Телевизијата не става во хипнотичка состојба

Документарец наречен Псевдологија: Уметноста на лажењето го покажува она за што многумина од нас веќе се сомневале. Телевизијата го става гледачот во сугестивна, скоро хипнотичка состојба и ја потиснува нашата способност да размислуваме критички.

Документарецот објаснува:

„Ако некогаш сте имале заматени магловити мисли откако сте гледале телевизија, не сте сами.

Мозокот има четири режими во кои работи и четири модели на мозочни бранови. Делта е кога сте длабоко заспани, Тета е кога спиете лесно, Алфа е будна, но опуштена, тоа е начин на размислување во кој се наоѓате кога сте во зголемена состојба на сугестивност, а потоа има бета, режим што работи најдобро, како читање книга и многу стимулирачки и разговор “.

По истражувањето датирано од 60-тите години на минатиот век, научниците откриле дека за помалку од една минута телевизиско време, мозокот преминува од бета на алфа, каде што умот е неверојатно податлив и ја губи способноста јасно да разликува правилно и погрешно .

„Околу 90 секунди по гледањето телевизија, протокот на крв во фронталниот лобус почнува да се намалува, а тоа всушност има негативен ефект.“ ~ Др. Нил Недли

Фронталниот лобус е дел од нашиот мозок што се занимава со морал, духовност, расудување и донесување одлуки. Без него, нашите личности се практично непостоечки и ние во суштина немаме никаква способност за дејствување или ментална врска со која било повисока духовна моќ.

Како резултат, нашите животи стануваат сè понеисполнети. Колку повеќе време поминуваме загледано во екраните, толку помалку време трошиме за да сториме нешто значајно и толку помалку можеме да го артикулираме она што го прави нашиот живот значаен пред сè.

„Има повеќе забавни работи што треба да се направат од кога било во историјата на човештвото, но сепак имаме повеќе депресија од кога и да било во историјата на човештвото, повеќе вознемиреност, проблеми со менталното здравје вртоглаво се зголемуваат низ целиот свет, а медиумот за забава е една од главните причини за тоа “.

Уште поинтересни се студиите кои го испитуваат влијанието на ноќното гледање телевизија за тоа како се чувствува една личност следниот ден. Како што се испостави, колку повеќе гледате телевизија навечер, толку е поголема веројатноста да имате лош ден следниот ден.

„Студиите јасно покажуваат дека ако уживате во забава и ви стане навика, ризикот од депресија и анксиозност се зголемува двојно.

Во извесна смисла, телевизијата влијае не само на нашата душевна состојба, туку, пошироко, и на начинот на кој го перцепираме светот околу нас. Д-р Мајкл Рич е експерт за ефектите на телевизијата врз умот и го опишува искуството од гледање 3-Де филм на следниов начин:

„Што прави вашиот мозок кога седите во кино, гледате огромен екран, носител 3-Де очила, пливате во опкружувачки звук и обработувате 24 слики што поминуваат секоја секунда? Вашиот мозок должно ги обработува овие стимули - и прави малку повеќе. Всушност, вашиот префронтален кортекс, кој е вклучен во контрола на импулсот, идно размислување и морални одлуки, во основа е инактивиран во овој процес. Тоа е една од причините да се „изгубите“ во филмот “.

Исклучувањето на времето на екранот не е лесно. Сепак, можеме да ги преземеме сите чекори за да излеземе надвор, да ја цениме природата и заедницата и да ја вратиме нашата способност да размислуваме за себе.

Извадок од документарниот филм можете да гледате подолу или да го купите целиот филм на веб-страницата.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас