Амалгам - Токсини во вашите заби

Што е амалгам?

Амалгам (латински: амалгама) е лабаво соединение, од кои едната половина се состои од жива, а другата половина од сребро, калај и бакар. Сите компоненти се доделени на тешките метали. Амалгамот е опасен бидејќи се смета за одговорен за разни болести.
Пополнувањата со амалгамот се раствораат.

Амалгамските пломби имаат својство на споро растворање, така што по околу 10 години само половина од првично присутната жива сè уште е во заптивките.

Ова создава два фактори на ризик:

Од една страна, „незаштитените места во устата“ за среќа се користат како живеалиште од сите видови бактерии.
Од друга страна, „исчезнувањето на пломбите“ покажува дека телото очигледно со текот на времето ги апсорбирало амалгамот или живата.

 

 

Како токсините влегуваат во организмот?

Ослободувањето на живата од амалгамот може да биде предизвикано од многу различни фактори. Еве мал избор:

 • Џвакање и крцање заби
 • Топла или кисела храна и пијалоци (кока кола, лимонада, кафе, оцет, итн.)
 • Шеќер и храна со шеќер што бактериите ја претвораат во киселина во рок од 5 минути
 • Пасти за заби кои содржат флуор
 • Пушење табак

 

 

Што е толку опасно кај амалгамот / живата

Токсичноста на живата зависи првенствено од неговата тенденција да се поврзе со сулфур. Сулфурот е компонента на многу протеини во телото, на пример, цистин, цистеин и метионин. Протеините, пак, се главните компоненти на ензимите кои се справуваат со метаболизмот, произведуваат енергија и хормони и фрлаат отпадни производи.

Живата се врзува за сулфурните групи на ензимите и ги блокира. Покрај тоа, овој тежок метал може да измести елементи  како што се селен и цинк од нивните места за врзување во ензими, кои потоа ја губат својата ефикасност.

Поврзувајќи се со протеините на клеточната мембрана, живата - но исто така и алуминиумот, оловото и кадмиумот - го инхибира транспортот на калциум, калиум и натриум во клетките, што ја ограничува нивната функција. Да бидат работите уште полоши, тоа создава и повеќе слободни радикали кои можат да ги оштетат сите ткива и органи. Вклучено е  развој на автоимуни болести, рак, остеоартритис, кардиоваскуларни заболувања, го забрзува стареењето итн.

Ново откритие е дека во присуство на амалгам бактериите стануваат отпорни на жива и во исто време повеќе не реагираат на разни антибиотици.

 

 

Како забележувате симптоми на интоксикација?

Може да бидат потребни 15 години или повеќе за носителите на амалгам да ги покажат првите симптоми на интоксикација. Бидејќи токсичниот ефект не е драматичен или акутен, честите болести како што се настинки или главоболки не се поврзани со амалгам / живата. (Експертите веруваат дека изложеноста на жива е барем вклучена во повеќето болести.) Сепак, клучните симптоми исто така можат да станат очигледни. Овие вклучуваат: болка или грчеви во вилицата, силен замор, болка во рацете и нозете, метален вкус во устата, треперење на рацете, намалена мускулна сила, силно, забрзано чукање на срцето по најмал напор, нејасна вртоглавица, преосетливост на критика, подложност на инфекција.

 

Општа состојба и психа:

 • Психовегетативен синдром или вегетативна дистонија или неврастенија,
 • Носење на хронична исцрпеност, неодлучност,
 • Намалена физичка и ментално-нервна еластичност,
 • Тешкотија во концентрацијата (оттука и проблеми со меморијата),
 • Емоционална лабилност (еретизам), страв, срамежливост кон луѓето,
 • Депресија, агресивност, психози, патолошки зголемена возбуда, шизофренија
 • Нарушувања во однесувањето, како што се аутизам, хиперактивност и лесна способност.
 • Ефикасноста на мозокот - менталните способности - е значително намал.                          Луѓето со моќен мозок можат брзо и правилно да ги проценат ситуациите, да планираат и да размислуваат однапред, да реагираат флексибилно и бргу во разговор, да решаваат проблеми, да размислуваат креативно и позитивно, да имаат спонтаност и самомотивација, без неосновани стравови и депресија.
 • Нерви и централен нервен систем (ЦНС):
 • Влошување на коефициентот на интелигенција (види студии на Гранджан и Белангер)
 • Мигрена, главоболка [6],
 • Тремор (треперење на мускулите), треперење во пишување,
 • Акроднинија (болест на Феер, розова болест)
 • Нарушувања на рамнотежата и координацијата, нестабилно одење, поспаност, вртоглавица,
 • Говорни нарушувања, заматен изговор (псеилизам),
 • Визуелни нарушувања (двојни слики или двоен вид, треперење, трепкање на светлина),
 • Дегенерација на мрежницата
 • Оштетување на слухот (ненадејно губење на слухот, тинитус),
 • Вкочанетост,
 • Мултиплекс склероза,
 • Алцхајмер,
 • Паркинсонова болест,
 • Егзема и псоријаза
 • Фибромијалгија (хронично, неинфламаторно нарушување на болката во локомоторните органи)
 • Амиотрофична латерална склероза (АЛС),
 • Синдром на Гијлен-Баре,
 • Нарколепсија (екстремен дневен умор, мускулна слабост, халуцинации)
 • Дегенерација и болка во цервикалниот 'рбет,' рбетот и интервертебралните дискови;
 • Нарушувања на имунолошкиот систем
 • Жива, никел, злато и други алергии,
 • Нетолеранција на храна,
 • Воспаление на кожата, габи, лишаи, егзема, миома, херпес
 • Цревни габи (Candida albicans),
 • Оштетување на срцето, бубрезите и црниот дроб,
 • Метален вкус, воспаление на непцата и оралната мукоза;
 • Ревматизам, ревматоиден артритис: хронично воспаление на зглобовите
 • Ревматоиден артритис: воспаление на пет или повеќе зглобови.
 • Системски лупус еритематозус: треска, замор, болка во зглобовите
 • Целијачна болест (или спреј): Уништување на мукозната мембрана на тенкото црево и напад на ензимот трансглутаминаза 2 (TG2) после јадење житни култури кои содржат глутен
 • Адисонова болест: надбубрежниот кортекс е оштетен
 • Антифосфолипиден синдром: повторлива тромбоза, спонтани абортуси
 • Астма
 • Дијабетес тип 1 (уништување на „островите Лангерханс“ во панкреасот)
 • Кронова болест: воспаление на дигестивниот тракт од устата до анусот
  друго:
 • Опаѓање на косата,
 • Саливација,
 • Губење на апетит, притисок во стомакот, гадење,
 • Улцеративен колитис: воспаление на слузницата на цревата
 • Зголемена чувствителност на хемикалии (MCS) и електросмог,
 • Воспаление на тироидната жлезда, хипертироидизам или хипотироидизам, хормонални нарушувања,
 • Болки во мускулите, коските и зглобовите,
 • Срцеви аритмии,
 • Висок крвен притисок
 • Оштетување на бубрезите,
 • Ендометриоза
 • Неплодност
 • Синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња

 

 

Кои болести можат да се појават?

Живата во мозокот е одговорна за нервните болести како што се Алцхајмерова болест, мултиплекс склероза, амиотрофична латерална склероза, Паркинсонова болест, нарушувања на меморијата, вртоглавица, депресија, напади на лутина, срамежливост, пелтечење, нарушувања на учењето, дислексија, нарушувања на видот и слухот со тинитус.

Органски заболувања: Секој бениген или малиген тумор испитуван на црниот дроб, бубрезите и коскената срцевина има високо ниво на жива. Имунолошка слабост и истовремена отпорност на антибиотици може да укажуваат на жива.

Проблеми со зглобовите, ревматизам и фибромијалгија, но исто така и проблеми со цревата при запек, дијареја или габични инфекции можат да бидат предизвикани од жива.

 

 

Како да се ослободите од живата?

Со вадење на живата од сврзното ткиво во првиот чекор и од клетките и нервите во вториот чекор.

Пред да го направите ова, сите заптивки од амалгам мора да се отстранат од устата со употреба на соодветни заштитни мерки. Потоа можете да изберете помеѓу разни натуропатични форми на терапија во врска со дренажата на живата.

Нозодната терапија, на пример, во основа е одлична форма на терапија за елиминација на токсини од секаков вид.

 

 

Природната детоксикација - направена природно

Диета која содржи многу протеини, минерали, масни киселини и вода. Протеините обезбедуваат важни претходници, специфични аминокиселини, кои се користат за детоксикација со врзување на тешките метали.

Минералите дефинитивно треба да бидат на програмата, бидејќи таму каде што недостасуваат, тешките метали имаат лесна работа да ги заменат овие минерали. Замената со минерали честопати може да даде важен придонес во детоксикацијата со поместување на токсичните метали. Електролити како што се калиум, натриум, калциум, магнезиум помагаат да се отстрани отпадот.

Липидите и масните киселини сочинуваат скоро 80 ​​проценти од централниот нервен систем. Тие треба да се додаваат повторно и повторно. Недостаток тука може да стане дупка за металите растворливи во масти, како што е живата. Ова е една од причините зошто живата преференцијално (но не само) се населува во нервните клетки.

Водата е неопходна, особено кога детоксикувате. Недостаток може да влијае на бубрезите, па дури и да доведе до инсуфициенција како резултат на акумулација на токсични материјали.

 

 

Див лук и коријандер

При детоксикација, важно е да се мобилизира и отстрани отровот. Активирањето се состои во ослободување на живата од нејзините „скривалишта“, внатрешноста на ќелијата.

Откако ќе се најде во вонклеточното ткиво, супстанцијата мора да се донесе во цревата, каде што може да се излачува преку ѕидот на цревата преку столицата. Додека DMPS и DMSA можат да ги извршат овие два чекори во еден, природните варијанти не се во можност да го сторат тоа. Во овој случај, мора да се потпреме на режим во 2 чекора.

За да се мобилизира живата,  користете див лук и особено билка од коријандер. Овие мобилизираат жива, кадмиум, олово и алуминиум во коските и нервните клетки.

Коријандерот се чини дека е единствената билка што може да мобилизира жива од митохондриите, тубулин, липозоми и ДНК. Бидејќи коријандерот може да мобилизира повеќе токсини отколку што може да се поврзе самиот себе, веројатно ќе има поплава од токсини во вонклеточниот простор на сврзното ткиво. Ова резултира во „труење“ на ова ткиво, ретоксикација. За да се спречи ова, Chlorella vulgaris се дава во исто време или во различно време.

Причината за оваа исклучителна позиција на коријандер е следнава: Ароматичните супстанции во коријандерот имаат функција на лиганд. Тие ја врзуваат и дислоцираат живата внатре во ќелијата.

 

 

лук

Лукот е во состојба да ги заштити белите и црвените крвни клетки од оксидативен стрес, што може да биде предизвикано од жива во крвотокот за време на транспортот.

Бидејќи лукот содржи голем број на свои компоненти што содржат сулфур, тој има инхерентно детоксикациони својства. Оксидацијата на живата го прави повеќе растворлив во вода и затоа е полесно да се излачува.

 

Да се ​​ослободиме од амалгамот или тешките метали и особено живата е долга, но вредна работа во врска со вашето здравје и радоста на животот што ја враќате!

Овде опишавме како можете да ги отстраните тешките метали.

Види исто: Детоксикација со зеолит

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас