Нов Зеланд отпушти девет граничари кои ја одбијаа вакцината

Царината на Нов Зеланд отпушти девет граничари кои одбија да се вакцинираат против КОВИД-19. Земјата побара сите гранични чувари да бидат вакцинирани до крајот на април.

Во февруари, премиерот Јасинда Ардерн рече дека владата нема да ја направи вакцинацијата задолжителна за граничарите и дека оние што одбиваат да се вакцинираат ќе бидат користени во задните простории.

Но, не можеше да се најде друга работа за преместување на деветте работници кои беа на привремени договори на морската граница, рече Јасинда Фунел, помошник менаџер за луѓе и вештини во Царината.

 

Извор: New Zealand fires nine border workers who refused Covid vaccine

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас