр. Жалфија) итн.

Сепак, глутамат не е единствениот додаток на храна што може да биде фатален за страдалниците од мигрена. Се зборува и за засладувачот аспартам, кој кај некои луѓе може да предизвика напади на мигрена.

 

 

Избегнувајте аспартам

Дали обожавате лесни пијалоци? Гума за џвакање без шеќер? Дали имате аспартам наместо шеќер на масата? И дали страдате од мигрена? Тогаш засладувачот може да ја предизвика вашата мигрена.

Уште во доцните 1980-ти, научниците од Одделот за фармакологија на Фармацевтскиот колеџ во Масачусетс во Бостон го опишаа проблемот што обилното консумирање диетални пијалоци може да доведе до значително зголемување на нивото на фенилаланин во крвната плазма, а исто така и во мозокот . Фенилаланинот, сепак, може да има токсични ефекти врз нервниот систем, така што извештаите од некои луѓе кои набљдуваат невролошки проблеми или проблеми во однесувањето по конзумирање аспартам веќе не се изненадувачки.

Многу подоцна, во една студија од 2008 година, истражувачите од Одделот за дерматологија и кожна хирургија на Универзитетот во Мајами објавија извештај за формалдехид, кој е формиран од аспартам во ткивото за време на метаболизмот и како предизвикувач на мигрена, особено кај деца и адолесценти.

Запомнете дека не само пијалоците и гумите за џвакање, туку и многу други диетални или лесни производи, како и голем број сирупи против кашлица или пастили за болки во грлото се засладени со аспартам. Значи, ако имате мигрена точно кога страдате од кашлање и засипнатост и имате шмукано многу бонбони, треба да пробате препарати без аспартам за следниот проблем со респираторниот тракт и да почекате да видите дали ќе се појави вашата мигрена.

 

 

Холистички мерки

Холистичките мерки за мигрена вклучуваат, се разбира, пред сè и исклучително внимателно набудување кој од споменатите предизвикувачи може да доведе до мигрена кај вас лично. Најдобро е да ги избегнувате сите можни предизвикувачи најмалку три или уште подобро шест месеци и да ги запишувате ефектите врз бројот и интензитетот на вашите напади на мигрена во дневникот за мигрена.

Ако сè остане смирено, можете постепено да ги реинтегрирате оние работи во вашиот живот за кои мислите дека не ви сметаат долгорочно. Но, продолжете тука чекор по чекор, така што - ако се појави нова мигрена - подобро да идентификувате што би можело да ја предизвика.

Покрај тоа, препорачуваме да ги спроведете следниве натуропатски мерки:

 

 

Магнезиум против мигрена

Многу честа причина за мигрена е хроничен недостаток на магнезиум. Во 2008 година, научниците од Невролошкиот институт на Турскиот универзитет Ерчијес во Кајсери спроведоа плацебо-контролирана, рандомизирана двојно слепа студија на 40 пациенти со мигрена (без аура). Целта на студијата беше да се истражат превентивните ефекти на магнезиумот врз болеста.

Страдачите од мигрена се движеле од 20 до 55 години и пријавиле два до пет напади на мигрена месечно. 30 од 40 пациенти примале 600 мг магнезиум дневно за време на студијата. Останатите 10 учесници во студијата добија подготовка за плацебо.

Пробниот период и за двете студиски групи се состоеше од вкупно три месеци. Анализата по третманот покажа дека оние учесници кои примиле додаток на магнезиум имале значително помалку мигрена од плацебо групата. Покрај тоа, овие напади беа помалку сериозни и помалку интензивни.

Откриено е дека циркулацијата на крвта во различни области на мозокот може значително да се подобри по третманот со магнезиум во споредба со почетната состојба. Не се забележани промени во плацебо групата. Од ова истражувачкиот тим заклучи:

„Овие резултати сугерираат дека магнезиумот е навистина ефикасна алатка за профилакса на мигрена, особено во однос на мигрена без аура“.

 

 

Магнезиумот им помага на децата

Дури и ако земате олеснувачи на болка, како што се ибупрофен или ацетаминофен (парацетамол) за мигрена, дополнителниот внес на магнезиум може да биде благослов - особено за децата и адолесцентите со мигрена. Италијански научници од Одделот за здравствена наука на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Катанзаро, успеаја да покажат дека профилактички пропишаниот магнезиум ја намалува фреквенцијата на напади на мигрена.

Во нивното 18-месечно истражување објавено во 2013 година, Галели и сор. 160 деца на возраст од 5 до 16 години кои страдале од мигрена околу четири пати месечно. Децата беа поделени во четири групи. Една група (А) доби ибупрофен, друга (Б) ацетаминофен, трета (Ц) ибупрофен со магнезиум и четврта (Д) ацетаминофен со магнезиум.

Во групите А и Б болката се намали, но фреквенцијата на напади на мигрена не може логично да биде содржана во лекови против болки. Во магнезиумските групи, од друга страна, фреквенцијата на мигрена е значително намалена. Магнезиумот исто така беше во можност значително да го намали интензитетот на болката.

 

 

Магнезиумот го ублажува воспалението типично за мигрената

Бидејќи магнезиумот има и антиинфламаторно дејство од проспективна студија за контрола на случајот од 2013 година, знаеме дека мигрената е поврзана со воспалителни процеси во нервниот систем. Заради оваа причина, исто така, би било исклучително препорачливо прво да го оптимизирате снабдувањето со личен магнезиум ако сте склони кон напади на мигрена.

 

 

Кој е најдобриот начин да се продолжи и што треба да се разгледа?

На што да внимавате кога земате магнезиум
Додека додатоците на калциум се препорачуваат повторно и повторно и се многу популарни кај популацијата - иако недостаток на калциум не е сериозен проблем овие денови - многу почестиот недостаток на магнезиум често се игнорира.

Недостаток на магнезиум е резултат на индустриско земјоделство и модерна исхрана заснована на изолирани јаглехидрати и производи од животинско потекло. Но, многу експерти магнезиумот сега го сметаат за главен минерал. Тој игра важна улога во повеќе од 300 клеточни метаболички процеси, поддржува функции во нервниот систем, мускулното ткиво и срцето особено, па дури стана и фокус на превенција од остеопороза.

Магнезиумот дефинитивно треба да се снабдува во правилен сооднос (1: 2) со калциум, бидејќи и двата минерали можат оптимално да се апсорбираат и искористат, додека вишокот на калциум (на пр. Преку диета богата со калциум со многу млечни производи или преку внесување на чисти додатоци на калциум) ја инхибира употребата на магнезиум.

Погодно, правилното снабдување со магнезиум не само што придонесува за разумна профилакса на мигрена, туку има и многу позитивен ефект - поради разновидните својства на магнезиумот - во многу други здравствени области (борба против хронично воспаление, спречување на остеопороза, итн.).

 

 

Магнезиум за профилакса

Холистичките или натуропатските решенија за снабдување со магнезиум може да изгледаат вака:

Луѓето јадат повеќе храна богата со магнезиум (на пр. Леб од амарант или шипки од амарант, киноа како гарнир или во форма на домашни хамбургери, семки од тиква како закуска, семки од сончоглед и бадеми.

 

 

Избегнувајте кафе

Кафето се смета за домашен лек против главоболки и мигрена. Но, кафето не работи секогаш. Особено не со луѓе кои никогаш или ретко пијат кафе. Кај оваа група на луѓе, кафето дури се смета за предизвикувач на мигрена. Прекумерната потрошувачка на пијалоци со кофеин е исто толку опасна во однос на претстојната мигрена, која не само што влијае на кафето, туку и на кола и енергетски пијалоци.

Сепак, за оние кои имаат одредена подложност на мигрена, редовно пијат кафе и затоа зависат од кофеин, прескокнувањето на вообичаената генерација на кафе може да предизвика мигрена. Ако кафето потоа се пие, т.е повлекувањето е прекинато, тогаш мигрената исто така се подобрува во некои случаи.

Ако сакате да престанете да пиете кафе, треба - ако сте исто така склони кон мигрена - сторете го тоа постепено и не одеднаш.

Значи, кофеинот секако не е лек за мигрена и неговата администрација треба да биде индивидуално прилагодена на личната состојба на засегнатото лице.

 

 

Гуарана: нежен извор на кофеин

Нежниот извор на кофеин гуарана е многу повеќе препорачан од кафето - ако веќе сте се одлучиле за кофеин како терапевтски агенс против мигрена.

На прв поглед, гуараната не изгледа толку нежна, бидејќи семето на тропскиот алпинист има скоро четири пати поголема количина на кофеин во кафето. Како и да е, гуарана е исто така многу толерирана од луѓе кои покажуваат симптоми на нетолеранција на кафе (палпитации, нервоза, проблеми со циркулацијата). Значи, мора да постои јасна разлика помеѓу кофеинот во гуараната и кофеинот од кафето.

Апсорпцијата на кофеин од гуарана е значително побавна од онаа на кафе-кофеинот. Кофеинот во гуарана е обврзан на танини и затоа има потрајно, подолготрајно дејство и во исто време - како кафе кофеинот - не ја оптеретува циркулацијата.

Ефектите од кофеинот на гуараната траат 4-8 часа - без да предизвикаат несакани ефекти. Во нејзините земји на потекло (Јужна и Централна Америка), гуараната традиционално се користи не само за мигрена и главоболка, туку и за развеселување и зголемување на концентрацијата и перформансите во ситуации кои бараат целосен физички или ментален напор.

 

 

Гуараната доаѓа и во капсули лесни за дозирање за орална употреба

Кафето се смета за домашен лек против главоболки и мигрена. Но, кафето не работи секогаш. Особено не со луѓе кои никогаш или ретко пијат кафе. Кај оваа група на луѓе, кафето дури се смета за предизвикувач на мигрена. Прекумерната потрошувачка на пијалоци кофеин е исто толку опасна во однос на претстојната мигрена, која не само што влијае на кафето, туку и на кола и енергетски пијалоци.

Сепак, за оние кои имаат одредена подложност на мигрена, редовно пијат кафе и затоа зависат од кофеин, прескокнувањето на вообичаената генерација на кафе може да предизвика мигрена. Ако кафето потоа се пие, т.е повлекувањето е прекинато, тогаш мигрената исто така се подобрува во некои случаи.

Ако сакате да престанете да пиете кафе, треба - ако сте исто така склони кон мигрена - сторете го тоа постепено и не одеднаш.

Значи, кофеинот секако не е лек за мигрена и неговата администрација треба да биде индивидуално прилагодена на личната состојба на засегнатото лице. Ако не сакате да одите без кафе, тука ќе најдете рецепти за нежно подготвување на „здраво“ кафе.

 

 

Пијте доволно вода

Ако сте склони кон мигрена и заборавите да пиете доволно, само тоа може да предизвика мигрена ако сте дехидрирани. Ако сте склони кон мигрена, затоа е исклучително важно редовно да пиете многу свежа (филтрирана) вода или изворска вода во текот на целиот ден - најмалку 1,5 литри на ден.

 

 

Користете природен прогестерон против мигрена

Ако таблетите доведат до хормонална нерамнотежа, а со тоа и мигрена, запирањето на таблетите може да го реши проблемот релативно лесно. Се разбира, хормонални нарушувања и мигрена, исто така, може да се појават без таблети. Понекогаш проблемот е доминација на естроген, т.е. ниво на естроген кое е превисоко во однос на прогестеронот.

Дали е тоа навистина така, може да се утврди на пр. Б. појасни со тест на плунка. Тогаш рамнотежата на хормоните може нежно да се врати со природни хормони (на пр. Со прогестеронски креми, капсули на прогестерон или див јам, кој содржи претходник на прогестерон диогенин).

 

 

Деацидизирајте го вашето тело

Сеопфатната деацидификација има за цел да го ослободи организмот од отпадни производи и токсини, да ја зајакне неговата способност за саморегулација и да ја врати здравата рамнотежа во организмот. Бидејќи, се разбира, мигрената е исто така израз на нерамнотежа, само деацидификацијата честопати е исклучително корисна за намалување на нападите на мигрена. Доколку се спроведат дополнителни холистички мерки и внимателно се посветува внимание на соодветен сон, релаксација и вежбање, веројатноста за нови напади на мигрена се намалува уште повеќе.

 

 

Обрнете внимание на внесувањето на есенцијални масни киселини

Правилното снабдување со здрави масти и масла е исто така важно во превенцијата од мигрена. Во една студија на Слободниот универзитет во Берлин, во 1997 година, на пример, беше откриено дека администрацијата на гама-линоленска киселина и алфа-линоленска киселина доведе до подобрување на мигрена кај повеќето пациенти.

Во оваа студија, 129 пациенти ги земале овие масни киселини во период од 6 месеци. 86% од испитаните лица тогаш доживеале намалување на сериозноста на мигрена, намалување на фреквенцијата на напади на мигрена и - доколку мигрената се случи - пократко било траењето на нападот. Конечно, 22% беа целосно ослободени од мигрена и 90% објавија дека гадењето што обично ја придружува мигрена е значително подобрено.

Идеални извори на гама-линоленска киселина се маслото од коноп, излупените семиња од коноп, маслото од семе од боража и маслото од вечерна јаглика. Алфа-линоленската киселина се наоѓа и во маслото од коноп и семето од коноп, како и во лененото масло и лененото семе, како и во семето на чиа.

 

 

Пеперминт против акутна болка

Медицинските растенија и холистичките мерки презентирани погоре првенствено имаат превентивен ефект. Но, што може да се направи од натуропатска гледна точка кога нападот на мигрена е во акција?

За борба против акутната болка во мигрена, 10% масло од мента може да се нанесе лево и десно странично од челото. Во една студија од 1996 година, дозата од 5 капки се покажала исто толку ефикасна како и парацетамолот (1000 мг). Само маслото од мента нема никакви непријатни несакани ефекти.

 

 

Листа за проверка на мигрена

Подолу ги сумираме главните точки што треба да ги разгледате ако сте склони кон мигрена. Ќе видите дека бројот на напади на мигрена се намалува секој месец.

 1. Бидете сигурни дека имате редовна дневна рутина, бидејќи мозокот со мигрена сака рутина, но мрази неправилности! Затоа, треба да бидете сигурни дека спиете и станувате во исто време за време на викендите, како и во секојдневниот работен ден. Инаку, викендот може да донесе мигрена.
 2. Јадете здрави оброци редовно. Бидете сигурни дека јадете барем на секои пет часа за да избегнете продолжени пости.
 3. Избегнувајте алкохол!
 4. Избегнувајте храна што содржи хистамин или други биогени амини.
 5. Изведете рехабилитација во цревата.
 6. Прескокнете ги сите готови производи / пијалоци што содржат глутамат и / или аспартам.
 7. Избегнувајте изолирани јаглехидрати.
 8. Вклучете високо квалитетни масла во вашата исхрана кои ви обезбедуваат доволно гама и алфа-линоленски киселини.
 9. Оптимизирајте го снабдувањето со магнезиум!
 10. Пијте 1,5 литри или повеќе вода во текот на денот.
 11. Бидете сигурни дека ја одржувате умерената потрошувачка на кофеин.
 12. Ако кофеинот ви помага да останете без мигрена, размислете да се префрлите на гуарана.
 13. Избегнувајте стрес, на пример, отсега натаму поставувајќи само реални и не премногу високи цели.
 14. Грижете се за релаксација и доволно вежбање на свеж воздух.
 15. Опремнете го вашиот кабинет за лекови со потребните билни препарати кои можат да ви помогнат да ја ставите вашата мигрена во долгорочно засолниште.
 16. Подгответе 10 проценти масло од пеперминт.
 17. Ако сте жени, проверете дали има можни врски помеѓу мигрена и хормоналната рамнотежа.
 18. Ако ве чека долго возење во сончеви денови или Ако одите на патување со брод, на пример, не заборавајте да носите очила за сонце за да избегнете преголема стимулација од премногу светлина или од светло што се рефлектира на водата.

 

Ви посакуваме здраво и време без мигрена!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас