Камбоџа ја користи армијата за вакцинирање на населението

Камбоџа ја стави војската во првите редови на кампањата за вакцинација на коронавируси. Во саботата, владата започна голема операција за вакцинирање против половина милион луѓе кои живеат во најтешко погодените области на главниот град Пном Пен.

Ниту вакцините, ниту армиската интервенција не се оправдани со пандемијата. Со 106 мртви, немаше пандемија во земјата, па затоа мораа да прибегнат кон баналниот пораст на „случаите“ за да го привлечат населението во центрите за вакцинација.

Вештачкиот бран на хистерија се интензивираше на 15 април со наметнување блокирања во главниот град и соседната провинција Кандал, кои земјата претходно ги поштеди.

За време на две недели во притвор, беше забрането да се напуштаат домовите, освен за суштински работи. Патувањето беше ограничено на три пати неделно и беше дозволено само за двајца членови на исто домаќинство.

Во назначената „црвена зона“ на Пном Пен и во тесните делови на градот, скоро половина милион луѓе се вакцинираат со кинеските вакцини Синофарм и Синовак веќе еден месец, според висок воен службеник.

Во соопштението на Министерството за одбрана се вели дека земјата примила повеќе од 4 милиони дози на вакцина од околу 16 милиони луѓе, вклучувајќи 1,7 милиони дози на Синофарм донирани од Кина.

До денес тие вакцинирале повеќе од 1,3 милиони Камбоџанци, вклучително и странци, дипломати и работници од граѓанското општество во Камбоџа. Во саботата, десетици луѓе координирани од војската во униформа се редеа во основно училиште во главниот град за да ја примат вакцината.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас