Д-р Харви Риш за војната против хидроксихлорокин

Д-р Харви Риш, професор по епидемиологија на Јеил, Факултетот за јавно здравје, во вторникот изјави дека смета дека хидроксихлорокининот може да спаси 75.000 до 100.000 животи ако лекот се користи широко за лекување на коронавирус.

„Постојат многу лекари од кои добив непријателски забелешки во врска со тоа дека сите докази се лоши за тоа и, всушност, тоа воопшто не е точно“, рече Риш,  додавајќи дека верува дека лекот може да се користи како „профилакса“ за работниците од првата линија, како што тоа го сторија другите земји како Индија.

Риш изрази жалење дека се води „пропагандна војна“ против употребата на лекот за политички цели, а не заснована врз „медицински факти“.

Истражувачите на здравствениот систем Хенри Форд во Југоисточниот Мичиген откриле дека раната администрација на хидроксихлорокин ги изложува хоспитализираните пациенти значително помалку на смрт.

Студијата, објавена во Меѓународниот весник за заразни болести, утврди дека хидроксихлорокинот обезбедува „66 проценти намалување на односот на опасност“, а хидроксихлорокин и азитромицин 71 процент, во споредба со ниту еден третман.

Внатрешната болничка смртност беше вкупно 18,1 процент; 13,5% само со хидроксихлорокин, 22,4% само со азитромицин и 26,4% со ниту еден лек. „Потребни се потенцијални испитувања“ за понатамошно разгледување, забележуваат истражувачите, дури и кога заклучија: „Во оваа мулти-болничка проценка при контрола на факторите на ризик од Ковид-19.

„Нашите резултати навистина се разликуваат од некои други студии“, рече на прес-конференција д-р Маркус Зервос, кој е раководител на единицата за инфективни болести во болницата. „Она што сметаме дека беше важно кај нас… е дека пациентите биле третирани рано. За да има корист од хидроксихлорокинот, потребно е да започне пред пациентите да започнат да претрпуваат некои сериозни имунолошки реакции што пациентите можат да ги имаат со КОВИД “.

Во изјавата од кампањата Трамп се пофали дека студијата е „фантастична вест“.

Риш рече дека повеќето во главните медиуми не им дозволуваат на луѓето да зборуваат за доказите за ефективноста на хидроксихлорокинот. Риш исто така рече дека дискусиите за лекот станале „политички“ за разлика од „медицинските“.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас