САД - Повеќе од половина од новите случаи на Ковид се вакцинирани

Еден американски професор по епидемиологија на Универзитетот Јеил вели дека повеќе од 60% од новите случаи на КОВИД се вакцинирани лица. „Мислам дека американската јавност беше убедена во вакцинацијата, бидејќи истражувањата покажуваат дека ја намалува заразата кај благи до умерени симптоматски инфекции за 60-90%“, рече професорот Харви Риш.

Сепак, според Риш, медицинскиот центар е првенствено фокусиран на тоа дали вакцините ќе спречат ширење на КОВИД-19. Во Израел, каде вакцината на Фајзер беше дадена на повеќе од половина од населението, го намали ширењето на инфекцијата за околу 50-60% и со тоа придонесе за имунитет на стадото, рече Риш. „Но, ширењето нема да запре преку ноќ. Има полека и одржлива корист за општеството во тоа. Но, тоа е сосема различно од индивидуалната заштита од, да речеме, 90% “.

Многу луѓе веруваат дека приемот на вакцината ќе ги ослободи од сите ограничувања, но тоа не е точно, рече Риш, бидејќи иако можеби немаат симптоми, вакцината само го пресекува реалното пренесување на вирусот на половина.

 

Извор: More Than Half of New COVID Cases Have Been Vaccinated

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас