Извештајот од Железната планина

Во 1963 година американската влада состави од 15-членови стратешки комитет. Членовите беа внимателно избрани и претставуваа највисоко ниво во различни области на науката.

 

Групата работеше во тајност и мораше да се посвети на тајност. Нивна работа беше да дискутираат што ќе се случи ако „избие мир“. Името „Железна планина“ потекнува од планина во американската држава Њујорк. Таму, во системот за подземен бункер, се состана работната група. По скоро три години, комисијата го претстави својот конечен извештај.

 

Тие дојдоја до заклучок дека војната е неопходна и вреди да се стреми. Само во време на војна или закана од војна, масите ќе го издржат јаремот на владата без поплаки. Само така владата може да ги контролира своите граѓани и да ги спречи да се бунат. Во случај мирот да биде неизбежен, извештајот сугерира на цела низа мерки.

 

Содржината на извештајот стана јавна затоа што член на групата кој само се идентификуваше како „Johnон До“ му пристапи на Левин неколку месеци откако беше затворен со барање за помош во изданието. Дво веруваше дека јавноста има право да биде информирана за постоењето на овој извештај и неговата содржина. Левин ја вети својата поддршка и напиша предговор.

 

Објавувањето предизвика скандал во Вашингтон. Извештајот беше демантиран и оттогаш е многу контроверзен. За американскиот филмски продуцент и автор на бестселери Г. Едвард Грифин, демантите се на крај ирелевантни: „Единствено што е важно е извештајот на Железната планина да ја објасни реалноста што нè опкружува.

 

Концептите содржани во него сега се спроведуваат скоро детално. Треба само да се држи извештајот во едната рака, а весникот во другата за да се види дека секој голем тренд во животот денес е во согласност со овој нацрт.

 

Многу инаку неразбирливи работи одеднаш стануваат јасни: развојна помош, губење пари на даночните обврзници, уништување на индустријата, надзор и развој на полициските држави, наводно абдицирање на советската моќ, армијата на ООН, Светската банка, светската валута, напуштање на националните држави и хистеријата на екологијата.

Извештајот на Железната планина е концизно резиме на планот што веќе ја обликува нашата сегашност. Кој сега ја крои нашата иднина “.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас