Ферментираниот јогурт може да ги запре бурите со цитокини

Една од најважните области на научно истражување за борба против САРС-КоВ-2 вклучува разбирање на цитокини и ублажување на бурите со цитокини. Цитокините се клеточни сигнални молекули кои ги олеснуваат имуните реакции.

Овие молекули комуницираат помеѓу клетките за да го стимулираат движењето на клетките кои реагираат на имунитетот кон извори на воспаление и инфекција. Израелски научници откриле дека јогуртот (кефир) може да ја запре бурата со цитокин што влијае на некои пациенти со КОВИД-19. Јогуртот го менува индивидуалниот микробиом на пациентот и ги зајакнува комензалните типови на бактерии во цревата.

Ова зајакнување на микробиомот им овозможува на микробите во цревата полесно да ги идентификуваат патогените закани и да ја модулираат комуникацијата помеѓу клетките, така што клетките што реагираат на имунитетот можат поефикасно да реагираат на инфекции без да мора да реагираат премногу.

Истражувачите од Универзитетот Бен-Гурион во Негев идентификувале молекули во кефир кои го регулираат воспалението во телото и им помагаат на клетките да комуницираат поефикасно.

Истражувањето спроведено од докторантот Орит Малка и проф. Раз Јелинек е објавено во „Микробиом“. Овие пробиотици интервенираат во бактериските биофилмови кои придонесуваат за прогресија на болеста.

Тие ефикасно ја намалуваат репликацијата на Вибрио Колера, предизвикувачкиот агенс на колерата. Овие пробиотички молекули делуваат блокирајќи ја комуникацијата помеѓу клетките.

 

 

Ублажувањето на бурата со цитокини е клучно за спасување животи погодени од биолошко оружје

САРС КоВ-2 е дизајниран да го нападне рецепторот АЦЕ2 врз човечките белодробни клетки. Ако инфекцијата не е правилно препознаена од протеините на имунолошкиот систем на вроден надзор на површината на клетките на белите дробови, вирусот може да избегне откривање и слободно да се размножува.

Ова може да предизвика бура од цитокин што предизвикува хиперинфламаторно имунолошки одговор што ги уништува здравите белодробни клетки. Ова е првата причина зошто пациентите со Ковид 19 имаат потреба од интензивна нега.

Лекови за ослабување на имунитетот, како што се антибиотици и инхибитори на протонска пумпа (антациди) може да го ослабат микробиомот и да ја нарушат комуникацијата на цитокинот помеѓу клетките што реагираат на имунитет.

Цитокинската бура се забележува кај мало малцинство на пациенти, но може да доведе до други проблеми кои го загрозуваат преживувањето на лицето. Следната причина што пациентите со Ковид-19 имаат потреба од интензивна нега е како црниот дроб реагира на овие хиперинфламаторни реакции.

Црниот дроб може да произведе прилив на протеини за да се бори против инфекцијата што хуморалниот имунолошки одговор не беше во можност да ја контролира. Ако се обезбедат премногу протеини на црниот дроб, тие можат да ја згрутчат крвта, да ги заглават крвните садови и да го лишат пациентот од кислород и хранливи материи.

Ако не е содржан, процесот може да доведе до повеќекратно откажување на органите, акутна повреда на белите дробови и кардиоваскуларни настани.

Слични прекумерни реакции на имунитет се забележуваат кај луѓе вакцинирани против САРС-КоВ-2. Некои луѓе кои биле вакцинирани, развиваат згрутчување на крвта и кардиоваскуларни настани затоа што вакцината предизвикува хиперинфламаторно реагирање што предизвикува прекумерно производство на Б-клетки, кои ги напаѓаат сопствените тромбоцити на организмот и протеините на факторот на згрутчување.

Понатамошните студии треба да ја испитаат улогата на вакцините во промената на микробиомот во цревата и да предизвикаат понатамошни проблеми со цитокините и клеточната комуникација.

 

 

Воспалението идентификувано како клучен фактор зад бурата со цитокини

Медицинскиот факултет „Луис Кац“ и Универзитетската болница Темпл објавија важен извештај за раната идентификација на бура со цитокини кај пациенти со Цовид-19. Извештајот, објавен во „Анали на ревматските заболувања“, е првиот што идентификува специфични критериуми што можат да се користат во клиничката пракса за да се предвиди бура со цитокин пред да се појави.

Истражувачката група ги анализирала податоците од 513 пациенти со КОВИД-19 кои биле хоспитализирани во Универзитетската болница Темпл, од кои шеесет и четири развиле бура со цитокини. Главните предвидувачки фактори вклучуваат воспаление, клеточна смрт, оштетување на ткивото и нерамнотежа на електролитите.

 

Забелешка од авторот: Во истражувањето е користен брендираниот јогурт Кефир, не значи дека  се насочува само на овој брендиран продукт туку на сите ферментирани јогурти.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас