Парадигмата за блокадите се распаѓа

Пандемијата трае многу подолго отколку што требаше, но конечно се чини дека следното се случува: парадигмата за заклучувањето се распаѓа. Знаците се насекаде околу нас.

Поранешниот гувернер на заклучувањето во Њјорк, Ендру Куомо, забележа пад на неговата поддршка од 71% на 38%, заедно со зголемените барања за негово повлекување.

Во меѓувреме, анкетите започнаа да го фаворизираат гувернерот на Флорида и противникот на блокадите, Рон Десантис. Овој извонреден пресврт во среќата се должи на утрото сознание дека заклучувањата беа, и сè уште се, катастрофална политика.

ДеСантис и неговиот колега гувернер против блокирањето, Кристи Ноем, први ја кажуваат вистината отворено. Заради нивната искреност, двајцата стекнаа кредибилитет.

Во меѓувреме, претставникот Џејмс Џордан (Р-ОХ) на конгресното сослушување побара од Др. Фаучи да одговара зошто е затворен Мичиген има полоша преваленца на болест од соседниот Висконсин, кој е одамна отворен.

Фаучи се преправаше дека не може да го чуе прашањето, да го види дијаграмот и потоа не може да го разбере.

На крајот на краиштата, тој само седеше во тишина откако изговори неколку баналности за разликите во блокадите.

Застапниците на блокадите сега се справуваат со огромниот проблем во Тексас. Целосно е отворен веќе 6 недели без ограничувања.

Смртните случаи драматично опаднале во истиот период. Фаучи нема одговор. Или споредете ја затворената Калифорнија со отворената Флорида: слични стапки на смртност.

Имаме голем број искуства од САД кои овозможуваат споредби и текот на болестта помеѓу отворените и затворените држави.

Или може да погледнете во Тајван, кој со своите 23,5 милиони жители нема строги прописи. Досега смртни случаи од Ковид-19 имало 11 ... и Шведска, која остана отворена, го надмина најголемиот дел од Европа.

Проблемот е во тоа што се чини дека присуството или отсуството на заклучувањето во лицето на вирусот е целосно неповрзано со текот на болеста. АИЕР состави 33 студии на случаи од целиот свет за да го поддржат ова.

Зошто треба ова да биде важно? Бидејќи „научниците“ кои препорачуваат заклучувања многу прецизно и нагласно изјавија дека најдоа начин да го контролираат вирусот и да ги минимизираат негативните последици.

Ние со сигурност знаеме дека заклучувањата предизвикаа неверојатна колатерална штета. Она што не го гледаме каква е поврзаността помеѓу заклучувањата и влијанието на болестта.

Ова е поразително затоа што научниците кои управуваа со заклучувањата дадоа специфични и фалсификувани предвидувања.

Колку што знаеме, идејата да се исклучи пред новиот вирус потекнува од САД и Велика Британија околу 2005-2006-та година. Започна со мала група фанатици кои не се согласуваат со традиционалните политики за јавното здравје.

Тие позираа дека можат да добијат вирус под контрола диктирајќи го однесувањето на луѓето: колку близу стојат, каде патуваат, на кои настани присуствуваат, каде седат и колку долго.

Тие ја истуркаа идејата за бариери и ограничувања, кои тие ги нарекоа „нефармацевтски интервенции“. Она што тие го предложија беше средновековно во пракса, но со украсување со компјутерски науки и епидемиологија.

Кога идејата првпат се појави, беше пречекана со жестоко противење. Со текот на времето, парадигмата за заклучување напредуваше, со финансирање од Фондацијата Гејтс и повеќе регрути од академскиот свет и бирократијата за јавното здравје.

Имаше трговски списанија и конференции. Националните упатства започнаа да се затоплуваат на идејата за затворање на училиштата и бизнисите и пошироката употреба на карантинската моќ.

Потребни беа 10 години, но на крајот ересот стана квази-православие. Тие имаа доволно позиции на моќ да ја тестираат својата теорија за нов патоген што се појави по 15 години откако за првпат се појави идејата за блокирање, додека традиционалната епидемиологија беше маргинализирана, прво постепено, а потоа и одеднаш.

Во развојот на науката, кога поединец или група прво произведува синтеза способна да привлече поголем дел од следната генерација на практичари, постарите училишта постепено исчезнуваат.

Новата парадигма имплицира нова и поригидна дефиниција на полето. Оние кои не сакаат или не можат да ја прилагодат својата работа на неа, мора да дејствуваат изолирано или да се приклучат на друга група.

Тоа е добар опис за тоа како триумфирала идеологијата за заплена. Постојат тони теории на заговор таму зошто се случиле заклучувањата.

Многу од нив содржат зрна вистина. Но, не треба да се вратиме на нив за да разбереме зошто се случи тоа. Тоа се случи затоа што луѓето кои веруваа во нив станаа доминантни во светот на идеите, или барем доволно истакнати за да ги надминат и избркаат традиционалните принципи на јавното здравје.

Заклучувањата беа придвижувани од идеологијата за заклучување. Следбениците на оваа чудна нова идеологија пораснаа до тој степен што беа во можност да ја стават својата агенда над испробаните принципи.

Благослов за оваа идеологија е што дојде со вградено ветување. Тие рекоа дека ќе добијат подобри резултати од болеста отколку традиционалните практики во јавното здравство.

Тишината на Фаучи на сослушувањата во Конгресот е поучна. Така е и неговата подготвеност да интервјуираат само нејасни ТВ-презентери од главните медиуми.

Многу други фанатичари на блокадите, кои се појавија јавно и привлечно пред една година, замолчеа, испраќајќи сè помалку твитови и содржина што е повеќе тајна отколку безбедна. Кризата за лажната наука за блокадите може да не е тука, но таа ќе дојде.

Што ќе ја замени изолационистичката идеологија? Можеме да се надеваме дека ќе сфатиме дека античките принципи на јавното здравје добро ни послужија, како и правните и моралните принципи на човековите права и ограничувањето на управувањето.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас