ЕМА ја брани вакцината АстраЗенека во спротивност со сопствените податоци

Вакцината против генетски вектор од АстраЗенека предизвикува сериозни несакани ефекти, особено кај помладите луѓе, за кои веќе не може да се дискутира.

Затоа, понекогаш беше целосна забранета, како во Норвешка, или беше дозволена само за постари луѓе. Европската агенција за лекови (ЕМА) требаше да ги заштити луѓето од опасни лекови, но главно дејствува како фармацевтски лобист.

На 23 април 2021 година, ЕМА објави статија, чија главна цел е да ја брани подготовката на АстраЗенека. Двапати се повторува дека придобивките ги надминуваат ризиците за сите возрасти.

„Придобивките од Вакзеврија (поранешна АстраЗенека) ги надминуваат ризиците кај возрасните од сите возрасти; сепак, по вакцинацијата се случија многу ретки случаи на згрутчување на крвта со тромбоза “.

Оваа реченица ја сметаме за „генијална“:

„Тековната анализа не претставува проценка на рамнотежата корист-ризик на вакцината, која останува позитивна за возрасните во сите возрасни групи.

 

Текстот е во спротивност со графиката што може да се најде во анексот:

 

Овде гледаме дека ако ризикот од инфекција е низок, дури и врз основа на несигурни, нецелосни и постојано менувани податоци од ЕМА, ризикот од несакани ефекти е поголем кај возрасните групи од 20 до 59 години отколку дазавршиат во единица за интензивна нега поради инфекција.

 

 

Според ЕМА, стапките на инфекции се дефинираат како што следува:

„Ниската месечна стапка на инфекција се заснова на стапката на инфекција во ЕУ / ЕЕА во септември 2020 година, просечната стапка на инфекција е стапка од март 2021 година и висока стапка на инфекција од јануари 2021 година“.

Значи, за сите под 59 години нема смисла повторна вакцинација до октомври. И покрај тоа веќе постои европска класична вакцина против целиот вирус од Валнева, што сигурно ќе предизвика помалку несакани ефекти.

Пристапот на Данска кон укинување на сите ограничувања веднаш штом им се понуди вакцинација на сите над 50 години во земјата има смисла во однос на односот штета / корист прикажан на дијаграмот. Многу повеќе смисла од сè што владите сакаат да ни наметнат.

Во вториот анекс наречен Interim Opinion of the Committee for Medicinal products for Human Use“, лобирањето продолжува неспорно, на крајот на краиштата, шефот на ЕМА, Емер Кук, кој се приклучи на ЕМА минатиот ноември, е водечки лобист во фармацевтската индустрија со децении . Помеѓу 1991 и 1998 година таа работеше за Европската федерација на фармацевтски индустрии и асоцијации (ЕФПИА), европска чадорска организација во која членуваат бројни фармацевтски компании - вклучително и АстраЗенека, Џонсон и Џонсон и Фајзер.

„ЦХМП, откако ја испита работата во согласност со приложениот извештај за проценка, врз основа на достапните податоци и дискусијата во комитетот, го донесе следното мислење:

  • Вакзеврија е индицирана за активна имунизација за да се спречи КОВИД-19 предизвикан од САРС-КоВ-2 кај лица на возраст од 18 години и повеќе. Вкупните придобивки на Вакзеврија (поранешна АстраЗенека) во спречувањето на КОВИД-19 ги ​​надминуваат ризиците од несакани настани, вклучително и тромбоза во комбинација со тромбоцитопенија (ТТС).
  • Корисните ефекти од вакцинацијата со Вакзеврија се прикажани во клинички студии. Вакцинацијата има придобивки во заштитата од КОВИД-19, а набљудувачките студии сугерираат дека го намалува ризикот од хоспитализација за КОВИД-19.
  • Вакзеврија е поврзана со зголемен ризик од ТТС. Фреквенцијата на овие настани се карактеризираше како многу ретка врз основа на тековните стапки на известување. Во моментов не се идентификувани фактори на ризик за ТТС.

 

И, тоа треба да биде независна научна проценка заснована врз досегашните искуства? Сериозно?

 

 

Нецелосни извештаи за несакани ефекти

Ако некој целосно ги евидентираше вистинските случаи на проблеми и болести што се јавуваат како резултат на вакцинирањето, резултатот ќе беше уште полош во однос на штета / корист.

Бидејќи несаканите ефекти во никој случај не се целосно пријавени. Доставени се случаи на сузбивање дури и на сериозни несакани ефекти и смртни случаи.

Интересна е студијата што се појави во ЈАМА:

Активно скринирање и следење на несаканите ефекти беше спроведено на 64.900 вработени во болницата во Масачусетс, вакцинирани со производи Модерна и Фајзер. Најмалку 81% пријавиле барем еден несакан ефект. И тоа е значително повисоко од сè што се најде во базите на податоци во САД и Европа. Затоа е евидентно дека базите на податоци не ги содржат сите случаи на несакани ефекти со или без фатален исход.

Повторуваните тврдења во публикацијата на ЕМА дека „придобивките од Вакзеврија ги надминуваат ризиците кај возрасните од сите возрасти“ не се точни.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас