35-годишна жена почина од церебрална хеморагија 11 дена по вакцината на J&J

childrenshealthdefense.org: Семејството на жена од Мичиген вели дека таа починала како резултат на компликации 11 дена по приемот на KОВИД вакцината Johnонсон и Johnонсон (Ј & Ј).

Ен ВанГист (35) почина на 19 април во болницата  Сент Мери во Гранд Рапидс од акутно субарахноидално крварење во мозокот, објави ФОКС 17.

„Со огромна тага ја споделуваме веста за смртта на Ана, Ана (Ени), која имаше 35 години, беше љубезна мајка, сопруга, сестра и ќерка“, рече семејството во изјавата дадена од Ламберт, односи со јавност на Гранд Рапидс фирма која ги обезбедува своите услуги на семејството.

ВанГист ја доби вакцината на J&J на 8 април, пет дена пред Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) да ја паузира вакцината за да ги испита извештаите за потенцијално опасни згрутчувања на крвта кај жени кои ја примиле вакцината.

Семејството на ВанГист рече дека нејзината главоболка започнала на 16 април - осум дена по вакцинирањето. Починала три дена подоцна. Нејзиното уверение за смрт забележува природна смрт, конкретно од акутно субарахноидално крварење или крварење помеѓу мозокот и ткивото околу мозокот.

Симптомите на ретки згрутчувања на крвта обично се развиваат шест до 15 дена по добивањето на вакцината.

„Овие првични симптоми се прилично нејасни и неспецифични“, рече Д-р Том Шимабукуро од одговорот на ЦДЦ КОВИД-19. „(Тоа е) главно главоболка, но важно е дека главоболките за овие започнаа шест или повеќе дена по вакцинацијата“.

Лекарот на ВанГистt поднесе извештај до системот за известување за несакани настани против вакцини на ЦДЦ (ВАЕРС).

Во е-пошта до семејството Ван Гист, ЦДЦ потврди дека нејзината смрт е пријавена во ВАЕРС, но рече дека системот не е дизајниран да утврди дали пријавениот несакан настан бил предизвикан од вакцината.

„Кога ВАЕРС ќе прими извештаи за сериозна болест или смрт по вакцинирањето, вработените во ВАЕРС контактираат со болницата каде што се лекуваше пациентот за да се добијат придружните медицински досиеја за подобро разбирање на несаканиот настан“, рече ЦДЦ.

Според веб-страницата на ЦДЦ, „ЦДЦ следи каков било извештај за смртта за да побара дополнителни информации и да дознае повеќе за тоа што се случило и да утврди дали смртта е резултат на вакцината или не е поврзана“.

The Defender повеќепати се обратил до ЦДЦ од 8 март за да утврди како се водат истраги за пријавените смртни случаи, но сè уште немаат добиено одговор.

На 13 април, ЦДЦ и ФДА повикаа на итен прекин на употребата на вакцините J & J КОВИД, продадени под подружницата на компанијата Јансен, додека тие испитуваа најмалку шест случаи на ретко и сериозно нарушување, наречено тромбоза на мозокот (ЦВТ).

ЦВТ се јавува кога се формира тромб во мозочните вени. Згрутчувањето спречува исцедување на крвта од мозокот. Како резултат, крвните клетки може да пукна и да истекува крв во мозочните ткива, формирајќи крварење.

На 14 април, Советодавниот комитет на ЦДЦ за практики на имунизација (АЦИП) го одложи гласањето за укинување на паузата за вакцината Ј & Ј, ефикасно продолжувајќи го во очекување на понатамошна анализа на податоците во врска со згрутчувањето на крвта кај луѓето кои примиле вакцина.

На 23 април, АЦИП изгласа 10 со 4 за да препорача укинување на паузата на вакцината J&J без ограничувања или дополнително предупредување за ризикот од нарушувања на коагулацијата на крвта, откако анализираше 15 случаи на ретки тромби, вклучувајќи три смртни случаи, според спрезентацијата  споделена за време на состанокот.

АЦИП рече дека врската помеѓу згрутчувањето на крвта и J & J’ КОВИД вакцината е „веродостојна“, но заклучи дека придобивките од вакцината ги надминуваат ризиците. ФДА и ЦДЦ гласаа за укинување на паузата, но ФДА соопшти дека ќе додаде етикета за предупредување за потенцијално сериозни нарушувања на коагулацијата на крвта.

Здравствените власти во Данска во понеделникот објавија дека ќе ја отстранат вакцината J&J од програмата за вакцини во земјата откако заклучија дека придобивките од вакцината не го надминуваат ризикот од згрутчувањата на крвта.

На 30 април Детската здравствена одбрана ги праша податоците на ВАЕРС за низа несакани настани поврзани со формирање на нарушувања на коагулацијата и други сродни состојби. ВАЕРС даде вкупно 1.845 пријави за сите три вакцини од 14 декември 2020 година до 23 април.

Од пријавените 1.845 случаи, имало 655 пријави кои му се припишуваат на Фајзер, 577 пријави на Модерна и 608 пријави на Ј & Ј. Сепак, здравствените власти на САД признаа само 15 случаи на згрутчување на крвта поврзани со вакцината J&J на состанокот на 16 април.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас