Франција сега исто така истражува случаи на воспалени срцеви мускули

Во Франција, дијагностицирани се пет случаи на миокардитис (воспален срцев мускул) кај лица вакцинирани со вакцина против корона од Фајзер. Покрената е истрага.

Податоците достапни во оваа фаза не даваат доволно докази за да се заклучи дека вакцината има улога, но тие претставуваат потенцијален сигнал што треба да се следи, според француската агенција за лекови АНСМ.

Неколку случаи на миокардитис претходно беа идентификувани во Израел кај мажи по втората доза на вакцина против Фајзер, проследено со голем број случаи во Франција. Несаканите ефекти ќе бидат дополнително испитани и резултатите потоа ќе бидат пријавени до Европската агенција за лекови (ЕМА).

АНСМ исто така доби извештаи за случаи на хипертензија веднаш по администрацијата на вакцината. Други несакани ефекти се исто така „потенцијални сигнали“ или „да се следат“, вклучувајќи проблеми со срцевиот ритам, Зостер Херпес и синдромот на активирање на макрофагите (МАС), опасна по живот состојба.

Необјавениот извештај на израелското Министерство за здравство покажува дека може да има врска помеѓу втората доза на вакцината на Фајзер и 62 случаи на миокардитис.

Можеа да се лекуваат шеесет пациенти. Останатите двајца пациенти, кои беа во добра здравствена состојба пред вакцинацијата, починаа. Имаше 22-годишна жена и 35-годишен маж.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас