Суспендиран условот за маски во основните училишта во Бремен - Германија

  • Вишиот управен суд привремено го отстранува условот за маски во основните училишта
  • Судот: Родителите и учениците не можат да видат кога се применува барањето за маска
  • Тестирањето останува задолжително во училиштата во Бремен и Бремерхавен

 

Условот за маски во основните училишта во Бремен и Бремерхавен е привремено суспендиран. Сепак, задолжителниот тест како предуслов за учество на часови во училиштата останува. Вишиот управен суд во Бремен донесе одлука во средата. Одлуката стапува на сила веднаш. Одлуката се заснова на чисто формални причини, а не на содржина. Двете резолуции не можат да бидат оспорени.

Според мислењето на судот, регулативата од кога се применува барањето за маска во основните училишта е премногу нејасна. Тековната регулатива за Корона вели дека условот за маски се применува веднаш штом вредноста на инциденцата во Бремен или Бремерхавен се зголеми над 100 и тоа не „поради една или повеќе специфични епидемии надвор од училиштата“.

 

Судот: Родителите и учениците мора да можат да ги проверат позадините

Судиите критикуваат дека не е можно учениците и родителите да утврдат кога ова барање е исполнето. Сигурни податоци за ова не би биле објавени препознатливи од официјална страна. Во принцип, родителите не би имале начин да ја проверат точната позадина. Сепак, ова е потребно доколку не се носи маска може да се казни со парична казна, изјави портпаролот на судот за причината.

Во своето образложение, судот, исто така, посочува дека условот за маска е исто така генерално соодветен за учениците од основно училиште. Во очите на судот, обврската да се носи секојдневна маска не го попречува правото на физички интегритет. Наместо тоа, обврската да се носи секојдневна маска е „само мешање во општата слобода на дејствување“.

 

Итното барање против задолжителниот тест е одбиено

Судиите на Вишиот управен суд во Бремен, сепак, немаат забелешка на обврската за тестирање во сите училишта во Бремен и Бремерхавен. Како дел од целокупниот концепт, мерката е погодна за обезбедување настава во училница, според оправданоста на судиите. Доброволните тестови не се „подеднакво соодветно средство“.

Родителите кои го поднеле барањето против задолжителниот тест истакнале дека тестовите предизвикале болка и им се заканувале повреди на децата. Судиите напишаа: „Дури и ако некој претпостави дека тестот го попречува физичкиот интегритет на засегнатите студенти, интервенцијата треба да се смета за мала доколку се користи правилно“.

 

Органот за образование: Барањето за маска ќе продолжи

Портпаролот на органот за образование, Анет Кемп, објасни на барање дека сега е неопходна законска корекција. Сега внимателно се испитува што треба да се промени во регулативата за Правда и здравје. Органот сигурно ќе може да ја преформулира регулативата на таков начин што барањето за маска опстојува. Здравствениот оддел е убеден и дека суспендирањето на условот за маски во основните училишта ќе биде само привремено.

Образложението за пресудата покажува дека судот не судел врз основа на приговор на барањето за маска само по себе, туку врз основа на нејасна формулација. Сега ќе ја ревидираме оваа формулација и потоа сакаме повторно да ја вклучиме во регулативата за Короната.

 

Превод: Футв Медиа

Извор: butenunbinnen.de

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас